De eigenwoningreserve is het saldo dat overblijft na verkoop van je eigen woning en na aftrek van de eigenwoningschuld en/of verkoopkosten. Dit wordt de ‘overwaarde’ genoemd als het gaat om een positief bedrag en de ‘restschuld’ als het gaat om een negatief saldo.
Verkoop je je woning voor een hoger bedrag dan de openstaande hypotheekschuld, ook na aftrek van de verkoopkosten? Dan heb je een positieve eigenwoningreserve. Overwaarde dus. Dit bedrag kun je gebruiken om de hypotheek op je volgende woning te verlagen.
Levert je woning minder op dan de hypotheekschuld die op je huis openstaat? Dan is er sprake van een restschuld. Je moet dan zelf geld inleggen om de volledige hypotheek te kunnen afbetalen. Lukt dat je niet? Dan is het wellicht een optie om daarvoor een nieuwe lening af te sluiten.
Overigens kan het zijn dat je al eerder een woning hebt verkocht. In dat geval bestaat je eigenwoningreserve uit de optelsom van de verschillende overwaardes of restschulden. Tel bijvoorbeeld je overwaardes bij elkaar op of trek een eerdere restschuld af van de overwaarde. Daarmee krijg je het totale nieuwe bedrag aan eigenwoningreserve.
Sinds 2004 geldt de bijleenregeling. Dit betekent dat je alleen hypotheekrenteaftrek over je volledige hypotheek ontvangt als je de gehele eigenwoningreserve inbrengt bij de aankoop van een volgende woning die geldt als hoofdverblijf. Doe je dat niet en sluit je voor dat bedrag een hypotheek af? Dan is de hypotheekrente over het hypotheekdeel ter hoogte van dat bedrag niet fiscaal aftrekbaar.
Overigens is de bijleenregeling ook van toepassing als je bij een partner in een koopwoning intrekt en overwaarde hebt uit je eigen koopwoning. Hetzelfde geldt als jullie gaan samenwonen. Jullie moeten dan, om de renteaftrek te behouden, allebei je overwaarde inbrengen.
Goed om te weten: De bijleenregeling geldt tot drie jaar nadat je je woning hebt verkocht. Ga je in die drie jaar huren en koop je daarna een huis? Dan ben je vrij om met de eigenwoningreserve te doen wat je wilt. Mét behoud van de volledige hypotheekrenteaftrek.
Staat verhuizen bij jou hoog op de planning? Wij helpen je graag in meerdere opzichten. Bij Van Bruggen Adviesgroep zit je goed voor zowel makelaars als financieel adviseurs. We kunnen je dus op weg helpen bij het verkopen van je woning, het kopen van een nieuw huis én het regelen van de financiële zaken. Een keer kennismaken kan altijd gratis en vrijblijvend!
Gezien de bijleenregeling blijft de eigenwoningreserve drie jaar staan. Binnen die drie jaar ben je verplicht om, als je de volledige hypotheekrenteaftrek wilt behouden, de eigenwoningreserve in een volgend koophuis te investeren. Daarna ben je vrij om ermee te doen wat je wilt. Bestaat je eigenwoningreserve uit meerdere delen doordat je in de afgelopen drie jaar vaker een koopwoning hebt verkocht? Dan vervalt elk deel drie jaar na het ontstaan ervan. Verder komt de eigenwoningreserve automatisch te vervallen zodra je overlijdt.
Ja, dat is mogelijk. Ook zonder dat je verhuist kun je de overwaarde vrij besteedbaar maken. Dit doe je door je overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld met een tweede hypotheek of door je hypotheek te verhogen. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je precies vertellen wat er voor jou mogelijk én aantrekkelijk is. Plan een gratis kennismaking in.