Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Voorlopig koopcontract

Voorlopig koopcontract

Het voorlopig koopcontract is het document dat de koper en verkoper van een woning ondertekenen nadat de onderhandelingen zijn afgerond. Hiermee spreken zij af dat de woning op een bepaalde datum op naam van de koper komt te staan. Ook staan aanvullende afspraken in dit contract. Denk aan de koopsom, de datum van sleuteloverdracht en eventuele ontbindende voorwaarden.

Dit is een belangrijk document, omdat je na ondertekening van het voorlopig koopcontract bijna aan de verkoop vastzit. Je hebt dan nog drie dagen bedenktijd, maar daarna is de koop definitief. Waar je precies op moet letten voordat je dit document ondertekend? Onze hypotheekadviseurs geven je daar graag persoonlijk advies over.

Maak een afspraak

 

Wat staat er in het koopcontract?

Het voorlopig koopcontract wordt meestal opgesteld door de verkoopmakelaar. Elk contract ziet er weer anders uit, maar belangrijk is dat alle afspraken met de verkoper erin staan. In het koopcontract vind je bijvoorbeeld:

  • de gegevens van de woning;
  • de persoonsgegevens van de koper(s) en verkoper(s);
  • de datum van de sleuteloverdracht;
  • de koopsom;
  • eventuele ontbindende voorwaarden;
  • de geldigheidsduur van de ontbindende voorwaarden;
  • een lijst van roerende zaken die de koper overneemt;
  • informatie over de waarborgsom of bankgarantie.

Het is belangrijk dat alle informatie in het koopcontract klopt. Lees het document dus goed na voordat je je handtekening zet. Belangrijk is vooral dat de koopsom en ontbindende voorwaarden er goed in vermeld staan. Je kunt bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering, een voorbehoud van bouwkundige keuring of een voorbehoud van verkoop eigen huis afspreken. Daarmee dek je jezelf in: je kunt dan nog van de koop afzien als niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Quote: Een voorlopig koopcontract is niet zo “voorlopig” als het klinkt. Je hebt na ondertekening ervan drie dagen bedenktijd. Wil je daarna van de koop afzien? Dan kan dat alleen als je je op de ontbindende voorwaarden kunt beroepen of als je een flinke boete betaalt van zo’n 10% van de koopsom.

Krijg jouw hypotheekopties helder?

Wil je goed voorbereid starten aan jouw huizenjacht? Zorg dan dat je precies weet hoeveel jij kunt lenen. Onze hypotheekadviseurs rekenen dit graag voor je uit. Krijg een eerste indicatie van je maximale hypotheek. Of maak een afspraak bij een financieel adviseur om exact te weten te komen voor welk budget jij naar een woning kunt gaan zoeken.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Een voorlopig koopcontract is bindend na de drie dagen bedenktijd. Je hebt als koper drie dagen de tijd om je te bedenken en van de koop af te zien. Na die drie dagen zit je aan de koop vast. Alleen als je je op de ontbindende voorwaarden kunt beroepen, kun je nog kosteloos onder de aankoop uitkomen. Ook voor de verkoper is het voorlopig koopcontract bindend. Hij of zij zit direct na ondertekening vast aan de verkoop van de woning aan jou, tenzij in het contract een bedenktijd voor de verkoper of voorwaarden voor de verkoop zijn vastgelegd.

Je kunt na drie dagen bedenktijd alleen onder een voorlopig koopcontract uit als je je hiervoor kunt beroepen op de ontbindende voorwaarden. Dus als je bijvoorbeeld de financiering niet op tijd rond krijgt en een voorbehoud van financiering had afgesproken. Die ontbindende voorwaarden moeten wel zwart op wit in het voorlopig koopcontract zijn vastgelegd. Kun je je niet op die voorwaarden beroepen? Dan zit je aan de koop vast en kun je hier alleen van afzien als je een boete betaalt. Vaak gaat het om 10% van de koopsom.

Nee, na ondertekening van het voorlopig koopcontract is dat niet meer mogelijk. De verkoper heeft de optie om zich terug te trekken alleen als hij in de voorwaarden een bedenktijd heeft opgenomen. Is die bedenktijd er niet of is die al verstreken? Dan moet de verkoper een boete betalen aan de koper als hij de verkoop alsnog niet laat doorgaan. Uiteraard is in zeldzame situaties een uitzondering mogelijk, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat de koper zijn inkomen heeft verdiend via criminele activiteiten.