Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

WOZ-waarde

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde van je woning op 1 januari een jaar geleden. Deze waarde wordt gebruikt om een aantal typen belastingen mee te berekenen: het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting en mogelijk bepaalde gemeentelijke belastingen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je hiervoor afdraagt. Daarbij staat WOZ voor Wet Waardering Onroerende zaken. De gemeente stelt de WOZ-waarde van je woning elk jaar vast. Deze vind je terug op de WOZ-beschikking die je aan het begin van het jaar per post ontvangt.

Advies van een makelaar nodig?

 

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. De gemeente neemt vaak een steekproef en taxeert een aantal woningen binnen de gemeente. Aan de hand daarvan schatten ze in wat de WOZ-waarde van jouw woning zal zijn. Hiervoor kijkt de taxateur bijvoorbeeld naar de ligging, het woonoppervlak en de prijs waarvoor soortgelijke woningen in de buurt zijn verkocht.

Ter onderbouwing van de WOZ-waarde van jouw woning, vind je in de bijlage bij de WOZ-beschikking een taxatieverslag. Als je dat verslag niet hebt gekregen, kun je het alsnog opvragen bij de gemeente.

Hoe weet ik wat mijn WOZ-waarde is?

Je kunt jouw WOZ-waarde dus terugvinden in de WOZ-beschikking van je gemeente. Maar het is ook mogelijk om de WOZ-waarde zelf op te vragen. Dit kan handig zijn wanneer je twijfelt of je WOZ-waarde wel klopt. Als deze te hoog is, betaal je namelijk wellicht meer belasting dan zou moeten.

Je kunt je WOZ-waarde checken op de volgende manieren:

  • Check op WOZ-waardeloket de WOZ-waarde van jouw woning en die van andere woningen. Als soortgelijke woningen een veel lagere waarde hebben, is jouw WOZ-waarde wellicht te hoog ingeschat. Let op: niet elke gemeente maakt gebruik van WOZ-waardeloket.
  • Vraag een officieel uittreksel uit het Kadaster op van woningen die rondom jouw eigen woning zijn verkocht. Zo weet je wat ongeveer de marktwaarde is van huizen in je omgeving.
  • Laat eventueel je woning taxeren. Dat kost alleen wel een flink bedrag aan taxatiekosten, die je er helaas niet zomaar uit haalt. Daarom is dit niet de meest gebruikelijke manier om je WOZ-waarde te checken. Een taxatie is wel handig als je je hypotheek wilt verhogen of oversluiten, de risico-opslag voor je hypotheek wilt laten checken of als je van plan bent om je huis te verkopen.

Lijkt het erop dat je WOZ-waarde te hoog is vastgesteld? Dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Doe dit binnen 6 weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Stuur hiervoor een brief naar de gemeente en voeg de gevonden informatie over je WOZ-waarde (bijvoorbeeld de gegevens uit het Kadaster) bij als bewijsmateriaal.

Quote: Een gestegen WOZ-waarde heeft ook voordelen. Zo heb je daardoor meer overwaarde, wat wellicht nu of later mogelijkheden biedt om je hypotheek te verhogen. Daarnaast kan het zijn dat je door de hogere woningwaarde in een lagere risicoklasse valt voor je hypotheekaanbieder. Dit betekent dat je mogelijk minder renteopslag hoeft te betalen.

Vragen over je WOZ-waarde, hypotheek of woning?

Wil je meer weten over jouw WOZ-waarde, over je hypotheek of over alles rondom het kopen van een huis? Onze makelaars en hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een vestiging van Van Bruggen Adviesgroep in jouw omgeving.

Gratis kennismakingsgesprek?

Mensen vragen ook

Nee, niet altijd. Bij een taxatie stelt de taxateur meestal de marktwaarde van je woning vast, dus het bedrag dat je woning op  de huidige markt bij een gewone verkoop zou opleveren. De WOZ-waarde van je huis is de marktwaarde op 1 januari een jaar geleden. Je kunt een taxateur ook vragen om de WOZ-waarde van je huis vast te stellen in plaats van de marktwaarde, maar dat is niet standaard het geval.  

Nee, de WOZ-waarde is meestal geen goede indicatie. De WOZ-waarde is vastgesteld op 1 januari een jaar geleden en loopt dus iets achter op de woningwaarde. Daarnaast wordt voor het vaststellen van de WOZ-waarde een meer oppervlakkige taxatie gedaan. Hiervoor kijkt de taxateur naar algemene kenmerken van je woning, zoals de oppervlakte en de omgeving. Aspecten als een nieuwe keuken worden niet meegenomen bij deze inschatting, terwijl die voor het bepalen van een verkoopprijs wel meetellen.