Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Contragarantie

Contragarantie

Een contragarantie is een document waarin je verklaart dat je de waarborgsom of bankgarantie aan de hypotheekverstrekker zult terugbetalen als de bank deze aan de verkopende partij moet uitbetalen. Klinkt complex? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over.

Ga gratis in gesprek met een adviseur

 

Wat is een contragarantie?

Als je een bankgarantie aanvraagt bij de bank, verstrekt de bank dat bedrag voor jou aan de verkoper van de woning. Jij hebt daarmee een schuld bij de bank. De bank doet dit niet zonder meer. Elke geldverstrekker zal jou andersom ook vragen om een garantie te ondertekenen; de contrgarantie. Door een contragarantie te ondertekenen, loopt de bank minder risico. Hiermee staat zwart op wit dat jij de verstrekte bankgarantie of zult terugbetalen.

Daarnaast staat in de contragarantie dat de hoogte van het geëiste bedrag wordt omgezet in een lening zonder opschortende voorwaarden. Dit geldt alleen als de bankgarantie wordt opgeëist omdat je de verplichtingen uit het koopcontract niet nakomt. In dat geval ben je verplicht dit bedrag met rente terug te betalen. De lening gaat uiteraard niet in als je gewoon voldoet aan de afspraken uit de koopovereenkomst.

Contragarantie en bankgarantie

Als je een woning koopt, vraagt de verkoper je om bij het aangaan van de koopovereenkomst een waarborgsom te betalen. Dit is meestal 10% van de koopsom. Die waarborgsom geeft de verkoper meer zekerheid dat je je verplichtingen nakomt. Betaal je de waarborgsom liever niet zelf of heb je daar de middelen niet voor, dan kun je ook een bankgarantie aanvragen. De bank staat dan garant voor het bedrag van de waarborgsom.

Oscar NoorlagQuote: Als tegenprestatie voor de bankgarantie vraagt de bank je om een contragarantie te tekenen. Zo weten zij andersom zeker dat jij je verplichtingen nakomt en dat, als dat niet zo is, ze via een lening alsnog het uitgeleende bedrag terugkrijgen.

Meer weten over een hypotheek afsluiten?

Sta jij op het punt een huis te kopen en ben je benieuwd hoe het rondkrijgen van de financiering precies in zijn werk gaat? En hoeveel je kunt lenen voor je droomhuis? Onze hypotheekadviseurs kunnen je er alles over vertellen. Plan een gratis afspraak bij een kantoor bij jou in de buurt. Dan weet je snel meer!

Plan een gratis afspraak

Mensen vragen ook

De bank is degene die de bankgarantie betaalt als jij toch van de koop van de woning afziet zonder dat je je kunt beroepen op ontbindende voorwaarden. Wel vraagt de bank jou uiteraard om het bedrag terug te betalen. Als je niet aan je koopverplichtingen kunt voldoen, ben je door de contragarantie vaak verplicht om een lening aan te gaan bij de bank waarmee je na verloop van tijd het garant gestelde bedrag kunt terugbetalen.

Als jij aan de verplichtingen uit het koopcontract voldoet, dan krijg je na verloop van tijd de financiering rond. Je betaalt de bankgarantie dan met de hypotheek die je bent aangegaan en eventueel met je spaargeld. Lukt het je niet om de verplichtingen na te komen? Dan zet de bank de openstaande schuld om in een lening. Je betaalt daar dan maandelijks een bedrag aan aflossing en rente voor. Door de contragarantie te ondertekenen, ga je hiermee akkoord.