Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Krediethypotheek

Voor 1 januari 2013 kon uit een veel groter aantal hypotheekvormen gekozen worden. Voor deze lopende hypotheken blijft de hypotheekrente gewoon aftrekbaar. Deze hypotheekvormen kunt u nog steeds voor nieuwe hypotheken afsluiten, maar dan is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar (en daarom is dat veelal niet interessant).

De krediethypotheek is afgeleid van de aflossingsvrije hypotheek. Bij het afsluiten van deze hypotheek spreekt u een kredietbedrag af. Dit bedrag hoeft u niet direct volledig op te nemen. U kunt gedurende de looptijd van de hypotheek vrij aflossen en opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen hypotheekbedrag. Een krediethypotheek kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de hypotheekrente van te betalen. Zo kan een hypotheek gecreëerd worden waarbij de maandlasten nul zijn, maar waarbij de hypotheekschuld uiteraard wel oploopt. En er zijn natuurlijk grenzen aan de maximale hypotheekschuld. Deze variant wordt ook wel de opeethypotheek genoemd waarbij de overwaarde uit het huis te gelde wordt gemaakt.

De voordelen:

  • U heeft een grote vrijheid: wanneer u krediet nodig heeft, kunt u dit opnemen;
  • Als het opgenomen bedrag gebruikt wordt voor de financiering van de eigen woning of het onderhoud, is de hypotheekrente in beginsel aftrekbaar.

De nadelen:

  • U bouwt geen vermogen op, doordat u alleen rente betaalt of bijschrijft;
  • Als u een krediet opneemt, neemt de schuld toe en uiteraard ook de rentelasten;
  • U kunt niet onbeperkt krediet opnemen;
  • Als het opgenomen bedrag niet gebruikt wordt voor de financiering van de eigen woning of het onderhoud, is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
Terug naar begrippenlijst