Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je voor je hypotheek betaalt, mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Een belangrijke voorwaarde om te profiteren van hypotheekrenteaftrek over je nieuwe hypotheek, is dat het gaat om een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Ook heb je alleen recht op de renteaftrek over het hypotheekdeel dat je gebruikt voor de woning die jouw hoofdverblijf is (voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming daarvan). Je hebt 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

Heb je vóór 1 januari 2013 een andere hypotheekvorm afgesloten en mag je over die hypotheek op dit moment rente aftrekken? Dan kun je je bestaande hypotheek soms meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek bij een verhuizing. Hiervoor gelden uiteraard wel een aantal voorwaarden. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je vertellen hoe dit precies zit.

Gratis oriëntatie voor hypotheekadvies

 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek bij een verhuizing?

Als je je woning verkoopt om een nieuwe woning te kopen, dan kun je tijdelijk met twee woningen en dus met twee hypotheken komen te zitten. Nu is het zo dat hypotheekrenteaftrek alleen geldt voor de eerste eigen woning. Houd daar dus rekening mee als dit scenario voor jou geldt.

Maar er geldt een aantrekkelijke uitzondering op die regel. De rente die je betaalt voor de hypotheek op de oude woning kun je wel aftrekken. Als je oude woning te koop staat en per direct beschikbaar is (dus niet verhuurd wordt bijvoorbeeld), dan mag je de rente over de hypotheek op de oude woning tijdens het lopende kalenderjaar en in de twee volgende kalenderjaren aftrekken. Dit recht heb je tot het moment dat je oude woning wordt verkocht.

 

Hoe kun je hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Je kunt de hypotheekrenteaftrek terugvragen via de Belastingdienst. Dit kan in de vorm van een maandelijks voorschot (door een voorlopige aanslag in te dienen) of door het totale bedrag te verrekenen als je je jaarlijkse aangifte indient.

Oscar NoorlagLet op: de hypotheekrenteaftrek is tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2023 jaarlijks afgebouwd. Vanaf 2023 is de hypotheekrenteaftrek maximaal gelijk aan het belastingtarief in de tweede schijf. Dat is 36,97% in 2024. Dat is lager dan een aantal jaar geleden. Lees meer over het berekenen van de hypotheekrenteaftrek in ons artikel.

Meer weten over een gunstige hypotheek?

Ben je benieuwd waar jij een hypotheek met lage maandlasten afsluit? Of wil je over je huidige hypotheek graag zo min mogelijk betalen en optimaal profiteren van hypotheekrenteaftrek? Vraag een gratis eerste gesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs. Die gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Er gelden diverse voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de woning waar de hypotheek voor is afgesloten je hoofdverblijf is. Verder mag je rente alleen aftrekken als je de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van die woning. Ook geldt voor nieuwe hypotheken dat de rente alleen aftrekbaar is als je kiest voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Verder geldt de bijleenregeling: als je de overwaarde op je vorige huis niet volledig in je nieuwe woning steekt, krijg je mogelijk niet over de volledige hypotheek renteaftrek. Meer over de voorwaarden lees je in ons uitgebreide artikel over hypotheekrenteaftrek.

In 2024 bedraagt de hypotheekrenteaftrek 36,97%. Vanaf 2023 is de maximale aftrek gelijk aan de tweede belastingschijf. 

Als je de renteaftrek maandelijks wilt ontvangen, kun je een voorlopige aanslag indienen. Daarmee worden maandelijks het bedrag dat je aan belasting moet betalen en de teruggave waar je recht op hebt (zoals de hypotheekrenteaftrek) verrekend.