Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Partneralimentatie

Partneralimentatie

Partneralimentatie is het bedrag dat je na een scheiding aan je ex-partner betaalt of dat je juist van je ex-partner ontvangt. Dit telt ook mee voor je maximale hypotheek. Ontvang je partneralimentatie? Dan geldt dit als een inkomstenbron en kun je hierdoor een hogere maximale hypotheek krijgen. Betaal je juist partneralimentatie? Dan telt dit mee als een financiële verplichting en valt je maximale hypotheek juist iets lager uit. Hoe dit precies zit, verschilt per hypotheekaanbieder.

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen? Krijg een eerste indicatie van jouw maximale hypotheek via onze rekentool. Of vraag een gratis oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs aan om exact te weten te komen hoeveel jij kunt lenen.

Gratis hypotheekgesprek

 

Partneralimentatie na een scheiding

Bij een echtscheiding of als jij en je partner na een geregistreerd partnerschap uit elkaar gaan, moeten jullie samen financiële afspraken maken. Eén daarvan gaat over de eventuele betaling van partneralimentatie. Vaak stelt een mediator of notaris de hoogte van de partneralimentatie vast, uiteraard in overleg met jou en je partner.

Als je partneralimentatie betaalt, wordt dit gezien als een financiële verplichting. De hypotheekaanbieder trekt dit dus af van je belastbaar inkomen, waardoor je minder kunt lenen.

Wanneer je partneralimentatie ontvangt, dan wordt dit gezien als inkomen. Je kunt dit juist optellen bij het inkomen dat je zelf verdient. Hierdoor kun je meer lenen.

Hoe dit precies zit, verschilt per hypotheekaanbieder. Het loont dus zeker om verschillende hypotheekaanbieders te vergelijken, zodat je tot een zo gunstig mogelijke hypotheek voor jou komt. Een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs helpt je hier graag bij.

Marleen OverduinLet op: kinderalimentatie telt niet mee voor je maximale hypotheek. Dit wordt niet gezien als extra inkomen.

 

Benieuwd naar jouw hypotheekopties na een scheiding?

Een scheiding is uiteraard een grote en lastige gebeurtenis in een mensenleven. Je financiële situatie is dan wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Onze adviseurs staan je daarom graag bij in deze fase. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek na je scheiding. Ook andere aandachtspunten neemt de adviseur voor je mee.

Gratis eerste hypotheekgesprek

Mensen vragen ook

Ja. Als je partneralimentatie ontvangt, dan telt dit mee als inkomen. Je moet dit dus bij de Belastingdienst opgeven als ‘Inkomsten’. Ook wordt het voor de berekening van je maximale hypotheek meegenomen als inkomen, waardoor je mogelijk meer kunt krijgen aan hypotheek.

De partneralimentatie die je aan je ex-partner betaalt, is vaak fiscaal aftrekbaar. Je mag de betaalde partneralimentatie dan opgeven als aftrekpost bij de Belastingdienst. Hier kun je op de website van de Belastingdienst meer over lezen.