Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Eigenwoningschuld

Eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld bestaat uit het totaal aan leningen dat is gebruikt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning. Dit is dus de totale hypotheekschuld die op je woning rust, aangevuld met eventuele andere leningen die je hebt lopen voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van je woning. De eigenwoningschuld is ook het bedrag waarover je de hypotheekrente mag aftrekken in box 1. Mits je voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek natuurlijk.

Advies over (ver)kopen of verhuizen?

 

Wat hoort wel en niet bij de eigenwoningschuld?

Bij veel mensen staat de eigenwoningschuld gelijk aan het volledige bedrag dat je aan hypotheek of lening hebt openstaan. Maar dat is niet altijd het geval. De eigenwoningschuld bestaat alleen uit de hypotheek of andere leningen die je gebruikt om je woning te kopen, te onderhouden en/of te verbeteren.

Gebruik je bijvoorbeeld een deel van je hypotheek om een auto te kopen of een vakantie te boeken? Dan is dat deel van je hypotheek geen onderdeel van de eigenwoningschuld. Voor dat deel van de hypotheek mag je dan ook geen hypotheekrente aftrekken.

Oscar NoorlagLet op: een eigenwoningschuld geldt altijd alleen voor een huis dat jouw hoofdverblijf is. Voor een tweede woning, zoals een vakantieverblijf, mag je de rente dus niet aftrekken.

Eigenwoningschuld berekenen

Je kunt de eigenwoningschuld berekenen door de volgende bedragen bij elkaar op te tellen:

  • het aankoopbedrag van je woning;
  • de betaalde kosten koper;
  • een eventuele hypotheek voor het verbouwen of verduurzamen van je huis;
  • een eventuele hypotheek om erfpacht, opstal of beklemming af te kopen.

En trek daar vervolgens deze bedragen van af:

  • de eigenwoningreserve (= een eventuele overwaarde of restschuld die je eer hebt opgebouwd);
  • een ontvangen schenking.

Klink ingewikkeld? Kijk dan op de site van de Belastingdienst. Zij leggen met een rekenvoorbeeld uit hoe je deze rekensom precies maakt.

 

Van Bruggen helpt je bij je hypotheek

Wil je een huis gaan kopen? Of heb je al een woning en een hypotheek, en heb je daar vragen over? Een hypotheek is een grote financiële verplichting, dus zorg dat je goed zit. Van Bruggen Adviesgroep helpt je graag om een passende hypotheek af te sluiten door een groot aantal aanbieders voor je te vergelijken. Kom kennismaken! Dat is gratis en vrijblijvend.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Bij de eigenwoningschuld mag je de verschillende kosten koper optellen. Hieronder vallen onder andere de notariskosten, taxatiekosten en de kosten voor hypotheekadvies. Sommige gemaakte kosten, zoals de kosten voor een aankoopmakelaar, zijn niet aftrekbaar voor de belasting.

Meer uitleg over de berekening van je eigenwoningschuld lees je hierboven. De Belastingdienst heeft een voorbeeldberekening op zijn website staan om dit verder toe te lichten.