Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Instaprente

Instaprente

Bij het afsluiten van de hypotheek kun je kiezen voor instaprente. Dat wordt ook wel ‘oriëntatierente’ genoemd. Je kunt dan in het eerste deel van de rentevaste periode (vaak in de eerste 2 jaar) zelf aangeven op welk moment je de rente voor een langere periode laat vastzetten. Tot die tijd betaal je de instaprente (een variabel tarief). Zo’n constructie kan interessant zijn als je verwacht dat de rente gaat dalen. Je profiteert dan alsnog van de lagere rente, ook al geldt die nog niet op het moment dat je je hypotheek afsluit.

Je rentevaste periode is één van de belangrijke keuzes die je moet maken als je een hypotheek afsluit. Wil je zeker weten dat je een hypotheek kiest die bij je past én die je lage rente oplevert? Plan een gratis kennismaking met een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep en ontdek jouw opties.

Gratis kennismaking

 

Wat is instaprente?

In principe kun je kiezen voor een variabele rente, die meebeweegt met de marktrente, of voor een rentevaste periode. In het laatste geval blijft jouw hypotheekrente een bepaalde periode gelijk. Bijvoorbeeld 10, 15 of 20 jaar. Je betaalt dan al die tijd maandelijks hetzelfde rentepercentage, ongeacht hoe de rente zich ontwikkelt.

Maar er is ook een tussenvorm mogelijk: een instaprente. Je gaat dan een rentevaste periode aan en kunt zelf bepalen op welk moment je de rente vastzet. Zodra de rente op z’n laagst is, laat je deze vastzetten. Dit kan handig zijn als de verwachting is dat de rente gaat dalen.

Oscar NoorlagLet op: de instaprente is vaak bewust een laag tarief. Maar de rente die je betaalt na het vastzetten ligt vaak wat hoger. Houd daar rekening mee en staar je dus niet blind op het lage tarief aan instaprente. Dat geldt maar voor een beperkte periode.

Advies over je hypotheek?

Rentevaste periodes, hypotheekvormen, instapfaciliteiten… wil je zeker weten dat je over dat alles de juiste beslissingen maakt? Betrek er dan een onafhankelijke hypotheekadviseur bij. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan graag voor je klaar.

Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek daarin meer over jouw hypotheekopties. Je bent van harte welkom op een kantoor bij jou in de buurt.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Als de rente waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer gaat dalen, kan instaprente gunstig zijn. Je kunt dan zelf besluiten om op het moment van een daling de rente te laten vastzetten. Daardoor ga je alsnog dat lagere tarief betalen.

Dit hangt van allerlei factoren af. Hoeveel bedraagt de marktrente op dit moment? Wat zijn de renteverwachtingen (stijging, daling of stabilisering)? En hecht je veel waarde aan zekerheid of ben je bereid wat risico’s te lopen? Onze financieel adviseurs geven je graag advies op maat over een rentevaste periode die bij jou past. Plan een gratis kennismaking!