Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Eerst kopen of verkopen: wat is verstandig?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Als je een koophuis hebt en je gaat verhuizen kom je altijd voor een dilemma te staan. Verkoop je eerst je oude huis voordat je een ander huis koopt? Of wacht je hiermee tot je je nieuwe woning hebt gevonden? Wat slim is om te doen is voor iedereen verschillend. Dit hangt namelijk erg af van iemands financiële situatie en de ontwikkelingen op de huizenmarkt. In ons blog gaan we de voor- en nadelen van beide opties voor je toelichten. Zo kun jij een weloverwogen besluit nemen over of je liever eerst koopt of verkoopt.

 

1. Eerst verkopen, dan kopen

Wanneer je besluit om eerst je huis te verkopen, voordat je een nieuw huis koopt, brengt dit verschillende voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen:

Exact te besteden budget

Door je huis eerst te verkopen weet je exact hoeveel budget je hebt om een nieuw huis te kopen. Zo kan bijvoorbeeld de geschatte verkoopprijs hoger of lager uitvallen dan verwacht waardoor je uiteindelijke budget voor het nieuwe huis hoger of lager ligt dan vooraf was ingecalculeerd. Na de verkoop van je woning weet je precies hoeveel je te besteden hebt voor je nieuwe woning.

Je voorkomt dubbele lasten

Wanneer je eerst een huis koopt, voordat je het oude hebt verkocht krijg je te maken met dubbele lasten. Wanneer de verkoop langer blijkt te duren dan verwacht, kan dit leiden tot een financieel probleem. Door je huis eerst te verkopen vermijd je dit risico.

Geen overbruggingshypotheek nodig

Om de overwaarde op je woning die nog niet is verkocht op te nemen sluit je een overbruggingshypotheek af. Hier betaal je uiteraard rente over. Deze hypotheek los je af met de overwaarde op je woning en wordt dus pas afgelost als je oude woning is verkocht. Hoe langer dit duurt, hoe langer je rente over deze hypotheek betaalt. Door je woning eerst te verkopen kun je direct profiteren van de overwaarde op je woning, zonder dat je hier een extra hypotheek voor hoeft af te sluiten.

Geen tijdsdruk bij de verkoop van je woning

Je hebt geen haast bij het verkopen van je oude woning. Hierdoor hoef je niet akkoord te gaan met lagere biedingen en heb je de mogelijkheid om te blijven wachten tot je woning oplevert wat jij er graag voor wilt ontvangen.

 

Nadelen:

Tijdsdruk om een nieuwe woning te kopen

In de huidige woningmarkt is het niet eenvoudig om een woning te kopen. Als je ervoor kiest om eerst je oude huis te verkopen, voordat je een nieuw huis koopt, geef je jezelf een bepaalde tijdsdruk mee in je zoektocht naar een woning. Wanneer je niet tijdig een nieuwe woning vindt, kan het noodzakelijk worden om een tijdelijk alternatief te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk huren van een woning. Dit brengt uiteraard ook weer de nodige kosten met zich mee en dit betekent dat je twee keer moet verhuizen.

 

2. Eerst kopen, dan verkopen:

Wil je eerst een nieuwe woning kopen voordat je je oude woning verkoopt? Ook dat brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen:

Je loopt je droomhuis niet mis

Je hoeft niet te wachten met bieden totdat je oude huis is verkocht. Hierdoor voorkom je dat iemand anders er vandoor gaat met jouw droomhuis.

Je hoeft maar 1 keer te verhuizen

Je hoeft in deze situatie maar 1 keer te verhuizen. Je loopt geen risico om zonder woning komen te zitten en een tijdelijke oplossing te moeten zoeken. Dit brengt vaak de nodige kosten met zich mee en zorgt ervoor dat je meerdere malen moet verhuizen.

 

Nadelen:

Dubbele maandlasten

Je loopt het risico om voor een langere periode een dubbele maandlast te hebben. Je betaalt namelijk de hypotheek van zowel je oude, als je nieuwe hypotheek. Als je ervoor kiest om eerst een nieuwe woning te kopen is het dan ook van belang dat je voldoende financiële middelen hebt om deze dubbele maandlast voor een langere periode te kunnen betalen. Je weet namelijk nooit zeker hoelang de verkoop van je woning gaat duren.

Overbrugginshypotheek

Als je de overwaarde op je oude huis wilt gebruiken bij de aanschaf van je nieuwe huis, sluit je een overbruggingshypotheek af. Deze hypotheek los je vervolgens af met de overwaarde op je woning wanneer deze is verkocht. Het nadeel hiervan is dat je van te voren nooit zeker weet hoeveel je huis gaat opleveren (dus hoeveel de totale overwaarde is) en hoe lang de woning te koop staat. Ook hier is het belangrijk dat je zelf voldoende financiële middelen hebt om de extra lasten te kunnen dragen indien de verkoop van je woning langer duurt van verwacht of dat deze minder oplevert.

 

Hoe maak je een afweging?

Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Welke optie voor jou het meest geschikt is hangt af van verschillende aspecten. Welke risico’s durf jij te nemen? Welke optie is het meest geschikt voor jouw financiële situatie? Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je helpen om jouw financiële situatie in kaart te brengen. Op deze manier wordt direct duidelijk wat er voor jou allemaal mogelijk is.

 

In gesprek met een Adviseur?

Wil je in gesprek met één van onze Financieel adviseurs? Kom gerust eens langs bij één van onze vestigingen of plan direct een afspraak via onderstaande button. Het eerste gesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Maak een afspraak