Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Woonlastenfaciliteit

Woonlastenfaciliteit

Als je door omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kunt betalen (bijvoorbeeld door verlies van je baan, arbeidsongeschiktheid of een scheiding), kom je mogelijk in aanmerking voor de woonlastenfaciliteit. Dit geldt alleen als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. De woonlastenfaciliteit geeft je de mogelijkheid om betalingsachterstanden te laten bijschrijven bij je hypotheek. Daardoor heb je meer ademruimte om deze periode financieel te overbruggen.

Financieel advies nodig?

 

Hoe werkt de woonlastenfaciliteit?

Om voor de woonlastenfaciliteit in aanmerking te komen, moet je contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Die kan dan beoordelen onder welke voorwaarden je gebruik kunt maken van de woonlastenfaciliteit. De hypotheekaanbieder toetst hoeveel maandlasten je met je huidige inkomen maximaal kunt betalen. Wat je niet meer kunt betalen, wordt opgeteld bij je hypotheekschuld. Die lasten hoef je nu dus niet te betalen, maar zorgen er wel voor dat je hypotheekschuld iets stijgt. Daarmee smeer je de lasten meer uit over een langere periode.

De woonlastenfaciliteit geldt voor maximaal 9% van de oorspronkelijke hoofdsom. De hypotheekaanbieder kijkt wat hierin verantwoord is voor de klant. Zodra je inkomen weer is gestegen, kun je het bijgeschreven hypotheekdeel terugbetalen door daar afspraken over te maken met de hypotheekaanbieder.

Quote: Nationale Hypotheek Garantie biedt je een extra garantie bij de terugbetaling van je hypotheek. Je hebt daarmee een vangnet voor als je betalingsproblemen krijgt. Ook wordt een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop van je woning in het uiterste geval kwijtgescholden door de stichting achter NHG.

Advies over jouw maandlasten?

Zit jij in een lastige situatie en kun je daardoor je maandlasten moeilijk opbrengen? Of ga je een hypotheek afsluiten en wil je dit soort risico’s bij voorbaat goed afdekken? In beide gevallen staan onze financieel adviseurs voor je klaar. Neem contact op voor een gratis eerste afspraak.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Een eerste voordeel van Nationale Hypotheek Garantie is dat je een vangnet hebt voor de terugbetaling van je hypotheek. De stichting achter NHG kan je helpen om je hypotheeklasten betaalbaar te houden, ook als er iets verandert in je situatie. Het tweede voordeel is dat je een rentekorting krijgt bij een NHG-hypotheek. Dit kan je per jaar wel een paar honderd euro schelen.

Er gelden een aantal voorwaarden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te kunnen afsluiten. Zo geldt (in 2024) dat het moet gaan om een hypotheek van maximaal € 435.000,- (of € 461.100,- als je energiebesparende maatregelen meefinanciert). Daarnaast geldt als voorwaarde dat je een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning of om een woning te verbouwen.