Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bezittingen en trouwen: anders dan vroeger

In het verleden deelde je automatisch al je bezittingen en schulden met je echtgenoot. Als je niets regelde, trouwde je namelijk onder gemeenschap van goederen: vanaf het moment dat je trouwde, was de helft van de ander. En dus deelde je, in het geval van een scheiding, het geheel aan bezittingen en schulden door twee. Dat is niet meer het geval. Sinds 2018 trouw je namelijk onder beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je alleen alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden gemaakt, deelt. Dit geldt ook wanneer je een geregistreerd partnerschap kiest. Heeft je partner een woning met een hypotheekschuld op zijn naam en gaan jullie scheiden? Dan blijft deze woning, mét de schuld, bij hem of haar. Net als de overwaarde die op de woning zit.

Beperkte gemeenschap van goederen

In de praktijk kan dit zorgen voor vreemde situaties. Het verhogen van je hypotheek kan niet met het inkomen van je partner, omdat de woning op jouw naam staat. Het inkomen kan alleen meegenomen worden als hij of zij ook eigenaar is van de woning. Dit kun je vast laten leggen in de huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

Wat is belangrijk voor jullie? Wil je al je bezittingen met je partner delen? Of juist een deel? Laat in dat geval bij de notaris huwelijkse voorwaarden opmaken. Onze tip: doe dit voordat je met elkaar in het huwelijksbootje stapt, dat scheelt veel kosten. Laat je goed informeren. De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan voor je klaar.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak