Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypothecaire inschrijving

Hypothecaire inschrijving

Een hypothecaire inschrijving houdt in dat je hypotheek in het Hypotheekregister van het Kadaster staat ingeschreven. Daar staat onder andere vermeld op welke onroerende zaak een hypotheek is gevestigd, wat het hypotheekbedrag is, wie de hypotheekverstrekker is en wie geldt als hypotheeknemer. Het is wettelijk verplicht om het hypotheekrecht in het Kadaster te laten inschrijven. Anders is het hypotheekrecht niet gevestigd. De notaris zorgt ervoor dat de hypothecaire inschrijving wordt geregeld.

Vind een hypotheekadviseur in de buurt

 

Wat is de betekenis van hypothecaire inschrijving?

De betekenis van een hypothecaire inschrijving is dat je hypotheek officieel in het Hypotheekregister van het Kadaster wordt opgenomen. Daarmee komt de hypotheek officieel op jouw naam en op deze woning te staan en wie het geld voor de hypotheek ter beschikking heeft gesteld.

De hypothecaire inschrijving wordt door de notaris voor je verzorgd zodra je daar langsgaat voor de ondertekening van de hypotheekakte. Daarvoor stuurt de notaris een afschrift van de hypotheekakte naar het Kadaster. Een medewerker van het Kadaster schrijft je hypotheek direct na ontvangst van dit document in het Hypotheekregister in.

 

Verhoogde hypothecaire inschrijving

Dankzij een verhoogde inschrijving kun je, als je inkomen dat toelaat, extra geld lenen binnen je bestaande hypotheek. En dat zonder tussenkomst van de notaris. Wel is het verstandig om een hypotheekadviseur hiernaar te laten meekijken, zodat je zeker weet dat dit voor jou een passende optie is.

Oscar NoorlagTip: Het is soms verstandig om je hypotheek voor een hoger bedrag te laten inschrijven dan wat je op dit moment leent. Daarmee creëer je bestedingsruimte voor als je bijvoorbeeld in de toekomst je woning wilt verbouwen. Je hoeft dan niet langs te gaan bij de notaris.

Hypothecaire inschrijving doorhalen

Heb je je volledige hypotheek afgelost? Dan kun je twee dingen doen:

  1. je hypothecaire inschrijving laten staan zonder dat er een hypotheekbedrag openstaat;
  2. je hypothecaire inschrijving doorhalen.

Het voordeel van de inschrijving laten staan is dat je eenvoudiger opnieuw een hypotheekbedrag kunt opnemen bij deze geldverstrekker. Je bent dan meestal niet opnieuw notariskosten kwijt voor de inschrijving.

Het doorhalen van je inschrijving kan handig zijn als je daar geen plannen voor hebt. Er zijn wel kosten verbonden aan een doorhaling. Overigens ben je sowieso verplicht je hypothecaire inschrijving door te halen als je je huis hebt verkocht.

 

Advies over jouw hypotheek?

Wil je een hypotheek afsluiten of heb je vragen over je lopende hypotheek? Een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt kijkt graag mee waar jij goed aan doet. Maak een gratis afspraak met een van onze hypotheekadviseurs voor persoonlijk én onafhankelijk advies.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Deze staat vermeld in de hypotheekakte als het maximale hypotheekbedrag dat je kunt opnemen bij jouw geldverstrekker.

Nee, het is niet verplicht om je hypotheekinschrijving door te halen. Je kunt de inschrijving ook laten staan. Dat kan verstandig zijn als je in de toekomst mogelijk nog eens een hypotheek bij deze aanbieder wilt opnemen.

Een hogere hypotheekinschrijving houdt in dat je je hypotheek in het Kadaster hebt laten inschrijven voor een hoger bedrag dan wat je hebt opgenomen. Je hoeft dan niet opnieuw langs de notaris te gaan als je je hypotheek tussentijds wilt verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Mits je inkomen het toelaat, is dat mogelijk binnen de bestaande hypotheekinschrijving.