Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Tips als je je nieuwe elektrische fiets wilt verzekeren

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Al jaren stijgen de aantallen verkochte elektrische fietsen. De waarde van een elektrisch fiets ligt flink hoger dan de “gewone fiets” van vroeger. Vorig jaar werden er bijna een half miljoen nieuwe elektrische fietsen verkocht. Helaas maken dieven ook misbruik van de stijgende populariteit van de elektrische fiets. In 2022 werden er bijna 23.000 aangiftes gedaan van gestolen elektrische fietsen. Daarnaast werden er nog eens bijna 4.500 accu’s van elektrische fietsen gestolen. Bij dit laatste cijfer gaat het alleen nog maar om de aangiftes die gedaan zijn en ligt het werkelijk aantal gestolen accu’s nog vele malen hoger.

De elektrische fietsen kosten al snel enkele duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om -als je een elektrische fiets gaat kopen- na te denken of je een elektrische fiets wel of niet wilt verzekeren. Als je kiest voor verzekeren dan moet je een aantal keuzes over maken wat je wel en niet mee wilt verzekeren.

Diefstal

De fiets kun je tegen meerdere schadeoorzaken verzekeren (fietsverzekering). De belangrijkste twee oorzaken zijn diefstal en beschadiging. Een elektrische fiets tegen diefstal verzekeren lijkt voor zich te spreken, maar naast het stelen van de gehele fiets wordt dus steeds vaker de accu gestolen. Het is belangrijk om goed de voorwaarden te lezen over hoe de accu is verzekerd.

Verder is het zo dat bijna alle fietsen voorzien moeten zijn van van een ART Klasse 2 slot. ART is een onafhankelijke stichting die sloten classificeren. Hierin hebben meerdere partijen zoals de verzekeraar, de politie en de ANWB zitting. Een ART slot is te herkennen aan het ART logo en het aantal sterren dat de classificatie weergeeft. Daarnaast kan het zijn dat een verzekeraar aanvullende eisen stelt. Zo kan de eis zijn dat de fiets met minimaal 2 sloten is afgesloten . Check dus altijd goed de voorwaarden, want mocht je niet aan de gestelede eisen voldoen dan is de schade niet verzekerd.

Beschadiging en andere dekking

De schade die je met je elektrische fiets veroorzaakt aan een ander, bijvoorbeeld doordat je iemand aanrijdt die (zwaar) gewond raakt, is niet gedekt door je fietsverzekering. Hiervoor is het van belang dat je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Je kan een verzekering afsluiten tegen schade aan je fiets door bijvoorbeeld een aanrijding of het vallen van of met je fiets. Een Allrisk dekking dekt zowel de beschadiging als de diefstal van de fiets. Is de schade door een ander veroorzaakt dan kan je aanvullend een verhaalsrechtsbijstandsverzekering afsluiten; deze verzekering heb je niet nodig als je een rechtsbijstandsverzekering hebt met de module verkeer. Deze zal de schade inclusief het eigen risico proberen te verhalen op de aansprakelijke partij.

Tot slot is er een verzekering voor pechhulp, die zorgt ervoor dat je weer thuiskomt als je een lekke band of andere gebreken krijgt.

Afschrijving en eigen risico

Als je fiets gestolen wordt, dan moet je er rekening mee houden dat je met een fietsverzekering niet de totale aanschafwaarde krijgt uitgekeerd als de fiets een aantal jaar oud is. Verzekeraars werken met zogenaamde afschrijving. Simpel gezegd betekent dit dat naarmate de fiets ouder wordt deze minder waard wordt en de vergoeding dus lager is dan de oorspronkelijke prijs van de fiets. De regelingen verschillen per verzekeraar. Een voorbeeld: je hebt een fiets met een aanschafwaarde van € 2.800,- en je fiets wordt na 4 jaar gestolen. Bij de ene verzekeraar krijg je dan nog 100% van de aanschafwaarde terug, dus € 2.800,-, terwijl dit bij een andere verzekeraar ‘slechts’ 75% is, dus € 2.100,-. Houd hier dus goed rekening mee bij de keuze van de verzekeraar.

Als je de meest uitgebreide dekking hebt, die ook schade dekt bij beschadiging aan je fiets, dan dien je rekening te houden met een eigen risico van een paar tientjes. Het eigen risico is het bedrag dat voor eigen rekening komt en in mindering wordt gebracht op de totale vergoeding.

Preventie

Een verzekering is een laatste redmiddel maar je kan natuurlijk veel zelf doen om te voorkomen dat je fiets of accu gestolen wordt. Denk daarbij altijd logisch na. Zet de fiets in een bewaakte fietsenstalling of in ieder geval in het zicht. Daarnaast zorg je natuurlijk voor een goed slot of sloten zodat je aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoet maar vooral om een potentiële dief te ontmoedigen.

Als je normale slot (ringslot) afsluit tussen de spaken waar ook het ventiel zich bevindt, ontmoedig je de potentiële dief nog meer. Veelal kan het slot niet worden opgebroken zonder het ventiel te beschadigen en hij of zij zit niet te wachten op een fiets met een lekke band. Zoals gezegd is voor sommige fietsen een extra slot een verplichting vanuit de verzekeraar maar ook wanneer dit niet “nodig” is, is dit het overwegen waard. Je koopt een dure fiets maar je bespaart op een extra slot, dat is niet logisch. Bevestig je hangslot altijd aan een vast object zoals een lantaarnpaal of een fietsenrek. Nog een tip: neem je accu en display mee als dit mogelijk is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.