Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Offertetermijn

Offertetermijn

De offertetermijn is de periode waarin een offerte geldig is. Na die periode vervallen de voorwaarden en het rentetarief zoals die in de offerte staan. Een hypotheekofferte is meestal 3 maanden geldig, maar bij veel hypotheekverstrekkers mag je deze termijn verlengen. Houd er rekening mee dat je hiervoor soms wel een bedrag aan bereidstellingsprovisie moet betalen voor elke maand waarmee je verlengt.

Advies over je hypotheekofferte?

 

De offertetermijn: twee offertedata

Op een hypotheekofferte staan altijd twee data vermeld:

  1. de offertedatum;
  2. de passeerdatum.

De offertedatum is de datum waarvoor je de hypotheekofferte uiterlijk ondertekend moet hebben teruggestuurd. Anders verloopt de offerte. De passeerdatum is de datum waarvoor je de hypotheekakte moet hebben ondertekend bij de notaris. Dit gaat dus over de offertetermijn.

Meestal ligt de offertedatum zo’n twee weken na ontvangst van de offerte. De uiterste passeerdatum is vaak ongeveer drie maanden na ondertekening van de hypotheekofferte.

 

Kan ik de offertetermijn verlengen?

Het is bij sommige hypotheekaanbieders mogelijk om de offertetermijn te verlengen. Houd er wel rekening mee dat veel hypotheekaanbieders hier een tarief voor rekenen. Dit is de bereidstellingsprovisie. Deze komt gemiddeld neer op zo’n 0,25% van de hypotheeksom voor elke maand waarmee je de hypotheekofferte verlengt.

Marleen OverduinLet op: Het is ook mogelijk om in plaats van de offerte te verlengen deze te annuleren en een nieuwe offerte aan te vragen. Dat brengt alleen wel soms annuleringskosten met zich mee. En is de rente in de tussentijd gestegen, dan betekent annulering dat je het nieuwe hogere tarief gaat betalen. Ga dus altijd na of jij er beter aan doet om de offerte te verlengen of om deze te annuleren.

Advies over een passende hypotheek?

Het is niet niks om een hypotheek af te sluiten. Zeker omdat je wilt dat de hypotheek goed bij jou en je situatie past. Geen zorgen: onze hypotheekadviseurs helpen je hier graag bij. Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt. Die helpt je graag verder.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

 

Mensen vragen ook

Als de geldigheid van de hypotheekofferte is verlopen zonder dat je deze had ondertekend, dan kun je een nieuwe offerte aanvragen. Besef wel dat je daarvoor opnieuw documenten moet aanleveren. Ook krijg je dan een nieuw voorstel met de rente die op dat moment geldt. Dreigt je hypotheekofferte te verlopen nadat je deze hebt ondertekend, omdat je de passeerdatum niet gaat halen? Dan kun je de hypotheekofferte, vaak tegen betaling van een bereidstellingsprovisie, laten verlengen.

De hypotheekofferte is een bindend aanbod. Na het ondertekenen van de hypotheekofferte kun je niet zomaar meer uit onder de hypotheeksom, de rente-afspraken, de hypotheekvorm en de looptijd en rentevaste periode die je hebt afgesproken. Ook voor de bank is de hypotheekofferte bindend.