Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen

Op je hypotheek mag je jaarlijks een bepaald bedrag extra aflossen zonder dat je daarvoor boeterente hoeft te betalen. Dit heet boetevrij aflossen. Het percentage dat je zonder boete mag aflossen, verschilt per hypotheekaanbieder. Vaak staat dit vermeld op de hypotheekofferte of in de hypotheekvoorwaarden. Vaak gaat het om 10-20% van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Tegenwoordig hanteren sommige geldverstrekkers ook soepelere regels als je meer aflost dan die 10% (maar niet volledig aflost), bijvoorbeeld als je aflost op een aflossingsvrije hypotheek of als duidelijk is dat je aflost met eigen middelen.

Wil je weten hoe voordelig (of niet) tussentijds aflossen is voor jou? En waar je verstandig aan doet met je lopende hypotheek? Onze hypotheekadviseurs geven je graag passend advies.

Advies over jouw opties

 

Waarom boetevrij aflossen?

Als je spaargeld hebt liggen, kan het slim zijn om daarmee extra af te lossen op je hypotheek. Dat heeft diverse voordelen. Zo daalt je hypotheekschuld, waardoor de kans kleiner is dat je ooit met een restschuld achterblijft. Vooral bij een aflossingsvrije hypotheek geldt dit: door af te lossen voorkom je dat je aan het eind van de looptijd in één keer een flink bedrag moet betalen. Dat geeft meer zekerheid.

Bovendien ben je in totaal minder rente kwijt en dalen je maandlasten als je extra aflost. De rente wordt immers berekend over je openstaande hypotheekschuld, die lager wordt als jij een aflossing doet.

Geldverstrekkers geven aan tot welk percentage je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Het is voor hen minder gunstig dat je door de aflossing minder rente verschuldigd bent. Daarom hebben zij als voorwaarde dat je tot een bepaald bedrag boetevrij mag aflossen, maar boven dat bedrag boeterente verschuldigd bent. Hoeveel de boeterente precies bedraagt, hangt onder andere af van het bedrag dat je extra aflost en van je huidige rentepercentage.

Oscar NoorlagLet op: Extra aflossen op je hypotheek heeft voor- en nadelen. Belangrijke voordelen zijn de lagere hypotheekschuld en maandlasten. Houd er wel rekening mee dat je genoeg geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven in het dagelijks leven. Ook raak je door de aflossing een deel van de hypotheekrenteaftrek kwijt, aangezien je schuld daalt.

Hoe voordelig is aflossen voor jou?

Heb je een bedrag aan spaargeld liggen en ben je benieuwd waar jij goed aan doet? Aflossen of toch liever iets anders, zoals je woning verduurzamen of verbouwen? Onze financieel adviseurs kennen de mogelijkheden en vertellen je er graag meer over. Gratis en geheel vrijblijvend!

Gratis eerste gesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Ja en nee. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Met tussentijdse aflossingen heb je een grotere kans dat jouw hypotheek aan het eind van de looptijd volledig is afgelost. Dat is gunstig. Ook heb je kans dat je in een lagere risicoklasse valt doordat je hypotheekschuld afneemt, wat je dan weer een lagere hypotheekrente oplevert. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je financiële buffer daalt door extra af te lossen en dat je een deel van de hypotheekrenteaftrek misloopt. Een financieel adviseur kan voor jou de voor- en nadelen tegen elkaar afzetten voordat jij een besluit neemt over wel of niet extra aflossen.

Als je plannen hebt om binnenkort te verhuizen, is extra aflossen soms minder voordelig. Dit heeft te maken met de bijleenregeling. Dat zit als volgt. Door de aflossing neemt je overwaarde toe. Gezien de bijleenregeling is het fiscaal gunstig om de volledige overwaarde in je nieuwe woning te investeren. Doe je dat niet, dan verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek over een deel van je hypotheek. Als je extra hebt afgelost, kun je niet zelf beslissen of je je spaargeld uitgeeft aan bijvoorbeeld je interieur of aan het verlagen van je hypotheek. Dit geld zit vast in je huis. Vanuit de bijleenregeling moet je het geld in je volgende woning steken.