Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Passeren van de hypotheek

Passeren van de hypotheek

Het passeren van de hypotheek is het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Vanaf dat moment gaat je hypotheek daadwerkelijk in en ga je rente (en eventueel aflossing) betalen. Bij deze afspraak loop je de hypotheekakte nog een keer volledig na. Zodra deze akkoord is, zet je je handtekening eronder. Daarmee is je nieuwe hypotheek afgesloten of heb je je hypotheek overgesloten of verhoogd.

Aan het passeren van de hypotheek gaan uiteraard een paar stappen vooraf. Je oriënteren op de hypotheekopties bijvoorbeeld. En ook hypotheekaanbieders vergelijken, een renteaanbod opvragen en de hypotheekofferte ondertekenen. Tijdens dit proces, tot aan een controle van de hypotheekakte aan toe, staan onze hypotheekadviseurs je graag bij.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Wat gebeurt er bij het passeren van de hypotheekakte?

De hypotheek laten passeren gebeurt altijd bij de notaris. Alleen hij of zij mag hiervoor een notariële akte opmaken. Jij zet je handtekening als geldnemer. Vaak tekent de notaris of een notarismedewerker uit naam van de hypotheekaanbieder. Zodra jullie allebei de hypotheekakte hebben ondertekend, gaat de notaris de hypotheekakte in het hypotheekregister van het Kadaster inschrijven. Wanneer die inschrijving geregeld is, is je hypotheek officieel rond.

Heb je een nieuwe woning gekocht en sluit je daarvoor een hypotheek af? Dan onderteken je de leveringsakte meestal op het moment van het passeren van de hypotheekakte. Met deze akte komt de woning officieel op jouw naam te staan. Hiermee draagt de vorige eigenaar het eigendom van het huis over op jou.

Marleen OverduinLet op: De hypotheekakte is een belangrijk document met grote consequenties. Loop daarom de informatie in de akte altijd goed na (of laat je hypotheekadviseur dit doen). Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de informatie in de akte overeenkomt met de afspraken die jij en de hypotheekaanbieder eerder hebben gemaakt in de hypotheekofferte. Klopt er iets niet? Laat het dan direct weten aan de notaris.

Advies over jouw nieuwe hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is een grote financiële verplichting. Wil je er zeker van zijn dat jij de juiste keuzes maakt? Laat onze hypotheekadviseurs je helpen. Zij kunnen het aanbod aan hypotheekaanbieders voor je vergelijken, zodat jij altijd een hypotheek afsluit die bij je past én die je lage maandlasten oplevert. Maak gratis kennis met een adviseur bij jou in de buurt!

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

De passeerdatum is de uiterste datum waarop de hypotheek moet zijn gepasseerd bij de notaris. Uiterlijk op die datum moet de hypotheekakte dus bij de notaris zijn ondertekend. Ga je die passeerdatum niet halen? Dan kun je wellicht de hypotheekofferte verlengen, zodat je wat uitstel krijgt. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor bij veel hypotheekaanbieders een bedrag aan bereidstellingsprovisie moet betalen.

Elke notaris hanteert een eigen tarief voor het passeren van de hypotheekakte. De kosten lopen dus uiteen. Voor het opmaken van de leveringsakte én de hypotheekakte in combinatie met de inschrijving in het Kadaster ben je gemiddeld in totaal zo’n € 1.000,- tot € 1.300,- kwijt.