Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Waarom een reisverzekering?

Een reisverzekering zorgt ervoor dat jij verzekerd bent tegen materiële-, immateriële- en letselschade die je kunt oplopen tijdens je reis. In het buitenland loop je meer risico's dan in je eigen land doordat je te maken krijgt met nieuwe omstandigheden. De gevolgen van een ongeval in het buitenland zijn daarom vaak lastig te overzien en brengen vaak hoge kosten met zich mee. Een reisverzekering biedt hierin een uitkomtst door je voor deze situaties te laten verzekeren. Naast de financiële dekking is een belangrijkste aspect van een reisverzekering de hulp die een verzekeraar biedt in geval van nood. Stel je voor dat jij of jouw reisgenoot onverhoopt in het ziekenhuis wordt opgenomen, in een land waar je de taal niet spreekt. Je vliegtuig naar huis vertrekt morgen. Dan moet er van alles geregeld worden; je reisverzekeraar helpt je dan verder.

Doorlopende reisverzekering vs. Kortlopende reisverzekering

Er zijn twee verschillende soort reisverzekeringen. Dit zijn de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering. Het grote verschil tussen deze twee reisverzekeringen is dat je met een doorlopende reisverzekering het hele jaar door verzekerd bent, terwijl de kortlopende reisverzekering je slechts voor een enkele reis verzekert met een vaste ingangsdatum en einddatum. De basisdekking is overigens voor beide verzekeringen hetzelfde.

Welke reisverzekering het voordeligst is hangt af van een aantal aspecten. Zo is het voor gezinnen vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering te nemen als deze per jaar minimaal 3 weken of langer op vakantie gaan. Voor alleenstaanden ligt deze grens rond de 4 weken. Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is vaak dat deze ook geldt voor weekendjes weg en onverwachte tripjes met overnachting en je hiervoor dus niet steeds een aparte verzekering voor hoeft af te sluiten.

Kortom: de doorlopende reisverzekering is vaak gustiger voor de mensen veel op reis gaan. De doorlopende reisverzekering biedt over het hele jaar de zekerheid dat je tijdens alle reizen die worden gemaakt bent verzekerd. hier hoef je dan verder niet naar om te kijken. Ga je wat minder vaak weg en wil je voor een specifieke reis een verzekering afsluiten? Dan is de kortlopende reisverzekering waarschijnlijk het meest geschikt. Welke verzekering je ook kiest: let er goed op dat de voorwaarden passen bij wat jij nodig hebt.

Het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering

De reisverzekering en de annuleringsverzekering worden nog wel eens door elkaar gehaald. Ze vergoeden niet hetzelfde. Wij leggen je het verschil graag uit. Het zou namelijk jammer zijn als jij met de verkeerde verwachtingen – en onvoldoende verzekerd – op reis gaat!

Annuleringsverzekering

Vlak voor vertrek of tijdens je vakantie kunnen er omstandigheden ontstaan, waardoor je je reis of vakantie moet afbreken. Ziekte of overlijden in de familie thuis bijvoorbeeld. Om je hierop voor te bereiden, sluit je een (doorlopende) annuleringsverzekering af. Deze verzekering voorkomt – in bepaalde situaties – dat je je vakantie alsnog volledig moet betalen, ondanks dat je er geen gebruik van maakt.

Reisverzekering vs. annuleringsverzekering

Deze twee verzekeringen worden vaak door elkaar gehaald. Echter zijn het twee geheel verschillende verzekeringen. Dit kan gemakkelijk worden uitgelegd door te stellen dat de reisverzekering je verzekert voor de dingen die tijdens de reis gebeuren, en de annuleringsverzekering je verzekert voor dingen die (door overmacht) vooral voorafgaand aan je reis gebeuren waardoor jij je reis niet kunt maken of moet afbreken. Let dus goed op dat je beide verzekeringen naar wens afsluit voordat je op reis gaat.

Waar ben ik met een reisverzekering allemaal voor verzekerd?

De meeste reisverzekeringen dekken:

  • Schade aan bagage.
  • De kosten van hulpverlening, zoals repatriëring, opsturen van medicijnen en aanvragen van vervangende reisdocumenten.
  • Schade veroorzaakt aan het vakantieverblijf.

Voor de volgende schades is vaak een aanvullende verzekering nodig:

  • Verlies van geld.
  • Schades door extreme sporten.
  • Kosten voor zorg die hoger zijn dan gebruikelijk in Nederland.
  • Annuleringen van de vakantie door bijvoorbeeld ziekte

Let op: een reisverzekering biedt alleen dekking voor vakanties of reizen in de vrije tijd. Ze bieden geen dekking voor zakenreizen; daarvoor sluit je een aparte zakelijke (reis)verzekering af.

Extreme sporten

Als je op vakantie extreme sporten uitoefent, loop je meer risico op (gezondheids)schade dan als je dat niet doet. Daarom bieden basisvarianten van de meeste reisverzekeringen geen dekking tegen schade opgelopen tijdens wintersport en andere relatief gevaarlijkere sporten, zoals bungeejumpen, paragliden en (diepwater)duiken. Twijfel jij of jouw sport uitgesloten is in jouw verzekering? Neem dan contact op met een Van Bruggen-adviseur die helpt je graag.

Is een reisverzekering verplicht?

Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Een ongeval in het buitenland kan vaak hoge kosten met zich meebrengen die elkaar maar blijven opstapelen. Het bedrag dat een verzekeraar voor jou aan schade moet betalen is dan ook vaak stukken hoger dan het bedrag dat jij aan premie betaalt. Je bepaalt echter volledig zelf of je het risico wilt lopen. Een reisverzekering is niet verplicht maar wordt over het algemeen sterk aangeraden.

 

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak