Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Je huis beveiligen en inbraakpreventie: 7 tips voor als je op vakantie gaat

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De zomer is aangebroken. Velen van ons kijken uit naar een welverdiende vakantie. Maar een zorgeloze vakantie begint pas als je zeker weet dat je huis goed beveiligd is. Een inbraak kan je vakantieplezier behoorlijk bederven, nog los van de schade en kosten ervan. Neem dus voor een onbezorgde vakantie de juiste maatregelen om je huis te beveiligen en inbraak te voorkomen. Dit zijn onze praktische tips om je huis te beveiligen terwijl jij vakantie viert. Ook geven we tips om jezelf tegen inbraak te verzekeren.

Je huis beveiligen doe je zo!

Zeker als je langere tijd van huis bent, is het heel belangrijk dat je je huis goed beveiligt. Zo houd je inbrekers buiten de deur en ga je zelf met een fijner gevoel de deur uit. Maar hoe doe je dat, je huis beveiligen tegen ongewenste indringers? Dit zijn onze 5 belangrijkste beveiligingstips.

1. Zorg voor goede sloten en beveiliging

Investeer in goede sloten voor alle deuren en ramen. Neem niet zomaar sloten, maar kies voor gecertificeerde sloten met het SKG-keurmerk. Die zijn moeilijk te manipuleren, zelfs voor ervaren inbrekers.

Los van de sloten, kun je ook een anti-inbraakstrip plaatsen op deuren en ramen. Door die strip is de sluitnaad van je deur niet meer zichtbaar aan de buitenkant. Daardoor kunnen inbrekers de deur niet meer op die plek forceren. Een veilig idee!

2. Installeer beveiligingscamera's en alarmen

Beveiligingscamera's en alarmsystemen zijn uitstekende afschrikmiddelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Ring-deurbel of een andere “slimme deurbel” nemen. Hang de camera's (of slimme bel) op strategische plekken, zoals bij de voor- en achterdeur. Verbind de camera’s ook met een app op je smartphone, zodat je live kunt meekijken en een melding krijgt als er iemand voor de deur staat.

Wil je extra zekerheid? Kies dan voor een alarmsysteem dat verbonden is met een meldkamer. Dan gaat er direct een melding naar een meldkamer als er mogelijk een inbraak of overal plaatsvindt. Let op: de melding gaat dan niet naar de politie, maar naar een particuliere meldkamer. Als die meldkamer iets verdachts ziet, schakelen zij direct hulpdiensten in.

Ook interessant: sommige verzekeraars bieden korting op je premie als je een goedgekeurd alarmsysteem hebt dat is aangesloten op een meldkamer.

3. Gebruik tijdschakelaars voor verlichting

Inbrekers staan uiteraard liever niet in de (letterlijke) spotlights. Door je verlichting op tijdschakelaars te zetten, lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. Bovendien denken inbrekers wel twee keer na voordat ze in een verlicht huis naar binnen gaan en dus voor alle buren zichtbaar zijn.

Bonustip: schakel een paar apparaten in via de tijdschakelaar, zoals je radio of tv. Ook dat helpt om een bewoonde indruk te wekken.

4. Laat geen waardevolle spullen in het zicht staan

Berg waardevolle spullen op in een kluis en zorg ervoor dat ze niet vanaf buiten te zien zijn. Trek daarnaast de gordijnen dicht en leg dure elektronica als laptops en tablets uit het zicht. Anders maak je je woning extra aanlokkelijk voor inbrekers om een kijkje te nemen.

5. Vraag de buren om oogje in het zeil te houden

Vertel je buren dat je op vakantie gaat en vraag hen om een oogje in het zeil te houden. Vraag of zij af en toe de post willen weghalen of misschien hun auto op jouw oprit willen zetten. Een bewoonde indruk verkleint de kans op inbraak.

Natuurlijk kun je ook een huisoppas regelen, zeker als je huisdieren hebt die zorg en eten nodig hebben tijdens je vakantie. Maar als alternatief is het ook al fijn als de buren je opletten en je waarschuwen wanneer ze iemand voor de deur zien staan.

6. Zet geen vakantiefoto’s op social media

Los van de tips om je huis te beveiligen, kun je nog meer doen om inbraak te voorkomen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het delen van je vakantiefoto’s en -plannen op social media. Natuurlijk laat je maar al te graag zien hoe leuk je het hebt op je vakantiebestemming. Maar inbrekers weten door die posts wanneer je weg bent en dat je huis dus mogelijk onbewoond is. Bewaar je vakantiefoto’s en -ervaringen liever totdat je terug bent.

7. Maak een lijst van waardevolle bezittingen

En een laatste tip die niet zozeer helpt om je huis te beveiligen, maar wel om problemen te voorkomen: maak een lijst van je waardevolle bezittingen inclusief serienummers. Zet de producten ook op de foto. Dit helpt niet alleen bij een eventuele aangifte na een inbraak, maar is ook nuttig voor de verzekering.

Met welke verzekeringen kun je je spullen beschermen?

Of je nu op vakantie gaat of vaker weg bent voor bijvoorbeeld kantoordagen of uitjes, het is sowieso belangrijk om beschermd te zijn tegen inbraak. Daar helpen verschillende belangrijke verzekeringen je bij. Dit zijn de belangrijkste verzekeringen om schade door inbraak te voorkomen.

1. Inboedelverzekering

Een goede inboedelverzekering dekt schade aan of verlies van persoonlijke bezittingen door inbraak. Het gaat daarbij om alle spullen die “los in het huis staan”. Je inboedel dus. Bijna elke Nederlander heeft deze verzekering. Je betaalt er relatief weinig voor, terwijl je er wel voor een hoog bedrag mee beschermd bent.

Zorg ervoor dat je polis up-to-date is en dat de dekkingslimieten voldoende zijn om al je waardevolle bezittingen te beschermen. Denk daarbij ook aan dure apparaten, zoals televisies, fotocamera’s of computers.

2. Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt de schade aan je huis zelf, dus bijvoorbeeld schade aan deuren, ramen en muren. Deze verzekering biedt dekking bij een inbraak, maar ook bij bijvoorbeeld storm of wateroverlast (afhankelijk van je voorwaarden). Controleer je polisvoorwaarden om zeker te weten dat je goed verzekerd bent.

Woon je in een appartement? Dan is de opstalverzekering soms al geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Je hoeft deze verzekering dan niet meer zelf af te sluiten.

3. Aanvullende dekkingen

Overweeg aanvullende verzekeringen voor specifieke waardevolle items, zoals sieraden, kunst of antiek. Deze items zijn vaak maar beperkt beschermd bij een standaard inboedelverzekering.

Dus: wat is belangrijk om je huis te beveiligen?

Een goede voorbereiding is essentieel om je huis te beveiligen en inbraak te voorkomen tijdens je vakantie. Dankzij de juiste maatregelen en goede verzekeringen kun je met een gerust hart van je vakantie genieten.

Wil je persoonlijk advies over je verzekeringen? Vraag je je af of jij goed verzekerd bent en of je niet te veel premie betaalt? Dan kun je altijd terecht bij Van Bruggen Adviesgroep. Wij helpen je graag om goed én voordelig verzekerd op vakantie te gaan.