Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Blog: Een adviseur of toch zelf doen?

Sta jij op het punt een hypotheek af te sluiten en vraag jij je af of je hier eigenlijk wel een financieel adviseur bij nodig hebt?
Vraag jij je sowiesoPieter van Tuinen wel eens af waarom je dergelijke financiële zaken eigenlijk niet ‘gewoon’ zelf zou kunnen doen?

Het zal je niet verbazen dat ik een ieder die zichzelf deze vragen stelt zal adviseren om een adviseur in te schakelen. Maar los van dit ‘wij van wc eend, adviseren wc eend’-advies zal ik in deze blog toelichten waarom ik dit écht vind opgaan voor de meeste consumenten die een hypotheek nodig hebben.

Een hypotheek afsluiten doen de meeste mensen maar een paar keer in hun leven. Het grote voordeel van zelf afsluiten van een hypotheek is dat je je er dan ook echt in moet verdiepen. Zo maak je bewustere keuzes en ken je je eigen hypotheek nog beter dan wanneer je je door een adviseur laat adviseren.

En juist daar zit ook meteen het gevaar in. Want weet je alle belangrijke informatie, als je het eindelijk gevonden hebt, vervolgens goed én op de juiste manier te doorgronden? Sommige informatie is net zo makkelijk toegankelijk voor jou als consument als voor een adviseur. Via bijvoorbeeld de site van Van Bruggen Adviesgroep kun je de rentetarieven vinden van de meeste geldverstrekkers. Maar door zijn dagelijkse werkzaamheden kent de adviseur deze geldverstrekkers veel beter. Zo weet de adviseur welke voorwaarden er gelden per geldverstrekker en welke geldverstrekker in bepaalde situaties bereid zijn om wel of niet een hypotheek te verstrekken.

Als je zelf je hypotheek afsluit moet je een aantal belangrijke beslissingen nemen. Bijvoorbeeld welke hypotheekvorm en rentevaste periode kies ik? Want hoe beslis je of je de rente voor 10 of 20 jaar vast zet en welke gevolgen die keuze kan hebben? Bij welke geldverstrekker ga ik de hypotheek aanvragen en zal de hypotheek wel op tijd rond zijn voordat de ontbindende voorwaarden zijn verlopen? Heb ik nog extra verzekeringen nodig en zo ja, met welke dekking en waar moet ik opletten bij deze verzekeringen?

Geen makkelijke vragen om te beantwoorden als je niet dagelijks met hypotheken bezig bent. Je kunt zelf uiteraard een aanvraag indienen via een internetpartij of bij een geldverstrekker, maar of je bij een partij uitkomt die het beste past bij jouw persoonlijke situatie én wensen en dromen voor later is moeilijker in te schatten. Het kan zo zijn dat je bij de betreffende partij toch veel duurder uit bent, je misschien niet op de juiste manier verzekerd bent of dat de voorwaarden voor nu interessant lijken maar over een paar jaar juist nadelig voor je kunnen uitpakken.

Een adviseur kost geld, dat is een feit. Ook een feit is dat je dit over het algemeen echt weer terugverdient én misschien nog wel veel belangrijker: je hoeft je geen zorgen te maken dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Een adviseur die je advies geeft en begeleid bij het aanvragen van een hypotheek geeft je veel rust en duidelijkheid voor nu en later! En dat is toch eigenlijk wel prettig in de vaak hectische periode van het kopen van een huis.

Hypotheek nodig? Wij bekijken graag uw mogelijkheden. Uw dromen, ons werk.

Maak direct een afspraak

Pieter van Tuinen is financieel expert van TV Makelaar: Mission Impossible, daarnaast is hij algemeen directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. Vanuit deze functie signaleert hij alle trends, veranderingen en bijzonderheden die er plaatsvinden in de financiële branche welke weer terugkomen in zijn vlogs en blogs.