Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verhoogde inschrijving

Verhoogde inschrijving

Een verhoogde inschrijving is hetzelfde als een hogere inschrijving. Het houdt in dat je je hypotheek inschrijft voor een hoger bedrag dan het bedrag dat je nu aan hypotheek neemt. Daarmee reserveer je hypotheekruimte voor als je wellicht in de toekomst een keer je hypotheek wilt verhogen, bijvoorbeeld voor het verbouwen van je woning. Je hoeft dan voor de hypotheekverhoging tot dat bedrag niet opnieuw langs de notaris te gaan. Dat bespaart je notariskosten.

Advies over je hypotheek

 

Waarom een verhoogde inschrijving?

Om allerlei redenen kun je besluiten om je hypotheek te verhogen. Je wilt bijvoorbeeld je woning verduurzamen of je hebt verbouwplannen. Veel mensen sluiten daarvoor een tweede hypotheek af, wat ook de nodige bijkomende kosten met zich meebrengt (zoals notariskosten en taxatiekosten).

Als je kiest voor een verhoogde inschrijving, kun je mogelijk je hypotheek onderhands verhogen. Dat betekent dat je tot het ingeschreven bedrag met minder moeite je hypotheek kunt verhogen. Daar hoef je geen nieuwe notarisafspraak voor te maken. Het is namelijk niet nodig om een nieuwe hypotheekakte op te stellen en de notaris hoeft deze dus ook niet opnieuw in het Kadaster in te schrijven.

Oscar NoorlagQuote: Houd er rekening mee dat voor een hypotheekverhoging wel opnieuw je hypotheek wordt getoetst aan je woningwaarde en aan je inkomen. Je moet voldoende verdienen om de hogere maandlasten te kunnen betalen. Ook mag je nooit méér dan 100% van je woningwaarde lenen aan hypotheek. Alleen bij verduurzaming van je woning geldt een iets hoger tarief: 106%.

Benieuwd naar jouw hypotheekopties?

De keuze voor een hogere inschrijving moet je maken bij het afsluiten van je hypotheek. Vraag je je af waar jij goed aan doet? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Om je bestaande hypotheek te kunnen verhogen, heb je zowel overwaarde op je woning als een hogere inschrijving nodig. Voldoe jij aan beide criteria en verdien je voldoende om de hogere hypotheek te dragen? Dan kom je hier mogelijk voor in aanmerking. Een hypotheekadviseur kan precies voor je uitzoeken wat jouw opties zijn. Overigens is het soms handiger om een tweede hypotheek te nemen, bijvoorbeeld als je meer hypotheekruimte nodig hebt dan de verhoogde inschrijving toelaat.

Een verhoogde inschrijving kost niets extra’s als je dit regelt op het moment dat je je hypotheek afsluit. Wil je later je hypotheek verhogen met een tweede hypotheek? Dan moet je daarvoor opnieuw langs de notaris gaan en betaal je daarvoor gemiddeld zo’n € 750,- aan notariskosten. Het is dus gunstig om direct een verhoogde inschrijving af te spreken.

Ja, je kunt dit terugzien op de hypotheekakte of in een uittreksel daarvan (daar kun je via het Kadaster aan komen).