De loan-to-value (LTV) gaat over welk percentage je hypotheekschuld is ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe lager de loan-to-value, hoe kleiner het risico voor de bank is dat jij je hypotheek niet kunt terugbetalen. Als je loan-to-value daalt, hoef je daardoor soms minder risico-opslag te betalen. Dit betekent dat je minder rente kwijt bent. Wil je daar meer over weten? Onze hypotheekadviseurs praten je graag bij.
De loan-to-value bereken je met de volgende formule:
Openstaande hypotheekschuld / huidige marktwaarde van je woning x 100%
De marktwaarde van je woning is bepalend voor hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Je kunt niet méér dan 100% van je woningwaarde lenen. Alleen als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, mag je (voor die maatregelen), 6% bovenop de woningwaarde lenen. Voorwaarde bij zowel de 100% als de 106% is dat je die hypotheek ook qua inkomen kunt dragen.
De loan-to-value ligt daarmee op dit moment op 100% of in enkele gevallen op 106%. Naast je woningwaarde is ook je inkomen bepalend voor hoeveel je kunt lenen. De hypotheekaanbieder legt je inkomen naast de toetsingsnormen. Zo wordt bepaald of de hypotheek die je wilt aanvragen ook in verhouding is met wat je verdient.
De loan-to-value zegt ook iets over de risico-opslag die je betaalt. De rente voor je hypotheek bestaat mogelijk deels uit een risico-opslag. Dit betekent dat je iets meer rente betaalt als je hypotheekschuld in verhouding tot de marktwaarde van je huis wat hoger ligt. De bank loopt dan namelijk meer risico.
Is de loan-to-value in de loop der tijd gedaald doordat je hebt afgelost op je hypotheek of doordat je woning meer waard is geworden? Dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse. Dit betekent dat je ook minder risico-opslag hoeft te betalen. Je kunt je hypotheekaanbieder hierop wijzen als dat het geval is en kunt dan met onderbouwing vragen om een renteverlaging.
Goed om te weten: Vraag je je af of je in een lagere risicoklasse valt? Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan voor je uitzoeken of dit werkelijk het geval is en helpt je graag verder.
Ben je vanwege je zoektocht naar een huis benieuwd hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen? Een van onze hypotheekadviseurs duikt er graag voor je in. In een gratis en vrijblijvend gesprek legt de adviseur je precies uit hoeveel jij kunt lenen, wat je opties zijn en welke maandlasten daarbij horen.
Dit is de verhouding van de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van je woning. Naarmate die verhouding lager is, betekent het dat er meer eigen vermogen in je woning zit (wat geldt als overwaarde). Daardoor loopt de hypotheekaanbieder minder risico dat jouw huis bij een executieverkoop met restschuld verkocht moet worden.
Nee, je mag op dit moment maximaal 100% van je woningwaarde lenen aan hypotheek. Gebruik je de hypotheek deels voor verduurzaming? Dan geldt een iets hoger percentage, namelijk 106%. Houd er rekening mee dat je bij het kopen van een huis ook altijd te maken krijgt met bijkomende kosten, zoals notariskosten en taxatiekosten. Die kosten komen nog bovenop de vraagprijs en kun je niet meefinancieren in de hypotheek.