Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Maart

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstproof?

26 maart 2024

Veel huizenbezitters hebben een aflossingsvrije hypotheek. Zeker de iets oudere generaties, omdat de hypotheekrente op een aflossingsvrije hypotheek die voor 2013 was afgesloten in principe aftrekbaar is. Een aflossingsvrije hypotheek betekent dat er niet op afgelost wordt. Dat hoeft geen probleem te zijn als je inkomen in de toekomst hoog genoeg is om de rente te kunnen betalen, ook als de hypotheekrenteaftrek vervalt en geldverstrekkers bereid zijn om aan het einde van de looptijd een nieuwe aflossingsvrije hypotheek te verstrekken. Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lage maandlast, omdat je alleen rente betaalt en geen aflossing.

Heb je een gedeeltelijke of volledige aflossingsvrije hypotheek dan is het verstandig om op tijd na te kijken of je tegen één van de genoemde problemen kunt aanlopen en zo ja, om actie te ondernemen. We lopen ze kort door:

 1. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Er komt dus een moment dat de rente op je aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar is. Deze regel is ingegaan in 2001. Dat betekent dat voor mensen die in 2001 al een hypotheek hadden voor die hypotheek de aftrek eindigt in 2031.

 2. Het pensioeninkomen valt voor veel mensen een stuk lager uit dan het inkomen tijdens hun werkzame leven. Gelukkig betaal je ook minder inkomstenbelasting, maar vaak geldt dat het netto inkomen na pensionering lager ligt; soms zelfs een heel stuk lager. Als je hypotheeklast gelijk blijft, gaat dan opeens een veel groter deel van je netto inkomen op aan het betalen van je hypotheeklast. Waardoor je minder inkomen overhoudt voor andere zaken. Dat kan nog eens versterkt worden door een lagere of het eindigen van de hypotheekrenteaftrek.

 3. Veel mensen hebben de rente de afgelopen jaren tegen een heel mooi laag percentage vastgezet. Maar je moet er rekening mee houden dat aan het einde van de rentevaste periode de rente omhoog kan gaan. Is de hypotheeklast dan ook nog betaalbaar? Zeker als ook het pensioeninkomen lager uitvalt en de hypotheekrenteaftrek geëindigd is.

 4. Tot slot is nog een onzekere factor het beleid van geldverstrekker en de overheid. Op dit moment betaal je voor een aflossingsvrije hypotheek een kleine rente-opslag van een paar tienden. Maar het zou kunnen zijn dat geldverstrekkers, mogelijk onder druk van de overheid of de Europese Centrale Bank, die opslag in de toekomst gaan vergroten. In het verleden was die opslag bijvoorbeeld ook groter.

Hoewel de kans nu nog klein lijkt, zou het ook zo kunnen zijn dat de overheid of geldverstrekkers besluiten dat er extra grenzen komen aan het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Vroeger kon je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van de woning, tegenwoordig is dat 50%, en wellicht komt er in de toekomst een nieuwe maatregel. Hier kun je mogelijk in de toekomst mee te maken kunnen krijgen als de looptijd van de hypotheek eindigt.

Bovenstaande zaken kun je voor een lange duur voorkomen door een nieuwe looptijd van 30 jaar af te sluiten respectievelijk door de rente lang vast te zetten.

Je tuin lenteklaar maken? De 9 tips!

26 maart 2024

Het is weer voorjaar. Dus de dagen waarop je tot na het avondeten in de zonovergoten tuin kunt zitten, komen er weer aan. Maar dat vraagt vaak na de lange, koude winter wel om wat voorbereidingen. Los van de tuinstoelen die weer uit de schuur mogen komen en een tripje naar het tuincentrum voor nieuwe planten, moet je het nodige doen om de tuin lenteklaar te maken. Waar moet je precies aan denken?

De tuin lenteklaar maken: wat mag je niet vergeten?

In het voorjaar kun je al de nodige voorbereidingen treffen om ’s zomers van een groeiende en bloeiende tuin te genieten. Als je je goed voorbereidt, staat je tuin er straks prachtig bij en kun je er nog meer van genieten. ’s Winters doen de meeste mensen weinig aan de tuin. Bomen en planten zijn dan uitgebloeid en de bladeren vallen uit.

Met het voorjaar voor de deur is het tijd om de schoffel door de tuin te halen (letterlijk zelfs). Met deze 9 tips maak je je tuin lenteklaar.

Tip 1. Ruim je tuin netjes op

Het is logisch dat je in de winter niet dagelijks in de tuin bezig bent. Je zit er nauwelijks en er is weinig bloeiends te bekennen. Maar juist omdat je een tijdje de natuur zijn werk hebt laten doen in de tuin, is het de hoogste tijd om eerst een voorjaarsschoonmaak in te lassen. Haal bijvoorbeeld gevallen bladeren en takken weg en breng eventueel tuinafval naar de stort. Dan ziet je tuin er weer fris en netjes uit.

Tip: met takken en resten van planten kun je ook zelf compost maken. Dat is perfecte voeding voor de nieuwe planten die je in de tuin zet. Rijd er dus niet meteen mee naar de stort.

Tip 2. Bemest de tuin opnieuw

In het voorjaar kan al het groen in je tuin weer volop gaan groeien en bloeien. Dat is hét moment om je tuin opnieuw te bemesten. Planten halen hun voedingsstoffen uit de aarde, vaak uit gevallen bladeren en dode planten. In de tuin moet je de natuur een handje helpen, omdat je waarschijnlijk gedurende het jaar regelmatig gevallen bladeren of plantenresten weggooit. Strooi mest in de tuin om je planten te ondersteunen bij hun lentegroeispurt. En om zo je tuin lenteklaar te maken.

3. Haal de groene aanslag weg van je terras

Je kent het misschien wel: de groene aanslag en het vele onkruid op je terras na de winter. Je bent niet de enige: mos en alg zijn nu eenmaal gek op donkere en vochtige plekken. En laten we nu in het najaar veel op regenbuien getrakteerd worden. Maak je terras weer netjes door de groene aanslag weg te halen en daarmee je terras en tuin lenteklaar te maken.

Blijf wel weg van de chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn slecht voor het milieu en doen ook niet al te goed hun werk tegen het groene mos op de tegels. Kies liever producten bij het tuincentrum die zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dan weet je zeker dat het product veilig is voor het milieu en ook voor dieren en mensen.

4. Snoei takken en planten

Veel planten groeien beter als je ze op tijd snoeit. Ook voorkom je zo dat je planten of bomen wel erg groot worden. Bekijk online in welke maand je bepaalde planten of bomen het beste kunt snoeien.

Na de vorstperiode kun je alvast beginnen met planten die gevoelig zijn voor vorst. Dat zijn onder andere hortensia’s en rozen. Zo kun je hortensia’s het beste snoeien in maart. Snoei dan niet alle takken weg, want hortensia’s bloeien juist goed op “oude” takken van minstens één jaar oud. Als je die takken wegsnoeit, krijg je er dit jaar nog mooiere hortensiabloemen voor terug.

5. Maai het gras

Gras is gelukkig onderhoudsarm, maar het is wel belangrijk dat je jouw gazon regelmatig maait en dat je de grond soms van verse mest voorziet. Wist je dat gras al groeit vanaf een temperatuur van ongeveer 5 graden? De kans is dus groot dat jouw gras aan het begin van het voorjaar al aardig gegroeid is.

Trakteer het gazon ook op verse mest. In de winter krijgt je grasveld best wat te verduren. Dus een beetje mest is nooit weg. Bemest je grasveld het liefst net voor een regenbui. Dat helpt de mest een handje om goed in de grond in te trekken.

6. Wied onkruid

Het is voor veel mensen niet het leukste tuinklusje, maar het is wel belangrijk om de tuin lenteklaar te maken. Pak er een goede onkruidwieder – het liefst één aan een stok bij – om het onkruid weg te halen. Vermijd ook hierbij chemische middelen. Daar doe je het milieu én je tuin geen plezier mee. Ook zijn die middelen vaak giftig voor dieren.

7. Maak je terras lenteklaar

Van je tuin genieten betekent ook plaatsnemen op een fijne tuinset in de zon. Waarschijnlijk hebben je tuinstoelen of loungeset een paar maanden stof staan te happen in de schuur. Nu is het moment om ze er weer bij te halen en je loungeset goed schoon te sprayen. Dan kun jij er straks direct gebruik van maken als de zon zich laat zien.

8. Strooi bloemenzaadjes om je tuin lenteklaar te maken

Misschien heb je een aantal vaste planten in je tuin staan die elk jaar opnieuw opbloeien. Het is leuk om daarnaast bloemenzaadjes te strooien voor eenjarige bloemen. De lente is het perfecte moment om die zaadjes over je tuin te strooien. Je weet dan zeker dat je tuin in de zomer voorzien is van de prachtigste bloemen. Bekijk op de verpakking wanneer je welke zaadjes in de tuin moet zaaien.

Lijkt het je leuk om groenten te eten uit eigen tuin? Dan kun je ook zaadjes voor groenten en fruit in de tuin zaaien. Wie weet heb je dan ’s zomers tomaten uit eigen tuin op je bord liggen.

9. Denk na over grote tuinplannen

Misschien heb je naast nieuwe planten en een mooi gazon ook grotere tuinwensen. Denk aan een nieuwe schutting, een mooie overkapping of een groen dak om ook op het schuurdak een stuk groen te creëren. Of misschien bestaat je tuin op dit moment vooral uit tegels en zou je het liefst meer gras en planten in de tuin aanbrengen. Daarmee maak je je tuin lenteklaar én klaar voor de toekomst. Verdiep je in de mogelijkheden en vraag offertes op bij aannemers of tuinarchitecten.

Wist je dat het soms mogelijk is om je hypotheek te verhogen voor een tuinverbouwing of verduurzaming van je huis of tuin? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over jouw opties.

Logische stijging huizenprijzen

26 maart 2024

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat de huizenprijzen in februari 4,3% hoger lagen dan februari 2023. Begin 2023 zagen we nog een daling van de huizenprijzen. Het laagtepunt werd bereikt in juni 2023. Sinds dit laagtepunt zijn de huizenprijzen alweer 5,8% gestegen en die stijging zal waarschijnlijk de komende maanden doorzetten.

De cijfers van het CBS geven de huizenprijzen aan van de woningen die bij de notaris passeren. De verkoop (dus de deal tussen verkoper en koper) vond al eerder plaats.

Veel huizen die in februari bij de notaris passeerden, waren al in 2023 verkocht. Een belangrijke reden voor de huizenprijsstijging in februari was dat eind 2023 de hypotheekrentes daalden, waardoor huishoudens meer konden lenen.

Begin 2024 kregen de huizenprijzen een nieuwe boost, ondanks dat de hypotheekrente nagenoeg gelijk bleef. Dankzij nieuwe hypotheeknormen en hogere salarissen vanaf januari kunnen veel huishoudens extra lenen. Die extra financiële ruimte wordt op grote schaal ingezet om meer te bieden op woningen. In combinatie met het gestegen koopwoningsentiment en het beperkte aanbod van koopwoningen verwachten wij dat de stijging van de huizenprijzen de komende maanden in de CBS-cijfers zal doorzetten.

In de grafiek hieronder zoomen we in op de prijsindex in de periode 2020 tot en met februari 2024.

Belastingregels houden geen rekening met levenscyclus

26 maart 2024

Tussen 1 maart en 1 mei moeten huizenbezitters hun belastingaangifte invullen. Op onze site geven we tips voor waar je bij de aangifte rekening mee moet houden voor de eigen woning en de hypotheek. Doordat bij de Belastingdienst al veel gegevens bekend zijn, zoals de WOZ-waarde van je woning en de hypotheekgegevens, staan veel velden al ingevuld. Toch moet je jaarlijks nog een groot aantal vragen over je woning en hypotheek beantwoorden. Het aantal vragen dat je in moet vullen is dynamisch. Afhankelijk van je antwoorden op sommige vragen kun je meer vragen krijgen.

Veel belastingregels rondom de eigen woning

De afgelopen jaren zijn er veel belastingregels rondom de eigen woning bijgekomen.

 

In 2001 vond een belangrijke wijziging van de wet inkomstenbelasting plaats. Daarbij werd de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal 30 jaar.

 

In 2004 werd de bijleenregeling ingevoerd. Die regeling houdt in dat je bij de verkoop van je woning de overwaarde moet gebruiken om de hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning te verlagen. Anders is de hypotheekrente niet volledig aftrekbaar. Tot die tijd mocht je bij een verhuizing de overwaarde gebruiken voor consumptieve aankopen en dan een volledig nieuwe hypotheek afsluiten waarbij je de hypotheekrente 100% kon aftrekken. In de loop der jaren zijn er veel extra regels bijgekomen rondom de bijleenregeling om aansluiting te zoeken bij de praktijk.

 

De Wet Hillen werd van kracht in 2005. Met deze wet wilde de overheid stimuleren dat mensen meer aflossen. Tweede Kamerlid Hans Hillen vond het oneerlijk als huizenbezitters met een kleine of geen hypotheek een hoger bedrag aan eigenwoningforfait moeten bijtellen dan het bedrag dat ze aan hypotheekrente kunnen aftrekken. Inmiddels wordt over deze maatregel anders gedacht. Sinds 2019 wordt de Wet Hillen in 30 jaar tijd via kleine stapjes afgebouwd.

 

In 2013 vond een volgende grote wijziging plaats. Voor nieuwe hypotheken afgesloten vanaf 1 januari 2013 is de hypotheekrente alleen aftrekbaar bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek, die je in 30 jaar tijd volledig aflost.

Voor hypotheken die op 31 december 2012 al bestonden, waaronder veel aflossingsvrije hypotheken, geldt een overgangsregeling. De hypotheekrente is dan nog steeds aftrekbaar, maar wel maximaal 30 jaar.

Sinds 2014 is de maximale hypotheekrenteaftrek elk jaar iets verlaagd. Die afbouw is nu tot een einde komen. Vanaf 2023 geldt voor iedereen dat de maximale hypotheekrenteaftrek maximaal de eerste schijf is (in 2024: 36,97%).

Lastig voor een hypotheek om het leven te volgen

Als huizenkoper heb je maar te voldoen aan al die belastingregels. Je mag de hypotheekrente dus maximaal 30 jaar aftrekken, moet bij een verhuizing de overwaarde gebruiken om de hypotheek op je volgende woning te verlagen en je nieuwe hypotheekvorm moet aan de aflossingsregels voldoen. Een hypotheekadviseur kan je daarbij helpen.

Maar dan moet je wel alle informatie beschikbaar hebben voor je adviseur. Daar wringt de schoen bij veel mensen. Sommige hypotheken zijn aan het begin van deze eeuw of zelfs in de vorige eeuw afgesloten. Je bent ondertussen misschien één of een paar keer verhuisd. Wellicht heb je één of meerdere andere partners gehad en zijn de overwaarde en hypotheek toen op een bepaalde manier verdeeld. Heb je nog je belastingaangifte van 2012 die laat zien of je onder de overgangsregeling valt voor bijvoorbeeld aflossingsvrije hypotheken? Heb je na 2012 een nieuwe hypotheek afgesloten en ben je inmiddels weer verhuisd, en heb je dan bij de volgende hypotheek voor de restanthypotheek de resterende looptijd aangehouden? Voor een “normale” belastingplichtige is dit alles niet te volgen.

Uitdaging Belastingdienst

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je al die informatie op een rij hebt. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor de gegevens die je invult bij je belastingaangifte. Een belastingplichtige die al zijn financiën op een rij heeft, zijn financiële geschiedenis goed bewaart en een belastingdeskundige inhuurt voor de belastingaangifte, voldoet waarschijnlijk netjes aan de regels. Maar de gemiddelde belastingplichtige zal het moeilijker hebben en zal sommige vragen niet geheel correct invullen.

Dat kan verschillende gevolgen hebben. Het kan zijn dat de Belastingdienst erachter komt dat de belastingplichtige iets verkeerd heeft ingevuld, waarna een naheffing of zelfs een boete kan volgen. Het kan ook zijn dat de belastingplichtige per ongeluk zichzelf benadeelt door iets verkeerd in te vullen. Tot slot kan het zijn dat de belastingplichtige iets verkeerds invult wat in zijn voordeel uitpakt en dat de Belastingdienst dit niet ziet. Die kans is heel groot, omdat ook de Belastingdienst veel gegevens uit het verleden niet heeft en vaak afhankelijk is van de informatie van de belastingplichtige.

Kortom: we hebben een heel complex belastingstelsel als het gaat om de eigen woning. Daarnaast heeft de Belastingdienst een automatiseringssysteem dat piept en kraakt. Zeker als voor een groot aantal belastingplichtigen per 1 januari 2031 de maximale aftrek van 30 jaar voor (een deel van) de hypotheek officieel eindigt, zal er ongelijkheid komen tussen belastingplichtigen die gegevens juist hebben bijgehouden en belastingplichtigen die dat niet hebben.

De Belastingdienst hoopt waarschijnlijk dat er uiterlijk in 2031 besloten is om over te stappen op een versimpeling of aanpassing van de belastingregels rondom de eigen woning. Voor versimpeling zal voldoende draagvlak zijn. Alleen de uitvoering van een versimpeling zal niet eenvoudig zijn. Tenzij je kiest voor een radicale afschaffing van de hypotheekrenteaftrek natuurlijk. Maar daar is dan weer geen groot draagvlak voor.

Weinig hypotheekrente-wijzigingen

26 maart 2024

Slechts 1 op de 5 geldverstrekkers voerde afgelopen week een wijziging door in de hypotheekrentes. Het ging vaak om een wijziging voor een beperkt aantal rentevaste periodes. Sommige hypotheekaanbieders verlaagden de rentes, terwijl anderen deze juist verhoogden. Per saldo was er sprake van een heel lichte daling van de gemiddelde hypotheekrentes. Wij verwachten dat het rustige beeld op de hypotheekmarkt aanhoudt zolang er geen belangrijk economisch of politiek nieuws is dat de renteontwikkeling op de financiële markten verstoort.

Gemiddelde renteontwikkeling

Rentes op financiële markten redelijk stabiel

Geldverstrekkers kijken bij het vaststellen van hun hypotheekrentes niet alleen naar hun concurrenten, maar vooral naar de ontwikkeling van de rentes op de financiële markten. Deze rentes staan op ongeveer hetzelfde niveau als aan het begin van de maand. De afgelopen weken hebben we wel wat schommelingen gezien, maar de verlagingen en verhogingen houden elkaar in evenwicht. De schommelingen worden onder meer veroorzaakt door berichten over de inflatie in de eurozone en in de Verenigde Staten (VS) en door de toelichting van de centrale banken op hun rentebesluiten.

Afgelopen week was het de beurt aan de Federal Reserve (Fed), de centrale bank van de Verenigde Staten. Zoals verwacht hield de Fed haar rentes ongewijzigd. De toelichting van de Fed bracht zowel negatief als positief nieuws. Het gaat economisch beter met de VS dan eerder verwacht en de toekomstige groei pakt hoger uit dan voorspeld was. Ook over de arbeidsmarkt is de Fed positief: de werkloosheid daalt iets. Dat lijkt goed nieuws, maar het betekent aan de andere kant dat de inflatie minder hard omlaag gaat dan eerder verwacht. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Fed een inflatie van 2% als doel. De verwachting van de Fed is dat de inflatie eind dit jaar uitkomt op 2,6%, terwijl de verwachting eerder was dat die zou dalen naar 2,4%.

Wel wordt verwacht dat de inflatie in 2025 vervolgens daalt naar 2,2% en in 2026 naar de beoogde 2,0%. Al met al kan dit betekenen dat de Fed besluit om de eerste renteverlaging naar later dit jaar te verplaatsen. Het positieve nieuws was dat de Fed desondanks verwacht dat ze de rente dit jaar drie keer gaat verlagen.

Hypotheekrente gedraaid naar heel licht dalend

18 maart 2024

Na drie weken van licht stijgende hypotheekrentes zagen we afgelopen week vooral hypotheekrenteverlagingen. De meeste verlagingen zie je bij langere rentevaste periodes, van 20 en 30 jaar. Ongeveer de helft van de geldverstrekkers voerde een verlaging door tussen de 5 en 10 honderdsten. Bij de meest populaire rentevaste periode van 10 jaar zagen we dat ongeveer 2 op de 5 geldverstrekkers een wijziging doorvoerde. Vaak ging het om een kleine verlaging.

Gemiddelde hypotheekrentes bewegen nauwelijks

De hypotheekrentes gingen vorige week omlaag doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een week eerder positief nieuws bracht over de inflatieverwachting voor de eurozone. De ECB stelde zijn verwachting van de inflatie voor de komende jaren licht bij naar beneden. Op de financiële markten leidde dit tot een daling van de rentes. Daardoor zagen sommige geldverstrekkers ruimte om hun hypotheekrentes te verlagen. Dat gold dus vooral voor de lange rentevaste periodes. Beleggers verwachten dat de ECB nog vóór de zomer haar rentetarieven gaat verlagen.

Inmiddels is het positieve sentiment op de financiële markten gedraaid van dalend naar stijgend. Aan de overkant van de oceaan werden vorige week tegenvallende inflatiecijfers gepresenteerd. Deze week zal de centrale bank van de Verenigde Staten (de Fed) waarschijnlijk aankondigen dat ze haar rentetarieven ongewijzigd laat. Een meerderheid van de beleggers verwacht wel dat de Fed haar rente voor de zomer nog gaat verlagen. Maar beleggers zijn voorzichtiger geworden in hun voorspellingen over het tempo waarmee de Fed haar rentes gaat verlagen en het aantal renteverlagingen.

Het kan zomaar zijn dat de licht dalende trend bij de hypotheekrentes op korte termijn draait naar licht stijgend. Bij individuele geldverstrekkers kan dat soms tot een behoorlijke rentewijziging leiden voor bepaalde rentevaste periodes. Maar voor alle geldverstrekkers bij elkaar zien we dat de gemiddelde hypotheekrentes in 2024 binnen een heel smalle bandbreedte bewegen. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG beweegt in 2024 bijvoorbeeld tussen de 3,78% en 3,88%. Dat is een bandbreedte van slechts 0,10%. In de eerste elf weken van 2023 was die bandbreedte 0,33% en in 2022 zelfs 0,79%. Kortom: het is op dit moment niet erg spannend met heel stabiele gemiddelde hypotheekrentes.

Laagste, hoogste en gemiddelde hypotheekrentes

Vergelijken we deze gemiddelde hypotheekrentes met een jaar geleden, dan zien we dat op dit moment de populairste rentevaste periode van 10 jaar met NHG 0,41% lager ligt. Deze bedraagt namelijk 3,86%, tegenover 4,27% in half maart 2023. Bij hypotheken voor 10 jaar vast zonder NHG is de daling 0,44%.

Voor 5 jaar vaste rentes is de daling 0,56% bij hypotheken met NHG en 0,62% bij hypotheken zonder NHG. Voor 20 en 30 jaar vast ligt de daling ten opzichte van vorig jaar op ongeveer 0,3% voor hypotheken met NHG en rond de 0,4% voor hypotheken zonder NHG. Een uitzondering zien we bij de variabele hypotheekrente, die bijna 1,3% hoger ligt dan een jaar geleden.

Waarom heeft een hypotheek een 30-jarige looptijd?

18 maart 2024

De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, “kiezen” voor een looptijd van 30 jaar. Het woord “kiezen” staat tussen aanhalingstekens, omdat je wel voor een kortere looptijd kunt kiezen, maar in principe niet voor een langere looptijd. Er is overigens één geldverstrekker die speciaal voor starters wel een looptijd van 40 jaar aanbiedt.

Waarom is het zo dat de standaard looptijd van een hypotheek 30 jaar is? Dat heeft een paar redenen.

Fiscale redenen (hypotheekrenteaftrek)

Een belangrijke reden dat een hypotheek vaak voor 30 jaar wordt afgesloten, is dat 30 jaar de maximale duur is van de hypotheekrenteaftrek. Maar ook al voordat de maximale 30-jarige aftrek werd ingevoerd, hanteerden de meeste geldverstrekkers een maximale looptijd van 30 jaar. Een geldverstrekker wil tenslotte op een bepaald moment zijn geld terug hebben.

Dat geldverstrekkers een maximale looptijd hanteren, komt mede doordat ze vaak zelf geld moeten inkopen op de financiële markten om dat geld vervolgens aan te bieden in de vorm van hypotheken. Die investeerders willen dat er duidelijke en strikte voorwaarden gelden voor de looptijd van de hypotheek.

Looptijd en aflossingsvorm met elkaar verbonden

Je kunt de looptijd niet los zien van de aflossingsvorm. Aan het einde van de looptijd moet een hypotheek terugbetaald worden of terugbetaald zijn.

Wie een nieuwe hypotheek afsluit en de hypotheekrente wil aftrekken, moet een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. In beide gevallen betaal je maandelijks aflossing.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je zolang de rente niet wijzigt een vast bedrag per maand. Dat maandbedrag bestaat in het begin vooral uit rente en voor een klein deel uit aflossing. Doordat je hypotheekschuld steeds kleiner wordt, wijzigt de verdeling binnen het vaste maandbedrag in de loop van de tijd. Je gaat dan steeds meer aflossing en minder rente betalen.

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en steeds minder rente. Een lineaire hypotheek heeft de eerste jaren een hogere maandlast dan een annuïteitenhypotheek. Het voordeel is dat je aan het begin sneller aflost, waardoor je hypotheekschuld sneller daalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Je totale kosten (alle betaalde rente plus aflossingen) zijn over de gehele looptijd gezien kleiner bij een lineaire hypotheek. Het eindresultaat is overigens bij beide hypotheken hetzelfde: na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost.

Daarnaast kennen we de aflossingsvrije hypotheek. Daarbij los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheek, maar moet je aan het eind van de looptijd in één keer de hypotheek aflossen. De hypotheekrente is bij een aflossingsvrije hypotheek niet aftrekbaar, tenzij de hypotheek onder de overgangsregeling valt. Dat wil zeggen dat de aflossingsvrije hypotheek al bestond op 31 december 2012.

Als je kiest voor een korte looptijd, heb je zowel bij een annuïteiten- als bij een lineaire hypotheek een kortere periode om je hypotheek af te lossen. Je maandelijks aflossingsbedrag is hoger en dus ligt ook het totale bedrag van de bruto maandlast hoger. Het grote voordeel is dat je hypotheek sneller afneemt, waardoor je minder rente betaalt over de totale looptijd gezien.

Starter of doorstromer

Veel starters moeten wel kiezen voor een 30-jarige looptijd, omdat ze een maximale hypotheek nodig hebben. Bij een kortere looptijd is de hypotheeklast anders te hoog. Leen je niet maximaal? Dan kan een kortere looptijd een optie zijn. Je lost dan sneller af, waardoor je hypotheek sneller daalt en je meer overwaarde opbouwt. Dat is al helemaal prettig als je na een aantal jaar wilt verhuizen naar een volgende duurdere woning.

Realiseer je wel dat je later niet eenvoudig de looptijd alsnog kunt verlengen. Wil je meer flexibiliteit houden? Dan kun je voor een 30-jarige looptijd kiezen en jaarlijks vrijwillig extra aflossen op de hypotheek. Dat vraagt wel om zelfdiscipline, want het kan verleidelijk zijn om je spaargeld aan iets anders uit te geven.

Doorstromers moeten er rekening mee houden dat ze bij een verhuizing naar een duurdere woning twee hypothekendelen (of zelfs meer) krijgen met verschillende looptijden. Het eerste deel ter grootte van de bestaande hypotheek moet afgelost worden binnen de resterende looptijd. Doe je dat niet, dan is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Voor het extra deel dat je leent, mag je wel een nieuwe looptijd van 30 jaar kiezen.

Doorstromers lenen vaker dan starters niet maximaal. Zij hebben meer financiële ruimte en kunnen daarom makkelijker kiezen voor een kortere looptijd om zo sneller hun hypotheek af te lossen.

De ideale wereld: een flexibele hypotheek

In een ideale wereld, die niet geregeerd wordt door fiscale spelregels en strakke eisen van geldverstrekkers, zou je als consument een flexibele hypotheek hebben. Daarbij kun je gedurende de looptijd variëren met de looptijd en de aflossingsvorm, afhankelijk van wat op dat moment past bij jouw financiële en persoonlijke situatie.

Het lastige is wel dat veel consumenten juist de strakke regels van de fiscus en geldverstrekkers nodig hebben. Psychologisch gezien zijn we namelijk geneigd om het korte-termijn-voordeel te verkiezen boven lange-termijn-voordeel.

Dankzij ECB toelichting stopt hypotheekrente stijging waarschijnlijk

11 maart 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) nam donderdag 7 maart, zoals verwacht, het besluit om haar rente niet te wijzigen. Belangrijker was de toelichting die president Lagarde van de ECB zou geven. Positief is dat de ECB de projectie van de inflatie neerwaarts bijstelt. De verwachting is nu dat de inflatie in 2024 gemiddeld uitkomt op 2,3%, op 2,0% in 2025, en op 1,9% in 2026. De sterke loongroei is nog wel een onzekere factor voor de ECB.

De rentes op de financiële markten stegen ongeveer 0,4% in de eerste twee maanden van 2024. Maar afgelopen week zagen we daling van 0,15% van de rentes na de persconferentie van de ECB. Beleggers beoordelen de toelichting van de ECB positief, omdat die de kans vergroot dat de ECB voor de zomer met een eerste renteverlaging komt. Het is een kwestie van afwachten of de ECB-toelichting leidt tot serieus verder dalende marktrentes.

Ontwikkeling hypotheekrentes

De ontwikkeling van de hypotheekrentes gaat niet helemaal gelijk op met die van de rentes op de financiële markten. Vanwege de concurrentie durfden geldverstrekkers hun hypotheekrentes in de twee eerste maanden van 2024 vaak niet te verhogen. Dat ging ten koste van hun marges. Drie weken geleden zagen we dat sommige geldverstrekkers toch besloten enkele hypotheekrentes licht te verhogen; ook afgelopen week.

In de afgelopen drie weken gingen vooral de gemiddelde hypotheekrentes van 5 en 10 jaar vast met ongeveer 0,1% omhoog. Die stijging is nog steeds een stuk lager dan de stijging van de rentes op de financiële markten. Bij de rentevaste periodes van 20 en 30 jaar gaat het om nog kleinere hypotheekrente-stijgingen, van slechts een paar honderdsten.

Verwachting

Wij verwachten dat het rustige beeld bij de hypotheekrentes voorlopig aanhoudt en we verwachten dat er een einde komt aan de licht stijgende trend van de afgelopen drie weken. Het is afwachten of geldverstrekkers meteen serieus de hypotheekrentes gaan verlagen, omdat de marges tenslotte met enkele tienden gedaald in de afgelopen maanden.

Ontwikkeling hypotheekrentes in het afgelopen jaar en laagste, hoogste en gemiddelde hypotheekrentes van dit moment.

Gemiddelde renteontwikkeling

Kapitaalmarkt- en hypotheekrente

In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en de gemiddelde hypotheekrente. De gemiddelde hypotheekrente volgt vaak met enige vertraging de kapitaalmarktrente.

De waarden op de rechter-as geven de kapitaalmarktrente aan voor 10 jaar vast in Nederland (oranje lijn).

De waarden op de linker-as geven de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG aan (blauwe lijn).

Het verschil tussen de waarden op de linker-as en de rechter-as geeft het gemiddelde verschil aan dat er vorig jaar was tussen de kapitaalmarktrente en de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast.

Kapitaalmarkt- en hypotheekrente

Belastingaangifte: tips voor aangifte van de eigen woning

11 maart 2024

Je moet tussen 1 maart en vóór 1 mei belastingaangifte doen als je een eigen woning hebt. Verwacht je de deadline van 1 mei niet te halen? Vraag dan op tijd uitstel aan. Je kunt online aangifte doen via Mijn Belastingdienst of via de aangifte-app.

Je hoeft niet alles zelf in te vullen. De gegevens die al bij de Belastingdienst bekend zijn, zijn al voor je ingevuld. Dit geldt bijvoorbeeld voor je persoons- en adresgegevens, de gegevens van je werkgever, de WOZ-waarde en informatie over de hypotheekrente die je in 2023 betaalde. Controleer die gegevens wel goed, zeker als je het afgelopen jaar bent verhuisd. Je blijft er zelf voor verantwoordelijk dat je gegevens kloppen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Mede dankzij de vooraf ingevulde gegevens wordt belastingaangifte doen steeds makkelijker. Zorg dat je de juiste documenten bij de hand hebt, bijvoorbeeld:

 • je Burger Service Nummer (BSN) en dat van je eventuele partner of kinderen;
 • je DigiD en die van je partner;
 • de jaaropgave van je werkgever;
 • het jaaroverzicht van je hypotheek;
 • de notarisafrekening als je in 2023 een nieuwe of tweede hypotheek afsloot;
 • de WOZ-waarde die je vorig jaar van de gemeente hebt gekregen (dus met de waardepeildatum 1 januari 2022);
 • de jaaroverzichten van banken en verzekeraars waar je spaart of belegt.

In dit artikel behandelen we een aantal onderwerpen rondom de eigen woning in de belastingaangifte.

Aftrekposten en bijtelpost eigen woning

Hierna behandelen we de belangrijkste aftrek- en bijtelposten rond de eigen woning. Dat zijn de rente, financieringskosten en het eigenwoningforfait.

 • Rente

Rente die je betaalt voor de aanschaf of het onderhoud van een eigen woning is in principe aftrekbaar. We onderscheiden verschillende rentes:

Hypotheekrente

Geldverstrekkers moeten jouw betaalde hypotheekrente doorgeven aan de Belastingdienst. Als het goed is, staat dit dan ook al in je aangifte ingevuld. Controleer dit wel goed. Je moet bijvoorbeeld zelf aangeven of er sprake is van een eigenwoningschuld. Alleen dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

De hypotheekrente die je invult in je belastingaangifte wordt afgetrokken van je belastbaar inkomen. Dankzij de aftrek betaal je minder inkomstenbelasting. Hoeveel je terugkrijgt van de hypotheekrente wordt achter de schermen voor je berekend.

In 2023 krijg je 36,93% terug van de betaalde hypotheekrente als je niet ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd. AOW-gerechtigden met lagere en middeninkomens tot ongeveer € 37.000,- betalen minder belasting, maar krijgen ook minder hypotheekrente­aftrek krijgen, namelijk 19,03%. Voor AOW-gerechtigden met hogere inkomens geldt een aftrek van 36,93%.

Hypotheekrente niet aftrekbaar

Als de hypotheek geen eigenwoningschuld is, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Je mag de hypotheek dan wel opgeven als schuld in box 3, zodat je minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

Dit zijn voorbeelden van situaties waarin je hypotheek geen eigenwoningschuld is:

 • Je hebt (in het verleden) een hypotheek afgesloten om een auto, camper of vakantiehuis te kopen, of voor een ander consumptief doel.
 • Je hebt na 31 december 2022 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten.
 • Je hebt bij de verkoop van je vorige woning niet de volledige overwaarde gebruikt om de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen.

Rente persoonlijke lening

Ook de rente die je betaalt voor een persoonlijke lening, waaronder ook een duurzaamheidslening valt, bijvoorbeeld voor het Nationaal Warmtefonds, is aftrekbaar. Belangrijk is wel dat je de lening annuïtair of lineair aflost in maximaal 30 jaar. Bovendien moet je de lening gebruiken voor onderhoud of verduurzaming van de woning en dus niet voor een consumptief doel.

(Hypotheek)rente vakantiewoning of tweede huis niet aftrekbaar

Heb je een hypotheek afgesloten voor een vakantiehuis of een tweede woning? Dan is die woning geen hoofdwoning en is de hypotheekrente daarom niet aftrekbaar. Het maakt daarbij niet uit of de hypotheek gevestigd is op het vakantiehuis of de tweede woning of op de woning die je wel als hoofdwoning gebruikt. Een tweede woning wordt regelmatig gefinancierd door een extra hypotheek te nemen op de hoofdwoning, gezien de overwaarde op dat huis. Maar het doel is dan niet om de aankoop of het onderhoud van deze hoofdwoning te financieren. Daarom is de rente niet aftrekbaar. Je mag de hypotheek wel als schuld meenemen in box 3.

 • Financieringskosten

Kosten die je eenmalig maakt voor de financiering van een eigen woning zijn eenmalig aftrekbaar. Denk aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten van NHG, taxatiekosten, de kosten voor de hypotheekadviseur en eventueel betaalde bereidstellingsprovisie of boeterente.

Bij een nieuwbouwwoning is ook de bouwrente aftrekbaar. De bouwrente is de rente die je betaalt over de periode nadat je de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst hebt ondertekend. Het gaat daarbij om  de netto kosten van het nieuwbouwdepot of om het verbouwingsdepot bij een bestaande woning (onder bepaalde voorwaarden).

Sloot je in 2023 je hypotheek over? Dan is de eventuele boeterente aftrekbaar, net als de notariskosten voor de hypotheek en de taxatiekosten.

Heb je een extra hypotheek afgesloten voor een tweede woning of een consumptief doel, zoals de aankoop van een auto of een schenking aan je kind? Dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar en kun je ook de eenmalige financieringskosten niet aftrekken.

Het kan ook zijn dat je een hypotheek hebt afgesloten die deels in box 1 valt en deels in box 3. Dat betekent dat je de financieringskosten niet volledig mag aftrekken, maar slechts naar rato van het deel dat in box 1 valt.

Heb je in 2023 een taxatierapport laten maken om aan te tonen dat je hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning lager is geworden voor een lagere renteopslag? Dan zijn ook die taxatiekosten en eventuele administratiekosten van de geldverstrekker aftrekbaar.

 • Erfpacht

De erfpacht die je betaalde in 2023 mag je aftrekken bij de belastingaangifte. Er is sprake van erfpacht als je woning niet op eigen grond staat en je voor de grond maandelijks of jaarlijks een bedrag betaalt aan de grondeigenaar. Vaak is dat de gemeente.

 • Eigenwoningforfait

Bij de belastingaangifte heb je als koophuiseigenaar ook te maken met een bijtelpost: het eigenwoningforfait. De hoogte van het eigenwoningforfait is afhankelijk van je WOZ-waarde. Let op: het gaat om de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2022. Dat is dus de WOZ-waarde die je vorig jaar van de gemeente hebt gekregen en niet de WOZ-waarde die je recent hebt ontvangen.

Voor een woning met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.130.000,- is het eigenwoningforfait 0,35% van de WOZ-waarde. Voor een woning met een WOZ-waarde van € 500.000,- is de bijtelling dan € 1.750,-.

Het programma van de Belastingdienst berekent achter de schermen hoeveel belasting je hiervoor betaalt. Hoge inkomens betalen een hoger percentage dan lage inkomens. De hypotheekrenteaftrek is maximaal 36,93% maar dat maximale percentage geldt niet voor de bijtelling van het eigenwoningforfait. Lage en middeninkomens betalen over de bijtelling van het eigenwoningforfait 36,93% belasting. Dat komt in het voorbeeld van een WOZ-waarde van € 500.000,- neer op ruim € 646,- per jaar. Hogere inkomens betalen 49,5% belasting, wat bijna € 866,- per jaar is.

Voor een woning met een WOZ-waarde onder de € 75.000,- geldt een lager eigenwoningforfaitpercentage; voor een woning vanaf € 1.200.000,- geldt juist een hoger percentage. Wie bijvoorbeeld in een huis woont met een WOZ-waarde van € 1.500.000,- heeft een eigenwoningforfait van 0,35% over de eerste € 1.200.000,- plus 2,35% over € 300.000,- (het deel boven de € 1.200.000,-). De bijtelpost van het eigenwoningforfait komt dan uit op € 11.250,-. Uitgaande van een belastingtarief van 49,5% betaalt deze bewoner dan ruim € 5.569,- belasting op basis van de bijtelpost.

 • Verdeling aftrekbare kosten

Als je een fiscaal partner hebt, dan mag je bepaalde inkomsten en aftrekbare kosten - waaronder de kosten voor de eigen woning - onderling verdelen. Dat kun je op zo’n manier doen dat het voor jou en je partner het meest gunstig uitpakt.

Bijzondere situaties

 • Tijdelijk twee woningen

Heb je in 2022 of 2023 een woning gekocht en had je daardoor tijdelijk twee woningen in 2023? Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, mag je voor beide woningen de hypotheekrente aftrekken. Bovendien hoef je in principe maar voor één woning de WOZ-waarde op te geven. Op de site van de Belastingdienst kun je meer lezen over de voorwaarden.

Bekijk ook andere informatie over de belastingaangifte en de eigen woning op de site van de Belastingdienst.

 • Scheiden/uit elkaar gaan

Een andere bijzondere situatie is als jij en je partner uit elkaar zijn gegaan. Hoe de belastingaangifte dan werkt, hangt af van jullie situatie. Ook hierover kun je meer lezen op de website van de Belastingdienst of je kunt je financieel adviseur om uitleg vragen.

 • Kleine of geen hypotheek en afbouw Wet Hillen

Heb je geen of slechts een kleine hypotheek? De kans is dan groot dat de bijtelling van het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrek van de hypotheekrente. Om te voorkomen dat je een hogere bijtelling hebt dan wat je aan hypotheekrente mag aftrekken, is de Wet Hillen ingevoerd. Volgens die wet heb je recht op een extra aftrekbedrag aan belasting, waardoor je per saldo geen belasting hoeft te betalen over het saldo van het eigenwoningforfait min de betaalde hypotheekrente.

Inmiddels is besloten dat de Wet Hillen fasegewijs afgeschaft wordt in kleine stapjes. Deze extra aftrekpost bedraagt in 2023 maximaal 83,33% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor de eigen woning.

Voorbeeld:

Stel: je hebt een woning van € 500.000,- en je hebt nog een aflossingsvrije hypotheek van € 40.000,- waar je een rente van 2% voor betaalt. Je moet dan als eigenwoningforfait € 1.750,- (namelijk 0,35% * € 500.000,-) bijtellen. Je mag de rente van € 800,- op jaarbasis als aftrekpost opvoeren. Daarnaast heb je als extra aftrekpost 83,33% van € 1.750,- min € 800,-, oftewel € 792,-.

 • Uitkering ontvangen van een (bank-)spaarhypotheek of levensverzekering

Beëindigde je in 2023 je (bank-)spaar-, leven- of beleggingshypotheek? Dan kreeg je een uitkering van de levensverzekering of een uitkering uit de spaar- en beleggingsrekening. Die uitkering moet je opgeven bij de belastingaangifte. In de meeste gevallen kun je een vrijstelling gebruiken als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daardoor hoef je geen belasting te betalen over je uitkering.

Kan je rente-opslag omlaag? Doe de check.

11 maart 2024

Inmiddels hebben alle huiseigenaren hun WOZ-beschikking van de gemeente ontvangen. Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan is er een redelijk grote kans dat je rente met één of een paar tienden omlaag kan. Via een paar stappen kun je zien of jij mogelijk een lagere rente kunt krijgen.

Check 1: Heb je een hypotheek zonder NHG?

Heb je een hypotheek mét NHG, dan betaal je geen extra rente-opslag en kun je die dus ook niet verlagen. Hier houdt de check op.

Heb je een hypotheek zonder NHG? Ga dan door naar check 2.

Check 2: Heb je sinds het vastzetten van de rente afgelost op je hypotheek en/of is de waarde van de woning gestegen?

Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek en los je dus automatisch af, of heb je vrijwillig extra afgelost sinds je de rente hebt vastgezet? Dan is je hypotheek op dit moment lager dan toen je de rente vastzette.

De huizenprijzen zijn vanaf de zomer in 2022 tot en met het voorjaar van 2023 licht gedaald. Toch ligt bij de meeste mensen de waarde van hun woning hoger dan op het moment dat zij de rente vastzetten. Zeker als het alweer een tijd geleden is dat je de rente hebt vastgezet, kan het om een forse stijging van de woningwaarde gaan.

Geldt voor jou dat je hypotheek gedaald is en/of de waarde van je woning is gestegen? Ga dan door naar check 3.

Check 3: Bereken de verhouding hypotheek vs. woningwaarde

Tot nu toe waren de vragen redelijk simpel. Check 3 vraagt iets meer werk, omdat je twee berekeningen moet maken. Daar heb je ook gegevens bij nodig.

Berekening 1:

Hypotheekschuld op het moment van vastzetten rente / taxatiewaarde woning

Berekening 2:

Huidige hypotheekschuld / huidige waarde van de woning

Voorbeeld:

Met een voorbeeld laten we zien hoe je de berekening maakt en wat dan de uitkomst is. Stel: je hebt in 2019 een woning gekocht van € 400.000,-. Het huis is ook op die waarde getaxeerd. Daarvoor heb je een annuïteitenhypotheek afgesloten van € 400.000,-. Daarbij heb je de rente 20 jaar vastgezet op 2,8%.

Berekening 1: € 400.000,- / € 400.000,- * 100% = 100%

Dankzij de gebruikelijke aflossingen is de hypotheek ondertussen gedaald naar € 355.000,-. We gaan ervan uit dat de waarde van je woning, gezien de landelijke gemiddeldes, is gestegen naar € 565.000,-.

Berekening 2: € 355.000,- / € 565.000,- * 100% = 62,8%

Check 4: Controleer de rente-opslag en de voorwaarden bij jouw geldverstrekker

Nu komt er een lastiger gedeelte. Je moet controleren of je in aanmerking komt voor een lagere rente-opslag. Daarvoor moet je het renteoverzicht opzoeken van je geldverstrekker op het moment dat je de rente vastzette. Bij sommige geldverstrekkers kun je dit terugvinden in de online omgeving.

Stel: het renteoverzicht van de geldverstrekker ziet er als volgt uit (MW staat voor marktwaarde):

 NHGt/m 65% MWt/m 85% MWboven 85% MW
20 jaar2,45%2,55%2,65%2,8%

In dit voorbeeld zou je rente met 0,35% naar beneden kunnen, wat per saldo bruto ongeveer € 100,- per maand scheelt.

Zoek wel goed uit of je tussentijds een aanpassing van de rente-opslag mag aanvragen en wat je daarvoor moet aanleveren. Mag je een WOZ-beschikking van de gemeente gebruiken of stelt de geldverstrekker een desktoptaxatie (een vereenvoudigde taxatie) of een volledig taxatierapport verplicht? Met de besparing in dit voorbeeld verdien je zelfs een duur taxatierapport snel terug, dus dan hoeft het niet zo’n probleem te zijn. Let op: sommige geldverstrekkers bieden alleen de mogelijkheid om de rente-opslag aan te passen op het moment dat een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Verder geldt over het algemeen: hoe langer geleden je de rente hebt vastgezet, hoe meer de rente-opslag omlaag kan.

Stap 5: onderneem actie en vraag de verlaging van de rente-opslag aan!

Rentes lopen op in aanloop naar rentebesluiten centrale banken

04 maart 2024

De voorlopig vastgesteld inflatie over februari in de eurozone daalde naar 2,6% (ten opzichte van 2,8% in januari). Ook de kerninflatie viel met 3,1% in februari iets lager uit dan in januari, toen deze nog 3,3% was. De daling van de inflatie was minder hard dan verwacht. De inflatie ligt in de eurozone inmiddels al wel geruime tijd een tijdje onder de 3%. Dat is een stuk lager dan de 8,7% en 8,5% inflatie die we vorig jaar nog hadden in januari en februari.

Toch is er een probleem: de daling van de inflatie gaat niet hard genoeg meer en het duurt waarschijnlijk nog een tijdje voordat de inflatie rond de 2% ligt. Beleggers hoopten eerder dat de centrale banken al vroeg in 2024 hun rentes zouden verlagen. Maar het wordt steeds duidelijker dat de centrale banken willen voorkomen dat ze de dalende trend van de inflatie doorbreken door te vroeg de rente te verlagen. De verwachting is inmiddels dat zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve (VS) de rente in maart ongewijzigd laten. Het overoptimisme van beleggers, met name in december 2023, maakt steeds meer plaats voor realisme. Het gevolg is dat de rentes op de financiële markten in 2024 licht oplopen.

Stijgende trend hypotheekrentes

De hypotheekrentes volgden heel lang niet de stijgende trend bij de rentes. De oorzaak daarvan is de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt. Maar nu de licht stijgende trend van de rentes op de financiële markten aanhoudt, zien we de laatste twee weken dat ook hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes verhogen. Wel gaat het in het algemeen nog steeds om beperkte verhogingen. De hypotheekrenteverhogingen zijn dus een logisch gevolg van de stijgende marktrentes. De hypotheekrente volgt namelijk meestal met enige vertraging en iets minder grillig de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente.

De waarden op de rechter-as geven de kapitaalmarktrente aan voor 10 jaar vast in Nederland (oranje lijn).

De waarden op de linker-as geven de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG aan (blauwe lijn).

Het verschil tussen de waarden op de linker-as en de rechter-as geeft het gemiddelde verschil aan dat er vorig jaar was tussen de kapitaalmarktrente en de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast.

Zal ik verhuizen of verbouwen?

04 maart 2024

Het nummer ‘Should I stay or should I go’ van de Britse popgroep The Clash gaat over een stormachtige relatie. Maar de titeltekst is net zo relevant voor een grote groep huizenbezitters die zich afvragen of ze beter een andere woning kunnen kopen op de stormachtige woningmarkt, of toch kiezen voor een verbouwing van hun huidige woning. Laten we iets dieper in dat dilemma duiken.

Meer hypotheekaanvragen voor extra hypotheek dan voor aankoop woningen

In de eerste twee maanden van 2024 zien we dat het aantal hypotheekaanvragen voor een extra hypotheek (24.596 aanvragen in totaal) 8% hoger ligt dan het aantal aanvragen voor de aankoop van een andere koopwoning (22.742 aanvragen). Een belangrijke oorzaak is de krapper wordende huizenmarkt. Het aantal woningen dat beschikbaar staat op Funda daalt al een paar maanden op rij. In oktober 2023 waren dat nog ongeveer 45.000 huizen; nu is dat gedaald naar 35.000 woningen. Overigens is dat ook deels een seizoenspatroon: aan het begin van het jaar zetten standaard minder mensen hun huis te koop.

Het goede nieuws is dat afgelopen januari 10% meer woningen passeerden bij de notaris dan in januari 2023. Bovendien stijgt het koopwoning-sentiment. Dat zien we ook terug in stijgende huizenprijzen. Dat betekent dat je bij de aankoop van een andere woning meer voor je huidige koopwoning krijgt, maar ook meer moet betalen voor je volgende woning. Als het lastig is om een betaalbare andere koopwoning te vinden, dan is je huidige woning verbouwen in sommige gevallen een goede alternatieve optie.

Redenen om te verhuizen of te verbouwen

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je huidige koopwoning niet je ideale woning is. Een aantal mogelijke redenen zijn:

 • De woning is te groot geworden, omdat je partner en jij uit elkaar zijn gegaan of omdat de kinderen het huis hebben verlaten.
 • Je wilt een grotere tuin of een tuin op het zuiden. Je huidige tuin ligt minder gunstig.
 • Je hebt vervelende buren die veel lawaai maken of de buurt is erop achteruitgegaan.
 • Je huidige werk ligt ver weg van je woonplaats of je wilt dichter bij je familie wonen
 • Je wilt graag naar een twee-onder-één-kap of een vrijstaande woning verhuizen. Of je wilt van een appartement graag naar een eengezinswoning

Wil je hier wat aan doen? Dan heb je in feite maar één optie: verhuizen.

Maar er zijn ook veel redenen waarbij je een afweging kunt maken tussen verhuizen of verbouwen:

 • Je wilt een extra slaapkamer, een werkkamer, een grotere woonkamer of serre.
 • Je bent uitgekeken op je keuken of badkamer.
 • Je woning is niet goed geïsoleerd, waardoor het wooncomfort minder is en/of je verbruikt veel elektriciteit, waardoor je een hoge energierekening hebt.

Voor- en nadelen van verhuizen versus verbouwen

De afweging tussen verhuizen en verbouwen is afhankelijk van diverse factoren die per persoon kunnen verschillen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen tegenover elkaar.

 

Verhuizen

Verbouwen

Buren en buurt

Je kiest zelf je nieuwe buurt. Deels weet je natuurlijk pas echt hoe de buurt is, als je er woont.

Je kent je buren en de buurt al goed. Maar je kunt je buren en buurt niet veranderen.

Aantal kamers en woonruimte

Dat kun je zelf bepalen bij je selectiecriteria.

Zijn er mogelijkheden om kamers uit te breiden of juist samen te voegen?

Kun je met een dakkapel meer woonruimte creëren?

Kun je uitbouwen of ombouwen?

Andere badkamer of keuken

Dit kun je meenemen bij je selectie-criteria, maar ook een andere badkamer of keuken is misschien niet geheel jouw stijl, tenzij je een nieuwbouwwoning koopt.

Wel heb je de mogelijkheid om te verbouwen voordat je er gaat wonen.

Je kunt zelf een nieuwe badkamer of keuken kiezen.

Wel moet je verbouwen terwijl je er woont (of tijdelijk elders gaan wonen).

 

 

Verduurzamen

Je kunt een energiezuinig huis kopen met een goed energielabel of zelfs een heel energiezuinige nieuwbouw­woning.

Maar hoe energiezuiniger een woning is, hoe duurder de woning zal zijn.

Met o.a. isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen kun je  een beter energielabel en meer wooncomfort creëren.

Bij sommige woningen loop je wel tegen beperkte mogelijkheden aan.

Er zijn subsidies beschikbaar, je energierekening gaat omlaag en de waarde van je woning stijgt.

Rompslomp

Verhuizen betekent veel werk. Denk aan je huis verkopen en spullen inpakken en uitpakken. Mogelijk moet je ook een nieuwe school voor de kinderen zoeken.

Je zit enige tijd in de rommel als je verbouwt terwijl je in het huis woont. Een andere optie is om tijdelijk ergens anders te wonen.

Woningmarkt

Het kan lastig en duur zijn om je ideale woning te vinden.

Het is waarschijnlijk wel makkelijk om je huidige woning te verkopen.

Je woning neemt in waarde toe door een verbouwing, maar je investeringskosten zijn meestal hoger dan de waardestijging.

Financiële aspecten van verhuizen en verbouwen

Vanuit financieel oogpunt kunnen we niet zeggen dat het standaard interessanter is om te verhuizen of te verbouwen. Dat hangt onder andere af van je persoonlijke situatie en ook van de toekomstige huizenprijzenontwikkeling.

We kunnen wel enkele financiële aandachtspunten benoemen voor zowel verhuizen als verbouwen. Een deel daarvan hebben we ook al kort benoemd bij de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen.

Verhuizen

Voordat je op huizenjacht gaat, is het heel belangrijk om te kijken welke verhuisregeling je hypotheek heeft. Bij bijna alle geldverstrekkers kun je een lage hypotheekrente meenemen naar een volgende woning, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden verschillen enorm per geldverstrekker. Het zou jammer zijn als je er pas na de aankoop van een woning achter komt dat jij je lage hypotheekrente toch niet kunt meenemen.

Verhuizen betekent dat je extra kosten moet maken, zoals 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van je nieuwe woning, notariskosten, verhuis- en inrichtingskosten en eventuele verbouwingskosten. Ook betaal je mogelijk dubbele hypotheekkosten en kosten voor de overbruggingshypotheek als je tijdelijk twee woningen hebt.

Als je naar een energiezuiniger woning verhuist, worden je energiekosten misschien wel lager, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld niet automatisch als je naar een veel grotere woning of een vrijstaande woning verhuist.

Verbouwen

Als je gaat verbouwen, kijk dan ook altijd meteen naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Een groot aantal energiebesparende maatregelen verdien je al na enkele jaren terug door de lagere energierekening die ze opleveren. Bovendien stijgt de waarde van je woning door de verduurzaming. Zoek ook uit of je in aanmerking komt voor subsidies. Dat scheelt je een bedrag. Ook goed om te weten: bij een klein aantal geldverstrekkers betaal je een lagere rente als je gaat verduurzamen of kun je zelfs over je gehele hypotheek een kleine rentekorting krijgen.

Maak een goede begroting en zorg dat je een ruime buffer aanhoudt voor tegenvallers. Als de uiteindelijke verbouwingskosten meevallen, kun je het restant extra aflossen. Als je kosten hoger blijken te zijn dan je begroting moet je veel extra kosten maken om extra te lenen. Dat wil je voorkomen.

Door een verbouwing stijgt de waarde van je woning. Maar de ene verbouwing leidt tot een hogere waardestijging dan de andere. Een andere badkamer of keuken levert als investering over het algemeen een kleinere waardestijging op dan bijvoorbeeld een uitbouw.

Als je met een aannemer gaat werken vraag dan offertes bij verschillende aannemers op, zodat je kunt vergelijken.

Meld bij je financieel adviseur dat je gaat verbouwen. Dan kan de adviseur meekijken of je opstalverzekering aangepast moet worden.