Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

april

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Hoe profiteer je van de lage hypotheekrente?

19 april 2019

We horen het overal: de hypotheekrente is historisch laag. Daar willen we dan ook heel graag van profiteren. Maar hoe haal jij, als huisbezitter, je voordeel uit die lage hypotheekrente? We vroegen het aan Oscar Noorlag, marktkenner bij Van Bruggen Adviesgroep. Hij geeft vijf mogelijkheden:

Waar moet je beginnen met besparen?

16 april 2019

Of je nou in een villa van een miljoen woont of in een appartement van een ton, iedereen wil geld besparen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen met besparen? We vroegen het Jacco Sangers van Van Bruggen Adviesgroep.

Een nieuwe woning: huren of kopen?

04 april 2019

Als (alleenstaande) starter een huis kopen in de huidige woningmarkt: het lijkt een onmogelijke opgave. Zeker nu je ook de kosten koper moet kunnen betalen, wordt het steeds lastiger om zelf een huis te kopen. Daarom kiezen veel mensen er noodgedwongen voor om te huren, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Bij huren geldt namelijk een inkomenstoets; je kunt te weinig, of juist te veel verdienen om in aanmerking te komen. Lastig, vindt Mark van Ginkel, financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep ’t Gooi. We vroegen hem wat beter is: huren of kopen?

De voordelen van kopen

“Over het algemeen zou ik iedereen aanraden om een huis te kopen. Helemaal in deze tijd”, begint Van Ginkel, van Van Bruggen Adviesgroep. “De hypotheekrente is heel laag en dat betekent dat je heel goedkoop kunt lenen. Daarnaast is woonruimte schaars, dus de huurprijzen zijn ontzettend gestegen. Alleen daarom al is kopen vaak verstandiger. Je bent qua maandlasten aan een koophuis meestal véél minder geld kwijt dan aan een huurwoning en je lost ook nog eens af op de schuld, waardoor je overwaarde creëert.”

Voor het eerst een hypotheek afsluiten? Bereken je maximale hypotheek!

De voordelen van huren

Toch zijn er ook situaties waarin huren beter is dan kopen, zo vertelt Van Ginkel: “Als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet of de plek waar je wilt gaan wonen ook daadwerkelijk de plek is waar je voor langere tijd wilt blijven. Dan kun je beter eerst huren om te kijken of de buurt of stad je bevalt. Daarnaast kan huren soms financiële noodzaak zijn. Denk aan starters zonder vast contract of stellen waarbij één van de twee nog studeert; allemaal situaties waarbij het financiële noodzaak is om te huren. Een derde reden om te huren in plaats van kopen, is de op hol geslagen markt. Het kan zijn dat je denkt: nu betaal ik de hoofdprijs als ik ga kopen en over een tijdje stort het weer in. Toch zijn dit slechts speculaties, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Flexibiliteit bij huren of kopen

“Een ander voordeel van huren is dat je als huurder niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud aan de woning. Een huurder belt de huisbaas als de kraan lekt, waarna de woningeigenaar de loodgieter belt. Ook is huren flexibeler, als je bijvoorbeeld ergens tijdelijk woont voor je werk. Vaak kun je een huurcontract gemakkelijker opzeggen met een termijn van één, twee of drie maanden. Al is de huizenmarkt nu ook voor verkopers gunstig. Als je een mooie, goed onderhouden woning hebt, ben je hem in de huidige markt zo kwijt.”

Regelingen en subsidies

Startersleningen, energiesubsidies; er waren allerlei regelingen bij gemeentes. Daar is nog maar weinig van over. “De kleine spaarpotjes die er bij gemeentes waren om te zorgen dat meer mensen een huis gingen kopen, zijn heel erg uitgedund. De woningnood is erg hoog, waardoor je tegenwoordig aan heel veel voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n lening. Vroeger – zo’n 15 jaar geleden - bestond er zelfs koopsubsidie: een soort huursubsidie maar dan voor mensen die een huis kochten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. De huizenprijzen rijzen de pan uit en je moet eigen middelen ter beschikking hebben om de kosten koper te kunnen betalen. Dat is voor veel mensen een drempel, zeker als je ook nog een studieschuld hebt.”

Een hypotheek zonder een vast arbeidscontract

“De regelingen rondom arbeidscontracten zijn wel steeds ruimer geworden”, legt Van Ginkel uit. “Tegenwoordig kun je zonder vast contract – mét een zogenaamde perspectiefverklaring – toch een hypotheek krijgen. Zelfs als je voor een uitzendbureau werkt. En ook zzp’ers mogen na één jaar werken al een huis kopen. Vroeger lag die grens op drie jaar.”

“Er is ook een bijzondere regeling voor hoogopgeleide starters, de zogenaamde ‘young potentials’. Deze regeling stelt mensen een goed perspectief op de arbeidsmarkt in de gelegenheid om een woning te kopen.”

Advies over huren of kopen

Huren of kopen – Wat is in jouw situatie het beste? Plan een afspraak met een Van Bruggen-adviseur, we adviseren je graag!

Maak direct een afspraak