Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bankgarantie

Bankgarantie

De verkoper van een woning wil zekerheid hebben dat jij de woning daadwerkelijk koopt. Daarom moet je bij het tekenen van het voorlopige koopcontract een aanbetaling doen van vaak 10% van de koopsom. Dit kun je zelf doen met een waarborgsom of je kunt de bank vragen om een bankgarantie. Als de koper dan na de ondertekening van het voorlopig koopcontract toch van de koop afziet, kan de verkoper een beroep doen op de bankgarantie. Tenminste, mits aan alle ontbindende voorwaarden is voldaan. Onze hypotheekadviseurs kunnen je precies vertellen hoe dit werkt.

Gratis kennismaking voor hypotheekadvies

 

Wat is een bankgarantie?

Als je de waarborgsom liever niet zelf betaalt of het spaargeld daarvoor niet hebt, dan kun je de bank vragen om voor jou garant te staan. Dit heet een ‘bankgarantie’. De waarborgsom wordt dan voorgeschoten door je geldverstrekker. Let op: uiteindelijk moet je dit bedrag alsnog zelf betalen. Hiervoor heb je een contragarantie ondertekend bij de bank.

Lukt het je niet om dit bedrag terug te betalen? Dan ben je door de contragarantie verplicht om het bedrag in de vorm van een lening alsnog te voldoen aan de hypotheekaanbieder. Je bent dan zowel het bedrag als rente daarover verschuldigd.

Wat kost een bankgarantie?

Wat een bankgarantie kost? Voor een bankgarantie betaal je aan de geldverstrekker 1% van het bedrag waarvoor de geldverstrekker garant staat. Dus: stel jij koopt een woning voor € 350.000,-. Je vraagt dan een bankgarantie aan voor € 35.000,-. Dit betekent dat je de bank een bedrag van € 35.000,- x 1% = € 350,- aan kosten voor de bankgarantie verschuldigd bent.

Bankgarantie hypotheek

Je kunt een bankgarantie voor je hypotheek alleen aangaan bij de hypotheekaanbieder waar je je hypotheek afsluit. Een bankgarantie is niet alleen mogelijk voor de aankoop van een bestaande woning, maar ook als je een nieuwbouwhuis koopt of een huurwoning neemt.

Bankgarantie aankoop woning

Als je een bestaande woning koopt, dan vraagt de verkoper je om een aanbetaling te doen. De waarborgsom dus. Hiervoor kun je een bankgarantie aanvragen van 10% van de koopsom. De bank voldoet de waarborgsom voor jou, op voorwaarde dat je dit bedrag later terugbetaalt.

Die verplichting tot terugbetaling geldt ook als de koop toch niet doorgaat terwijl je je niet op de ontbindende voorwaarden kunt beroepen.

Bankgarantie nieuwbouw

Ook als je een nieuwbouwhuis koopt, kun je gebruikmaken van bankgarantie. De bank verstrekt de bankgarantie voor nieuwbouw dan aan de aannemer. Voor een nieuwbouwwoning sluit je een nieuwbouwhypotheek af, al voordat je er woont. Je kunt de bankgarantie voor nieuwbouw aanvragen bij de hypotheekaanbieder waar je voor je hypotheek zit. Hiervoor betaal je een bedrag aan kosten.

Bankgarantie huur

Ga je een woning of pand huren? Vaak zal de verhuurder dan om een waarborgsom of bankgarantie vragen. Het gaat meestal om een aanbetaling van een paar maanden huur. De verhuurder gebruikt dit bedrag voor het geval dat jij als huurder je betaalverplichting niet op tijd kunt nakomen.

In plaats van de waarborgsom zelf te betalen, kun je een bankgarantie voor huur aanvragen. De bank garandeert dan aan de verhuurder om het bedrag van de waarborgsom uit te betalen als jij je verplichtingen niet nakomt. Je betaalt hiervoor kosten zolang de bankgarantie loopt.

Losse bankgarantie

Soms is het mogelijk om een bankgarantie af te nemen bij een andere bank dan waar je de hypotheek hebt aangevraagd. Dit heet een losse bankgarantie. Informeer bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden hiervoor.

Bankgarantie of waarborgsom?

Oscar NoorlagGoed om te weten: over het algemeen is een waarborgsom voordeliger dan een bankgarantie. Bij een waarborgsom krijg je immers niet met bijkomende kosten te maken; bij een bankgarantie wel.

Bovendien levert geld op je spaarrekening op dit moment weinig op; dat is dus ook geen reden om voor een bankgarantie te kiezen. Wel kan het zijn dat je het geld zelf nodig hebt of dat je het bedrag niet zomaar hebt. In zo’n geval is een bankgarantie zeker handig.

Hypotheekadvies over de aankoop van jouw nieuwe woning?

Wil jij zeker weten dat je de juiste financiële keuzes maakt voor de aankoop van je nieuwe woning? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Zoek een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt en plan vandaag nog een gratis eerste afspraak.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Nee, de kosten die je betaalt voor een bankgarantie zijn niet aftrekbaar. Je mag deze kosten niet aftrekken omdat die niet te maken hebben met het rondkrijgen van de financiering maar betrekking hebben op het kunnen kopen van een huis.

Een waarborgsom betekent dat je zelf de gevraagde aanbetaling overmaakt aan de verkoper of verhuurder. Bij een bankgarantie vraag je de bank om de aanbetaling voor jou voor te schieten. Je betaalt hiervoor kosten aan de bank.