Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Generatiehypotheek

Generatiehypotheek

Bij een generatiehypotheek helpen (groot)ouders een kind om alsnog een huis te kunnen kopen. Zij tekenen dan mee voor een deel van de hypotheek. Daardoor kun jij een hogere maximale hypotheek krijgen. Je (groot)ouders worden na het zetten van hun handtekening aansprakelijk voor dit specifieke hypotheekdeel. Ontstaan er problemen met de betaling van de hypotheek, dan kan de bank naar je (groot)ouders stappen om de lasten voor hun hypotheekdeel te betalen.

Aankoopmakelaar inschakelen?

 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een generatiehypotheek?

Je (groot)ouders zijn dus aansprakelijk voor het hypotheekdeel waarvoor zij hebben getekend. Voor de resterende hypotheekschuld ben jij zelf aansprakelijk. Overigens worden de volledige hypotheeklasten gewoon van jouw rekening afgeschreven. Eventueel kunnen je (groot)ouders wel een bedrag (belastingvrij) schenken, zodat je daarmee je hypotheeklasten kunt betalen. Het voordeel van het feit dat je ouders aansprakelijk zijn voor de rest van de schuld, is dat jij mogelijk meer kunt lenen.

Zodra jij voldoende verdient om de maandlasten volledig zelf te kunnen dragen volgens de toetsingsnormen, komt de aansprakelijkheid volledig bij jou te liggen. Je (groot)ouders hebben dan geen verplichtingen meer voor de hypotheek.

Marleen OverduinLet op: Voor een generatiehypotheek kun je maar bij een beperkt aantal hypotheekaanbieders terecht. Verdiep je goed in de opties voordat je voor deze hypotheekconstructie kiest. Het kan zijn dat je bij een andere hypotheekaanbieder voordeliger uit zou zijn.

Voorwaarden generatiehypotheek

Niet iedereen komt in aanmerking voor een generatiehypotheek. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Namelijk deze:

  • Me je toetsinkomen moet je minimaal 75% van de hypotheekschuld kunnen dragen.
  • Het is te verwachten dat je inkomen de komende jaren zal stijgen, waardoor je binnen een bepaalde tijd de volledige maandlasten in je eentje kunt dragen.
  • Je gaat deze hypotheek aan met je (groot)ouders. Het is niet mogelijk om hier andere familieleden, zoals een broer, zus of tante, voor in te schakelen.
  • Je wilt een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie nemen (NHG is niet mogelijk bij generatiehypotheken).
  • Je (groot)ouders verdienen ruim voldoende om te kunnen tekenen voor het hypotheekdeel.

 

Wat zijn jouw opties voor een huis kopen?

Ben je benieuwd welke opties jij als starter hebt op de woningmarkt? Wij gaan graag met je zitten om jou meer informatie te geven over je mogelijkheden. Niet alleen berekenen we je maximale hypotheek. We zullen ook met je meedenken over alternatieve aanvullende opties, zoals een schenking of een familiehypotheek. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Voor een generatiehypotheek kun je op dit moment enkel terecht bij Obvion. 

Dit hangt af van jouw maximale hypotheek en van het bedrag dat je wilt lenen. Vaak moet je minimaal zo’n 75% van de hypotheek kunnen dragen op basis van jouw toetsinkomen. Doordat je ouders of grootouders garant staan, kun je mogelijk 20-25% meer dan dit bedrag lenen.