Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Er zijn verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. De volgende dingen kun je doen:

Oversluiten bij je eigen geldverstrekker

Je betaalt een vergoeding of boete omdat je je rentecontract openbreekt. Daartegenover staat dat je bij het verlengen van de rentevaste periode wel duidelijkheid hebt over je hypotheeklasten over een langere periode. Hoe korter je resterende rentevaste periode is, hoe kleiner de boete en hoe eerder dit interessant is.

Rentemiddeling bij je eigen geldverstrekker

Als je kiest voor rentemiddeling, maak je de stap naar een lagere rente. De boete of vergoeding betaal je niet los. Deze wordt in de nieuwe rente verwerkt. Bij de boeteberekening wordt geen rekening gehouden met een boetevrij aflossingsdeel, waardoor oversluiten bij de eigen geldverstrekker vanuit financieel oogpunt vaak interessanter is. Rentemiddeling is vooral interessant als je niet over spaargeld beschikt om de boeterente in één keer te betalen. Rentemiddeling is niet bij alle geldverstrekkers mogelijk.

Oversluiten naar een goedkopere en/of betere geldverstrekker

Soms is het interessant om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Bijvoorbeeld omdat je bij een relatief dure geldverstrekker zit en er andere geldverstrekkers zijn die veel goedkoper zijn. Oversluiten gaat altijd gepaard met kosten. Die moet je dus wel betalen en meenemen in je berekening. Pas dan weet je of je echt goedkoper af bent.

Verhuizen

Misschien lijkt het radicaal als je er nog niet over hebt nagedacht, maar het kan een uitstekende oplossing zijn als je aan het einde van je rentevaste periode kosten wilt besparen: verhuizen. Toch hebben al veel andere mensen voor deze oplossing gekozen. Dacht je er toch al over om bijvoorbeeld groter te gaan wonen? Dan is het echt het overdenken waard. Zelfs als je rente nog lang vaststaat is verhuizen een prima oplossing. Bij de meeste geldverstrekkers mag je namelijk boetevrij aflossen als je je woning verkoopt. Voor het nieuwe huis sluit je een nieuwe hypotheek af. Je profiteert dan direct van de lage rentestand. Voor hetzelfde geld of maar een klein beetje meer, woon je in een groter huis.

Afwachten

Het is moeilijk om te voorspellen welke richting de hypotheekrente de komende paar maanden precies op gaat. Als de hypotheekrente gelijk blijft of nog iets daalt dan is het achteraf gezien gunstig geweest als je gewoon afgewacht hebt. Maar het omgekeerde kan ook gebeuren, dat de rente gaat stijgen. Kies je ervoor om nog even af te wachten? Houd dan de ontwikkeling van de hypotheekrente goed in de gaten. En realiseer je daarnaast dat een verkoop- of oversluitproces ook enige tijd in beslag kan nemen.

Wil jij onderzoeken welke manier om te besparen aan het einde van de rentevaste periode het beste past bij jouw persoonlijke situatie? Maak direct een afspraak met één van onze financieel adviseurs 

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak