De effectenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek, waarover je alleen rente betaalt. Daarnaast leg je geld in op een beleggingsrekening. Die inleg wordt gebruikt om effecten (aandelen en/of obligaties) te kopen. Het doel is dat die effecten gedurende de looptijd meer waard worden. Daardoor kun je, als het uitpakt zoals gehoopt, aan het eind van de looptijd de hypotheek aflossen. Maar het kan ook zijn dat je beleggingen onvoldoende rendement opleveren. Dan blijf je met een restschuld zitten.
Vanwege het gebrek aan zekerheid wil je misschien je lopende effectenhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Onze hypotheekadviseurs kijken graag mee waar jij goed aan doet en geven je eerlijk advies. Ook als je wel goed zit waar je zit.
Op dit moment kun je geen nieuwe effectenhypotheek meer afsluiten. Wel kan het zijn dat je een eerder afgesloten effectenhypotheek hebt lopen. Als je die vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten, profiteer je daarbij nog steeds van hypotheekrenteaftrek. Je kunt deze hypotheek mogelijk ook meenemen als je gaat verhuizen.
Een effectenhypotheek lijkt op een beleggingshypotheek. Het verschil is dat je meer beleggingsvrijheid hebt én dat er geld wordt geleend voor een eenmalige storting in het effectendepot. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen in welke fondsen je belegt.
De effectenhypotheek heeft een aantal voordelen:
Er zijn ook een aantal nadelen als je dit type hypotheek hebt lopen:
Tip: Wil je meer zekerheid hebben over je hypotheekaflossing? Dan doe je er misschien goed aan om je hypotheek over te sluiten. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier persoonlijk en onafhankelijk advies over geven.
Wil je weten of je nog steeds goed zit waar je zit met je hypotheek? Dat laten onze hypotheekadviseurs je eerlijk weten. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan, waarin jullie samen kijken naar jouw opties en de voor- en nadelen daarvan. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.
Een effectenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waarbij je elke maand rente betaalt en daarnaast geld inlegt op een aparte effectenrekening. Die inleg is bedoeld om te beleggen. Met het ingelegde geld en het rendement daarover kun je, als het goed uitpakt, je hypotheek aan het einde van de looptijd aflossen. Maar het kan ook zijn dat je daarvoor te weinig rendement hebt opgebouwd. Een effectenhypotheek zit iets anders in elkaar dan een beleggingshypotheek. Je hebt onder andere meer vrijheid in waar het geld in belegd wordt.
Ja, over het vermogen op de beleggingsrekening betaal je jaarlijks 1,2% vermogensrendementsheffing. Tegelijkertijd profiteer je van hypotheekrenteaftrek over de rente die je voor deze hypotheek betaalt.