Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Effectieve rente

Effectieve rente

De effectieve rente is het rentepercentage dat je uiteindelijk over je hypotheek betaalt. Daarbij wordt rekening gehouden met de afsluitkosten voor de hypotheek en met het feit dat je de rente per maand in plaats van per jaar betaalt. De effectieve rente wordt ook wel het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) genoemd. Daarmee geeft de effectieve rente een goed beeld van wat je in werkelijkheid aan rente kwijt bent.

Wil je weten wat je concreet elke maand betaalt, dan moet je naar de nominale rente kijken.

Advies nodig voor een passende hypotheek?

 

Waarvoor gebruik je de effectieve rente?

Met de effectieve rente kun je verschillende financiële producten (zoals leningen of hypotheken) met elkaar vergelijken. Dit komt doordat je een goed beeld krijgt van de totale kosten, inclusief de afsluitkosten. De hypotheekaanbieder vermeldt vaak de effectieve rente.

Kijk bij een vergelijking van hypotheekaanbieders nooit alleen naar de effectieve rente. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een verzekering af te sluiten bij de ene hypotheekaanbieder, terwijl een andere aanbieder die eis niet heeft. Ook dat is iets om rekening mee te houden als je een hypotheek afsluit.

Marleen OverduinTip: De beste manier om tot een hypotheek te komen die voordelig is en goed bij je past, is hypotheekadvies inschakelen. Onze hypotheekadviseurs zijn volledig onafhankelijk en kunnen daarom een eerlijke en goede vergelijking voor je maken van tientallen verschillende aanbieders.

Welke hypotheek past bij jou? Wij geven advies!

Wil je voor het afsluiten of oversluiten van je hypotheek weten bij welke aanbieder jij gunstig uit bent? Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan dit in detail voor je uitzoeken. Altijd op basis van een eerlijke vergelijking! Maak een gratis eerste afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

De nominale rente is het bedrag dat je concreet aan rente betaalt per maand. De effectieve rente is de rente die je moet betalen, rekening houdend met bijkomende afsluitkosten en met het moment van betalen. Vaak wordt de effectieve rente gebruikt om hypotheekproducten met elkaar te vergelijken.

Op onze site vind je een actueel overzicht van de rentepercentages. Dit overzicht wordt dagelijks aangepast op basis van de bekendgemaakte rentes bij tientallen verschillende aanbieders.