Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Zzp-hypotheek

Zzp-hypotheek

Als ondernemer kun je alsnog in aanmerking komen voor een hypotheek. In dat geval heet het een zzp-hypotheek. De maximale hypotheek wordt dan op een andere manier vastgesteld dan bij mensen die in loondienst werken. Je inkomen wisselt immers elke maand. Daarom kijkt de hypotheekaanbieder naar je gemiddelde jaaromzet van de afgelopen drie boekjaren. Ook als je pas één jaar ondernemer bent, is een zzp-hypotheek soms mogelijk. Dan wordt je eerdere inkomen in loondienst meegenomen bij je hypotheek.

Wil je weten hoeveel jouw exacte zzp-hypotheek bedraagt? Onze hypotheekadviseurs kunnen het gratis voor je uitrekenen in een oriëntatiegesprek.

Gratis gesprek over jouw hypotheekopties

 

Hoe werkt een zzp-hypotheek?

Een zzp-hypotheek is in feite gewoon een normale hypotheek. Het grote verschil is dat je maximale hypotheek op een andere manier wordt vastgesteld en dat hypotheekaanbieders soms wat strenger zijn. Zo kun je mogelijk minder lenen dan wanneer je in loondienst zou werken. Ook is het vaak nodig om je kredietwaardigheid te bewijzen, bijvoorbeeld door aan te tonen met een ondernemingsplan dat jouw omzet waarschijnlijk gaat groeien.

Verder kun je bij een zzp-hypotheek dezelfde soorten keuzes maken als bij een hypotheek voor mensen in loondienst. Zo kun je ook kiezen tussen verschillende hypotheekvormen, kies je een passende rentevaste periode en maak je de keuze voor een bepaalde hypotheekaanbieder. Let op: niet elke hypotheekaanbieder is even soepel met het verstrekken van zzp-hypotheken. Daarom is het slim om verder te kijken dan één specifieke geldverstrekker.

Quote: Een zzp-hypotheek is meestal een kwestie van maatwerk. Het heeft wat meer voeten in de aarde dan een hypotheek voor mensen die geen ondernemer zijn. Laat je daarom altijd goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die is goed thuis in zzp-hypotheken en kan zowel een passende hypotheek voor je selecteren als de volledige aanvraag voor je regelen.

Hoeveel zzp-hypotheek kan ik krijgen?

Jouw maximale zzp-hypotheek hangt af van je jaarcijfers en de waarde van je woning. Ook speelt onder andere mee wat jouw perspectieven op bedrijfsgroei en werk zijn in de huidige arbeidsmarkt. Over het algemeen wordt voor je maximale zzp-hypotheek gekeken naar je gemidde

Daarnaast geldt dat je niet méér dan 100% van je woningwaarde mag lenen. Gebruik je je hypotheek deels voor energiebesparende maatregelen? Dan is 106% van je woningwaarde het maximum.

Gratis gesprek over jouw maximale zzp-hypotheek

Vraag een gratis gesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs om jouw maximale zzp-hypotheek vast te stellen. Die kijkt gericht mee naar je volledige persoonlijke situatie en financiële plaatje en zet jouw opties op een rij.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Mensen vragen ook

Mogelijk wel. Je kunt alsnog een zzp-hypotheek afsluiten als je minimaal één jaar aan jaarcijfers kunt laten zien en daarnaast een aantal jaar ander werk hebt gericht. In dat geval kijkt de hypotheekaanbieder naar zowel je jaarcijfers als naar je eerdere inkomen in loondienst. Het helpt daarbij mee als je eigen geld inbrengt, een huis koopt samen met een partner die wel een vast inkomen heeft en als je jouw kredietwaardigheid kunt aantonen met bijvoorbeeld omzetgroei.

Als zzp’er moet je voor je hypotheekaanvraag meestal drie jaar aan jaarcijfers (soms is één of twee jaar ook voldoende) laten zien. Daaruit blijkt jouw gemiddelde jaarinkomen. Daarnaast moet je diverse andere documenten overhandigen, zoals een uittreksel van de Kamer van Koophandel en soms ook een ondernemersplan waaruit blijkt dat jouw bedrijf naar verwachting de komende jaren gaat groeien. Onze hypotheekadviseurs weten precies welke documenten jij nodig hebt om een hypotheek te krijgen als zzp’er en helpen je graag bij de aanvraag.