Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Waarom een reisverzekering?

Een reisverzekering zorgt ervoor dat jij verzekerd bent tegen materiële-, immateriële- en letselschade die je kunt oplopen tijdens je reis. In het buitenland loop je meer risico's dan in je eigen land doordat je te maken krijgt met nieuwe omstandigheden. De gevolgen van een ongeval in het buitenland zijn daarom vaak lastig te overzien en brengen vaak hoge kosten met zich mee. Een reisverzekering biedt hierin een uitkomtst door je voor deze situaties te laten verzekeren. Naast de financiële dekking biedt je reisverzekeraar ook hulp in het land waar je op reis bent. Zij kunnen je helpen bij het zoeken van de juiste professionele hulp en indien nodig zorgen voor repatriëring terug naar Nederland. Dit kan nodig zijn wanneer je dusdanig gewond raakt dat je zelf niet meer terug naar huis kunt komen. In dit geval zorgt je zorgverzekeraar voor passend vervoer terug naar Nederland. Met een reisverzekering ben je dus verzekerd van financiële dekking van schade die je oploopt gedurende de reis en professionele hulp in verschillende (nood)situaties.

Doorlopende reisverzekering vs. Kortlopende reisverzekering

Er zijn twee verschillende soort reisverzekeringen. Dit zijn de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering. Het grote verschil tussen deze twee reisverzekeringen is dat je met een doorlopende reisverzekering het hele jaar door verzekerd bent, terwijl de kortlopende reisverzekering je slechts voor een enkele reis verzekerd met een vaste ingangsdatum en einddatum. De basisdekking is overigens voor beide verzekeringen hetzelfde.

Welke reisverzekering het voordeligst is hangt af van een aantal aspecten. Zo is het voor gezinnen vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering te nemen als deze per jaar minimaal 3 weken of langer op vakantie gaan. Voor alleenstaanden ligt deze grens rond de 4 weken. Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is vaak dat deze ook geldt voor weekendjes weg en onverwachte tripjes met overnachting en je hiervoor dus niet steeds een aparte verzekering voor hoeft af te sluiten.

Kortom: de doorlopende reisverzekering is vaak gustiger voor de mensen veel op reis gaan. De doorlopende reisverzekering biedt over het hele jaar de zekerheid dat je tijdens alle reizen die worden gemaakt bent verzekerd. hier hoef je dan verder niet naar om te kijken. Ga je wat minder vaak weg en wil je voor een specifieke reis een verzekering afsluiten? Dan is de kortlopende reisverzekering waarschijnlijk het meest geschikt. 

Het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering

De reisverzekering en de annuleringsverzekering worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ze vergoeden niet hetzelfde. Wij leggen je het verschil graag uit. Het zou namelijk jammer zijn als jij met de verkeerde verwachtingen – en onvoldoende verzekerd – op reis gaat!

Annuleringsverzekering

Vlak voor vertrek of tijdens je vakantie kunnen er omstandigheden ontstaan, waardoor je je reis of vakantie moet afbreken. Ziekte of overlijden in de familie thuis bijvoorbeeld. Om je hierop voor te bereiden, sluit je een (doorlopende) annuleringsverzekering af. Deze verzekering voorkomt – in bepaalde situaties – dat je je vakantie alsnog volledig moet betalen, ondanks dat je er geen gebruik van maakt.

Reisverzekering vs. annuleringsverzekering

Deze twee verzekeringen worden vaak door elkaar gehaald. Echter zijn het twee geheel verschillende verzekeringen. Dit kan gemakkelijk worden uitgelegd door te stellen dat de reisverzekering je verzekerd voor de dingen die tijdens de reis gebeuren, en de annuleringsverzekering je verzekerd voor dingen die voorafgaand aan je reis gebeuren. Let dus goed op dat je beide verzekeringen naar wens afsluit voordat je op reis gaat.

Waar ben ik met een reisverzekering allemaal voor verzekerd?

Een reisverzekering verzekert je tijdens je reis voor materiële-, immatriële- en letselschade. De belangrijkste onderdelen die hieronder vallen zijn:

  • Bagagedekking
  • Medische kosten
  • SOS kosten

De SOS kosten zijn kosten die worden gemaakt in verschillende (nood)situaties. Denk hierbij aan repatriëring, reddings/opsporingsacties, begrafenis/crematie van de verzekerde in het buitenland en noodgewongen langer verblijf van de verzekerde. 

De dekking van de reisverzekering verschilt echter per verzekeraar. Vaak is het mogelijk om verschillende dekkingen optioneel toe te voegen aan je reisverzekeringen. Zo wordt voor winstersportvakanties vaak de uitbreiding voor bijzondere sporten toegevoegd aan de reisverzekering zodat mogelijke ongevallen tijdens het skiën en snowboarden ook volledig zijn meeverzekerd. Andere mogelijke uitbreidingen zijn autohulp, reisrechtsbijstand en reisongevallen.

Let op: Bekijk voordat je op reis gaat goed waar je wél en níet voor verzekerd bent. Dit voorkomt dat je voor onaangename verassingen komt te staan en biedt je de mogelijkheid om je reisverzekering tijdig uit te breiden.

Is een reisverzekering verplicht?

Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Een ongeval in het buitenland kan vaak hoge kosten met zich meebrengen die elkaar maar blijven opstapelen. Het bedrag dat een verzekeraar voor jou aan schade moet betalen is dan ook vaak stukken hoger dan het bedrag dat jij aan premie betaalt. Je bepaalt echter volledig zelf of je het risico wilt lopen. Een reisverzekering is niet verplicht maar wordt over het algemeen sterk aangeraden.

 

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak