Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentecontractperiode

Rentecontractperiode

De rentecontractperiode is de periode waarin jouw rentepercentage gelijk blijft. Dit wordt ook wel de rentevaste periode genoemd. Heb je afspraken gemaakt over een rentevaste periode en heb je dus geen variabele rente? Dan betaal je gedurende die periode voortdurend hetzelfde rentepercentage. Het maakt daarbij niet uit of de rente tussentijds stijgt of daalt. Pas aan het einde van de rentevaste periode wordt je rentepercentage opnieuw vastgesteld.

Bij het afsluiten van je hypotheek maak je een  keuze voor een variabele rente of een bepaalde rentevaste periode. Onze hypotheekadviseurs geven je hier graag passend advies over, onder andere op basis van jouw wensen en op basis van de renteverwachtingen. Plan een gratis oriëntatiegesprek.

Gratis gesprek over je hypotheek

 

Welke rentecontractperiode past bij mij?

Hoe langer de rentecontractperiode, hoe meer zekerheid je hebt over je maandlasten. Je betaalt dan immers lange tijd elke maand hetzelfde rentepercentage. Dat is extra voordelig als de rentes in de tussentijd stijgen. Jij blijft dan het eerder afgesproken, lage percentage aan rente betalen. Daalt de rente juist? Dan is een lange rentecontractperiode minder aantrekkelijk, omdat je dan niet van de daling meeprofiteert.

Houd er verder rekening mee dat de rente standaard wat hoger ligt bij een langere rentevaste periode. De variabele rente ligt altijd het laagst. Maar variabele rente brengt dus ook wat risico’s met zich mee: je betaalt daarbij altijd de actuele marktrente. Als de rente flink stijgt, ga jij direct die hogere rente betalen.

Marleen OverduinTip: Een hypotheekadviseur kan je persoonlijk advies geven over een rentecontractperiode die bij je past én over een voor jou voordelige hypotheek. De adviseur kijkt daarbij zowel naar een hypotheek met gunstige rente als naar passende voorwaarden.

Advies over je hypotheek?

Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten? Weet dat je je hypotheekkeuzes niet zelf hoeft te maken en dat de hypotheekadviseur hierin graag met je meekijkt. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek daarin wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek. Onze onafhankelijke adviseurs vertellen je graag meer.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Dit is hetzelfde als de rentevaste periode. Het is de periode waarin je rente vaststaat. Je spreekt in je contract af dat je gedurende deze periode steeds hetzelfde percentage rente betaalt, wat de marktrente ook doet.

Aan het eind van je rentevaste periode heb je twee opties. Optie 1 is dat je je hypotheek verlengt bij je huidige aanbieder en dat je daarvoor gedurende een nieuwe rentevaste periode de actuele marktrente gaat betalen. Optie 2 is dat je je hypotheek oversluit (dat kan op dit moment zonder boeterente) naar een andere aanbieder. Soms levert dat je een mooie bespaarkans op. Onze hypotheekadviseurs staan graag voor een gratis oriëntatiegesprek voor je klaar om aan het einde van je rentevaste periode mee te denken waar jij goed aan doet.