Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Onder voorbehoud van financiering

Onder voorbehoud van financiering

Ga je bieden op een woning? Dan kun je besluiten om je bod met ontbindende voorwaarden uit te brengen. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als aan die voorwaarden wordt voldaan. Bieden onder voorbehoud van financiering is een van de opties. Dit betekent dat je zonder boete van de aankoop kunt afzien als je de financiering niet binnen een bepaalde termijn rond krijgt.

Benieuwd naar jouw hypotheekopties

 

Wat betekent bieden onder voorbehoud van financiering?

Als je een huis koopt, moet je na het tekenen van de koopovereenkomst de financiering gaan regelen. Als het goed is, heb je een goed beeld van je maximale hypotheek. Maar er kan altijd een kink in de kabel komen, waardoor je de financiering toch niet rond krijgt. Je kunt bijvoorbeeld toch minder hypotheek krijgen of je verliest tussentijds je baan. In principe is het zo dat je drie dagen bedenktijd hebt waarin je nog kosteloos van de aankoop af kunt en dat je daarna vast zit aan de koop. Zie je daarna toch af van de aankoop? Dan moet je meestal een boete van zo’n 10% van de koopsom (dus een bedrag ter hoogte van de waarborgsom) betalen.

Maar als je biedt onder voorbehoud van financiering, dan kun je de aankoop alsnog kosteloos stopzetten als blijkt dat je de financiering niet op tijd rond krijgt. Hiervoor spreek je met de kopers een bepaalde periode af waarin de financiering rond moet zijn, vaak zo’n 6-8 weken na ondertekening van de koopakte.

 

Moet je bieden onder voorbehoud van financiering?

Het is ook mogelijk om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering. Voor verkopers kan dit jouw bod extra aantrekkelijk maken. Zij hebben de zekerheid dat de verkoop van hun huis niet blijft steken bij financieringsproblemen. En lukt de financiering toch niet, dan krijgen de verkopers sowieso een fors bedrag.

Toch is het in de meeste situaties verstandig om onder voorbehoud van financiering te bieden. Je riskeert dan geen boete als er toch een financiële kink in de kabel komt.

Houd er wel rekening mee dat je je alleen op financieringsvoorbehoud kunt beroepen als je kunt bewijzen dat de financiering inderdaad niet is gelukt. Het is niet voldoende om enkel te zeggen dat je geen hypotheek kunt krijgen. Je moet meestal schriftelijk bewijzen dat je aanvraag inderdaad is afgewezen. Soms is het zelfs nodig om minimaal twee afwijzingen van verschillende bekende hypotheekaanbieders te laten zien.

Marleen OverduinTip: Ook met een bod onder voorbehoud van financiering kun je je kansen op een huis vergroten. Zo kunnen onze hypotheekadviseurs een verklaring voor je opstellen waarin staat dat jij waarschijnlijk de financiering wel kunt rondkrijgen. Dit geeft de verkopers meer zekerheid.

Gratis advies over jouw maximale hypotheek

Wil je een goed beeld hebben bij wat jij aan een woning kunt besteden? Onze hypotheekadviseurs kunnen vrijblijvend én gratis voor je uitrekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een huis. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en ontdek je opties.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

 

Mensen vragen ook

Voorbehoud van financiering is één van de ontbindende voorwaarden die je kunt opnemen bij het uitbrengen van een bod. Het houdt in dat de aankoop alleen doorgaat als je voor een bepaalde datum een hypotheek van een vastgesteld bedrag kunt rondkrijgen. Als dat niet lukt, kun je kosteloos van de aankoop afzien.

Meestal geldt voor financieringsvoorbehoud een termijn van 6-8 weken. Binnen die tijd moet je als koper van de woning de financiering voor het huis rond krijgen. Als dat niet is gelukt, moet je je vóór het verloop van die termijn beroepen op deze ontbindende voorwaarde. Je kunt dan nog van het huis afzien.