Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Intentieverklaring hypotheek

Intentieverklaring hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten, maar heb je geen vast contract? Dan kun je een intentieverklaring opvragen bij je werkgever. Daarmee kun je alsnog een hypotheek krijgen, ook zonder dat een vast contract nodig is. Je inkomen telt dan mee alsof je een vast contract hebt. Hoe werkt dat precies en wat staat er in een intentieverklaring? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er meer over.

Maak een afspraak

 

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een ondertekend document waarin je werkgever verklaart van plan te zijn om jouw tijdelijke contract om te zetten in een vast contract zodra het afloopt. Je leidinggevende zit met die verklaring nergens aan vast; het is niet verplicht om je na zo’n verklaring daadwerkelijk een vast contract te geven. Maar de verklaring helpt jou wel om makkelijker een hypotheek af te sluiten. Het geeft de hypotheekaanbieder meer zekerheid dat jij de maandlasten kunt dragen.

De intentieverklaring is onderdeel van een werkgeversverklaring. In de werkgeversverklaring staat meer informatie over onder andere je salaris en de opbouw van je inkomen. Die verklaring heb je nodig om jouw inkomsten uit loondienst aan te tonen aan een hypotheekaanbieder.

Intentieverklaring voorbeeld

Wil je weten hoe een intentieverklaring eruitziet? Wij hebben een voorbeeld van een intentieverklaring voor je. Vraag je hypotheekadviseur hiernaar, zodat je met het juiste document naar je werkgever kunt gaan.

De standaard-intentieverklaring van de NHG-werkgeversverklaring bestaat uit een paar zinnen. Hierin staat de volgende vraag:

Wordt bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een voortgezette of vernieuwde arbeidsovereenkomst?

Daarbij kan je werkgever kiezen tussen de volgende opties:

  • Ja, voor bepaalde tijd (voor een duur van minimaal X maanden).
  • Ja, voor onbepaalde tijd.
  • Nee, geen voortgezet of vernieuwd dienstverband.

Ook wordt er gevraagd of bij vernieuwing de arbeidsvoorwaarden worden gewijzigd, en zo ja dan kan de werkgever een toelichting geven wat die wijzigingen zijn.

Zijn een intentieverklaring en werkgeversverklaring hetzelfde?

Nee, een intentieverklaring is een onderdeel van een werkgeversverklaring. In de werkgeversverklaring geeft je leidinggevende de hypotheekverstrekker informatie over jouw aanstelling, bijvoorbeeld over je salaris en je functie. Je werkgever voegt daar een intentieverklaring aan toe als jij op dit moment een tijdelijk contract hebt, maar je werkgever van plan is dat om te zetten naar een vast contract. Een intentieverklaring is niet nodig als je al een vaste aanstelling hebt.

Inhoud intentieverklaring werkgever

Wat de inhoud van een intentieverklaring is? Op de intentieverklaring van je werkgever moet in ieder geval het volgende staan:

  • jouw gegevens (naam, adres en geboortedatum)
  • de gegevens van je werkgever
  • jouw type dienstverband
  • de verklaring dat je een contract voor onbepaalde tijd krijgt
  • je salaris
  • een bedrijfsstempel (als die er is)

Hoe kun je een intentieverklaring aanvragen?

De intentieverklaring aanvragen doe je bij je werkgever. Als jouw werkgever een hr-afdeling heeft, regel je dit vaak via de hr-afdeling. Meestal is de intentieverklaring onderdeel van de werkgeversverklaring. Je vraagt dus een werkgeversverklaring met een intentieverklaring aan.

Oscar Noorlag

Let op: een intentieverklaring is vaak 3 maanden geldig. Het is dan ook belangrijk dat je deze verklaring niet te vroeg aanvraagt. Vraag pas een intentieverklaring aan op het moment dat je van plan bent een hypotheek aan te vragen of als je je oriënteert op jouw maximale hypotheek.

Vraag een oriëntatiegesprek aan

 

Kun je een intentieverklaring in je proeftijd krijgen?

Nee, je kunt pas een hypotheek aanvragen als je uit de proeftijd bent en dus een intentieverklaring na de proeftijd kunt krijgen. Dan pas gaat je tijdelijke contract namelijk echt in en gelden dus ook de arbeidsvoorwaarden. Pas na de proeftijd kun je een definitieve hypotheekofferte krijgen.

Hypotheek zonder intentieverklaring

Lukt het je niet om een intentieverklaring te krijgen? Mogelijk kun je alsnog een hypotheek aanvragen zonder intentieverklaring. Een Inkomensbepaling Loondienst kan je hierbij helpen. Je maakt dan voor je hypotheekaanvraag gebruik van het UWV Verzekeringsbericht. Dit vervangt je werkgeversverklaring. Wel kan het zo zijn dat je door deze andere vorm van hypotheekberekening minder kunt lenen dan als je wel een intentieverklaring krijgt.

Je kunt dit overzicht downloaden via Mijn UWV.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen?

Ben je benieuwd hoeveel jij met een vast contract of intentieverklaring kunt krijgen aan hypotheek? Bereken zelf jouw maximale hypotheek of plan een oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen exact voor je uitrekenen wat jouw hypotheekopties zijn.

Plan een oriëntatiegesprek