Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een hypotheek waarbij je de overwaarde op je huis gebruikt om een lening te krijgen. Dit is geen gewone hypotheek, maar een doorlopend krediet met je woning als onderpand. Bij het afsluiten van deze hypotheek spreek je een kredietbedrag af. Dit bedrag hoef je niet direct volledig op te nemen. Je kunt gedurende de looptijd van de hypotheek vrij aflossen en opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen hypotheekbedrag.

Vraag je je af of een krediethypotheek voor jou een aantrekkelijke manier is om je overwaarde te verzilveren? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over.

Vrijblijvend adviesgesprek

 

Waarvoor gebruik je een krediethypotheek?

Op dit moment kun je een krediethypotheek niet kiezen als gewone hypotheek om de aankoop van je woning mee te financieren. Sinds 2013 kun je alleen nog maar een krediethypotheek afsluiten als je al een woning hebt en aan specifieke voorwaarden voldoet.

In de praktijk wordt de krediethypotheek vooral afgesloten om de overwaarde op een huis mee te financieren. Je bepaalt dan zelf hoeveel geld je opneemt, hoe je op de lening aflost en wanneer je dat doet. Er zitten natuurlijk wel grenzen aan de maximale hypotheekschuld: de schuld mag niet hoger zijn dan de waarde van je woning. Deze variant van de krediethypotheek wordt ook wel de opeethypotheek genoemd. Dit is een manier om de overwaarde op het huis te verzilveren als je door je bescheiden pensioeninkomen niet zomaar voor een grote maximale hypotheek in aanmerking komt.

Marleen OverduinGoed om te weten: Met de opeethypotheek kunnen gepensioneerden met een beperkt pensioeninkomen alsnog hun overwaarde opnemen. De inkomenstoetsing is namelijk minder streng. Door de overwaarde op te nemen, ontstaat er meer financiële ruimte.

Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van de krediethypotheek zijn:

  • Je hebt veel vrijheid: je kunt geld opnemen zodra je een krediet nodig hebt.
  • De hypotheekrente is in beginsel aftrekbaar als je het opgenomen bedrag gebruikt om je eigen woning te financieren of te onderhouden.

Daarnaast kent de krediethypotheek de volgende nadelen:

  • Je bouwt geen vermogen op omdat je alleen maar rente betaalt of bijschrijft.
  • Zodra je krediet opneemt, neemt je schuld toe. Daardoor ga je ook meer rentelasten betalen.
  • Je kunt niet onbeperkt krediet opnemen. Hier zit een grens aan.
  • Als je het opgenomen bedrag gebruikt voor andere zaken dan de aankoop of het onderhoud van je eigen woning, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
Rust er overwaarde op jouw woning? Er zijn verschillende manieren om je overwaarde op te nemen. Een opeethypotheek is er daar één van. Lees ons whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’ om meer te ontdekken over de opties. Download het whitepaper gratis.
Overwaarde whitepaper downloaden
 

Hypotheekadvies nodig?

Wil je meer weten over jouw opties voor het verzilveren van je overwaarde? Of ben je überhaupt benieuwd naar wat er mogelijk is met je hypotheek? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over in een gratis eerste gesprek.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Mensen vragen ook

Welke bank heeft een krediethypotheek?
Je kunt bij een paar banken een krediethypotheek afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij Rabobank en Woonfonds. Onze hypotheekadviseurs kennen de mogelijkheden voor een krediethypotheek en laten je graag weten waar jij voor dit type hypotheek terecht kunt.

Wat kost een krediethypotheek?
Een krediethypotheek is in principe aflossingsvrij. Je betaalt er dus alleen rente voor. Let wel op dat je schuld gedurende de looptijd toeneemt en dat je overwaarde daardoor minder wordt. Tussentijds aflossen op de krediethypotheek is altijd mogelijk, net zoals je ook tussentijds meer krediet kunt opnemen.

 

Terug naar begrippenlijst