Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verbouwingshypotheek

Verbouwingshypotheek

Je kunt je verbouwplannen financieren vanuit een hypotheek. In dat geval sluit je een verbouwingshypotheek af. Dat is niet een speciaal soort hypotheek. Het betekent simpelweg dat je een hypotheek afsluit of je hypotheek verhoogt om daarmee een verbouwing te financieren. Het geld uit de verbouwingshypotheek wordt in een verbouwingsdepot gestort, zodat je daarmee specifiek voor de verbouwkosten kunt betalen. Het voordeel van een verbouwingshypotheek is dat de hypotheekrente lager ligt dan die voor een gewone lening. Ook kun je een verbouwingshypotheek qua voorwaarden afstemmen op jouw wensen en situatie.

Voor het financieren van je verbouwing bestaan diverse opties. De verbouwingshypotheek is er daar één van. Dit is bijvoorbeeld gunstig als er veel overwaarde op je huis rust. Wil je weten wat voor jou een gunstige manier is om de verbouwing te bekostigen? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar om je daar onafhankelijk advies over te geven. Geheel vrijblijvend!

Gratis oriëntatie gesprek

 

Hoe werkt een verbouwingshypotheek?

Vaak is een verbouwingshypotheek een tweede hypotheek. Dit betekent dat je een extra hypotheek neemt bovenop je al lopende hypotheek. Die nieuwe hypotheek gebruik je specifiek voor het financieren van de verbouwing. Je leent daarvoor een bepaald bedrag en maakt met de hypotheekaanbieder afspraken over de rente, aflossing en voorwaarden.

Daarnaast kun je soms kiezen voor een onderhandse verhoging. Dit is mogelijk als je je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven dan het bedrag dat je op dit moment aan hypotheekschuld hebt openstaan. Je kunt je hypotheek dan tot het bedrag van de hypothecaire inschrijving verhogen zonder dat je daarvoor opnieuw langs de notaris hoeft te gaan.

Goed om te weten: Wil je een verbouwing vanuit je hypotheek financieren? Dan is het nodig dat je overwaarde hebt op je woning. Bijvoorbeeld doordat je huis meer waard is geworden of doordat je tussentijds op je hypotheek hebt afgelost.

Hoeveel verbouwingshypotheek kun jij krijgen?

Wil je weten hoeveel jij aan verbouwingshypotheek kunt krijgen? Daarbij spelen twee factoren een rol:

  1. De huidige waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Bij een verbouwing geldt overigens de woningwaarde ná de verbouwing (die zal iets hoger liggen dan je huidige marktwaarde). Gebruik je de hypotheek deels voor verduurzamende maatregelen? Dan geldt een iets hoger percentage: 106%.
  2. Je huidige inkomen. De maandlasten voor de (hogere) hypotheek worden getoetst aan je inkomen. Je kunt de verbouwingshypotheek alleen krijgen als het bedrag hiervoor past bij jouw huidige toetsinkomen (en dat van je eventuele partner).

Quote: Voordelen van een verbouwingshypotheek zijn de aantrekkelijke rente, de interessante voorwaarden en het feit dat je de maandlasten over 30 jaar kunt uitsmeren. Bovendien is de rente aftrekbaar als je de hypotheek gebruikt voor de verbouwing van je woning. Let op: de hypotheekrenteaftrek geldt alleen als je op je hypotheek annuïtair of lineair aflost.

Advies over jouw verbouwopties?

Heb jij grootse verbouwplannen? Dan ben je vast benieuwd hoe je die het beste kunt financieren. Onze hypotheekadviseurs kennen de verschillende opties en vertellen je daar graag meer over. Maak een gratis eerste afspraak en krijg onafhankelijk advies over jouw financiële mogelijkheden.

Gratis oriëntatie gesprek

Mensen vragen ook

Je kunt je verbouwing ook op andere manieren financieren. Zo kun je hiervoor je spaargeld inzetten als je een mooi bedrag op je spaarrekening hebt staan (houd wel altijd een financiële buffer aan). Een andere optie is dat je een persoonlijke lening afsluit. Dit is wellicht een goed alternatief als je vanwege je inkomen niet in aanmerking komt voor een hogere hypotheek. Je betaalt voor een persoonlijke lening wel meer rente dan voor een verbouwingshypotheek.

 

De verbouwing meefinancieren kun je ofwel doen als je je bestaande huis gaat verbouwen ofwel direct als je een woning koopt. Als je al in het huis woont, is voor een verbouwingshypotheek overwaarde nodig of moet je woning door de verbouwing meer waard worden. Je kunt dan je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Een andere optie is om je hypotheek over te sluiten. Daarmee ontstaat er én meer hypotheekruimte én kun je je hypotheek bij een andere aanbieder (met lagere rente en/of betere voorwaarden) onderbrengen. Ga je de verbouwing direct meefinancieren in je hypotheek? Dan kun je een bouwdepot opnemen in je nieuwe hypotheek.