Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Plafondrente

Plafondrente

Kies je voor variabele rente, dan kun je daarbij een plafondrente afspreken. De plafondrente is de maximale hoogte van de rente die je met je bank afspreekt. Daarmee wordt het risico op een rentestijging beperkt. Je betaalt nooit méér rente dan de afgesproken limiet. Tegelijkertijd profiteer je wel mee van rentedaling.

Jouw hypotheekopties bespreken?

 

Waarom plafondrente?

Als je een hypotheek afsluit, maak je een keuze tussen variabele rente of een bepaalde rentevaste periode. In dat laatste geval laat je de rente voor een bepaalde tijd vastzetten. Dat geeft je zekerheid over je maandlasten. Bij variabele rente is die zekerheid er niet of in elk geval minder. Je betaalt dan namelijk de marktrente en die kan stijgen of dalen. Door te kiezen voor variabele rente met een plafond weet je zeker dat je niet méér dan een bepaald percentage rente zult betalen. Dat biedt toch nog enige zekerheid.

Je profiteert wel mee van eventuele rentedalingen. Maar stijgt de rente heel flink? Dan hoef je niet bang te zijn dat je een rentepercentage hoger dan dat plafondbedrag zult betalen. Je rente kan wel stijgen, maar niet tot een hoger bedrag dan het plafond.

Oscar NoorlagLet op: houd er wel rekening mee dat je standaard een iets hoger rentepercentage betaalt bij variabele rente met plafond dan bij variabele rente zonder plafond. Dit komt doordat de bank het risico loopt dat de marktrente boven het plafond uitkomt; ze krijgen in dat geval niet de volledige marktrente van jou.

Advies over een passende hypotheek?

De keuze voor al dan niet een rentevaste periode is een van de vele keuzes die je moet maken als je een hypotheek afsluit. Wil je zeker weten dat je voor een passende hypotheek gaat met scherpe rente en aantrekkelijke voorwaarden? Maak dan een gratis afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Die helpen je graag verder.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De marktrente kun je volgen via onze pagina met actuele rentestanden. Daar lees je wat de rente op dit moment is, zowel wanneer je voor variabele rente kiest als wanneer je de rente laat vastzetten. Onze hypotheekadviseurs kunnen je advies geven over waar jij goed aan doet qua hypotheek.

Dat verschilt heel erg. Het hangt vooral af van de renteverwachtingen. Bij een variabele rente ligt het standaard rentepercentage iets lager dan als je op dit moment voor een vaste rente kiest. Maar gaat de rente stijgen, dan ben je mogelijk duurder uit. Gaat de rente juist dalen, dan profiteer je mee van dalingen en heb je profijt van je variabele rente. Een hypotheekadviseur kan je de voor- en nadelen uitleggen en licht toe wat voor jou voordelig uitpakt.