Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overgangsrecht

Overgangsrecht

Heb je een hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan val je nog onder de oude regels voor hypotheekrenteaftrek. Ook als je geen lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek hebt, kun je daardoor mogelijk je hypotheekrenteaftrek behouden wanneer je je hypotheek meeneemt. Dit is bijvoorbeeld gunstig als je een aflossingsvrije hypotheek hebt lopen die je voor die tijd hebt afgesloten. Let wel op: sluit je een hogere hypotheek af? Dan gelden voor het hogere deel de nieuwe strengere regels voor de renteaftrek.

Het overgangsrecht kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld verhuist en je hypotheek wilt meenemen. Ook al valt die hypotheekvorm niet onder de regels voor hypotheekrenteaftrek op dit moment, je profiteert dan alsnog van deze regeling.

Advies over je hypotheek?

 

Wanneer val je onder het overgangsrecht?

Onder deze voorwaarden kun je van het overgangsrecht gebruikmaken:

  • Je hebt de hypotheek op je woning vóór 1 januari 2013 afgesloten én gebruikt de woning waar de hypotheek voor bedoeld is als hoofdverblijf.
  • Je sluit je bestaande hypotheek (die vóór 1 januari 2013 is afgesloten) over en wilt daarbij je huidige hypotheekvorm Het overgangsrecht geldt daarbij alleen voor de hypotheekschuld die je op dit moment hebt openstaan (dus niet op al afgeloste delen).
  • Je gaat verhuizen en neemt je huidige hypotheek mee. Je moet dan binnen dat kalenderjaar een nieuwe hypotheek afsluiten.

Oscar NoorlagTip: Vooral voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek is het overgangsrecht gunstig. Je hoeft dan niet af te lossen om alsnog je hypotheekrenteaftrek te behouden. Houd er wel rekening mee dat je op dit moment maximaal 50% van de marktwaarde van je woning aflossingsvrij mag financieren.

Advies over je hypotheek?

Heb je op dit moment een hypotheek lopen waarop je niet in 30 jaar aflost? Wellicht is het overgangsrecht voor jou zinvol om gebruik van te maken, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je je hypotheek oversluit. Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag gratis en vrijblijvend meer over. Maak een afspraak en ontdek jouw opties.

Plan jouw gratis afspraak

Mensen vragen ook

Het overgangsrecht geldt nog tot 1 januari 2044 voor hypotheken die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten. Vanaf 1 januari 2044 is het alleen nog mogelijk om de rente af te trekken voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Ja, dit is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je hypotheekaanbieder opnieuw gaat toetsen of je de hypotheek gezien je huidige inkomen en de woningwaarde van je nieuwe woning kunt lenen. Verder geldt dat je maximaal 50% van je nieuwe woning aflossingsvrij mag financieren. Het kan dus zijn dat je niet je volledige aflossingsvrije hypotheek kunt meenemen.