Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Blog: Lage rente, profiteren of afwachten?

De hypotheekrente heeft nog niet eerder zo laag gestaan. Geldverstrekkers buitelen de laatste jaren over elkaar heen om de hypotheekrente te verlagen. Staat de rente voor jouw hypotheek nog een tijdje vast? Dan is de kans groot dat ook jij nu al kan profiteren van de lage rente.

Verhuizen

Pieter van Tuinen

Het is een beetje een drastische maatregel maar je bent wel in één keer van je dure rente af. Je hoeft namelijk meestal geen boete aan de geldverstrekker te betalen als je je huis verkoopt. Je kunt naar een grotere, duurdere woning verhuizen terwijl de maandlasten gelijk blijven of zelfs dalen. Helemaal kosteloos is het natuurlijk niet. Je hebt wel kosten koper en financierings-, verhuis- en inrichtingskosten.

Oversluiten of rentemiddelen

Staat je rente nog maar een paar maanden of jaren vast? Dan kun je nu alvast de rente vastzetten voor een nieuwe lange rentevaste periode. Je maandlasten gaan dan meteen naar beneden en je weet voor een langere periode waar je aan toe bent. Of het nu beter is om bij je huidige geldverstrekker te blijven of dat je beter kunt oversluiten naar een andere geldverstrekker hangt helemaal af van je persoonlijke (financiële) situatie.

Afwachten

Soms is afwachten gewoon het beste. Bijvoorbeeld als je rente nog een groot aantal jaar vaststaat. Het heeft dan geen zin om over te sluiten of de rente te middelen.
Zelfs als je rente nog maar een paar maanden of jaren vaststaat kan het verstandig zijn om te wachten. Want als de rente de komende tijd nog verder daalt, ben jij uiteindelijk spekkoper. Niet nu meteen maar wel vanaf het moment dat je rentevaste periode afloopt.


Pieter van Tuinen is financieel expert van TV Makelaar: Mission Impossible, daarnaast is hij algemeen directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. Vanuit deze functie signaleert hij alle trends, veranderingen en bijzonderheden die er plaatsvinden in de financiële branche welke weer terugkomen in zijn vlogs en blogs.

Benieuwd of jij nog goed zit?

'Zit ik nog goed?'-gesprek aanvragen