Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Depot

Depot

Een bouwdepot is een rekening bij een bank, waarin geleend geld (de hypotheek) voor een nieuwbouwwoning wordt gestort. Hiermee wordt de aannemer in termijnen betaald. Ook bij een verbouwing kan sprake zijn van een depot. Het extra geleende geld wordt dan op een aparte rekening gezet: een (ver-)bouwdepot. De verbouwingskosten worden van deze rekening betaald.

Behoefte aan hypotheekadvies?

 

Waarom een bouwdepot?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan maakt de aannemer al veel kosten voor het bouwen van het huis voordat jij er gaat wonen. Om de aannemer daarvoor te betalen, sluit je als nieuwe bewoner een nieuwbouwhypotheek af. Daar is het bouwdepot onderdeel van. Hierin wordt het geld voor de bouw van de woning gestort om vandaaruit de rekeningen van de aannemer te betalen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Het geld wordt in termijnen uit het bouwdepot gehaald, omdat je de aannemer ook in termijnen betaalt. Per saldo betaal je alleen over de opgenomen bedragen uit het bouwdepot je rente.

Meer weten over nieuwbouw kopen?

Heb je je oog laten vallen op een mooi nieuwbouwproject? Of ben je nog op zoek, maar heeft nieuwbouw wel je voorkeur? Onze hypotheekadviseurs kunnen je alles vertellen over jouw financiële opties voor een nieuwbouwwoning. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek wat er mogelijk is.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Voor het openen van een bouwdepot op zich betaal je geen kosten. Wel maak je natuurlijk kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling als je via een adviseur een bouwdepot opent. Koop je een bestaande woning? Dan krijg je verder te maken met taxatiekosten en soms met notariskosten. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning ben je als eerste woningeigenaar geen taxatie- of notariskosten voor de leveringsakte verschuldigd. Die betaalt de aannemer voor je, omdat je het huis vrij op naam koopt. Je betaalt wel de notariskosten voor de hypotheekakte.

Voor welk bedrag je een bouwdepot kunt openen, hangt af van de waarde van de woning en je inkomen. Je kunt maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Gebruik je het geld deels voor verduurzamende maatregelen? Dan mag je vaak tot 106% lenen. Het bedrag dat je daarnaast nodig hebt voor het kopen van je nieuwbouwhuis of voor de verbouwing moet je aan eigen geld inleggen. Houd er rekening mee dat je ook met diverse eenmalige bijkomende kosten te maken krijgt, die voor jouw rekening zijn. Denk aan notaris- en taxatiekosten.