Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring

Voordat je een huis koopt, wil je zeker weten dat het bouwkundig in orde is. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan in de vorm van hoge kosten of veel achterstallig onderhoud. Om hier zeker van te zijn, kun je een bouwkundige keuring laten doen van de woning. Een bouwkundig expert doet dan onderzoek naar de staat van de woning en let daarbij op bijvoorbeeld de fundering, de staat van het dak, mogelijke lekkage en eventuele asbest. Na de keuring ontvang je een bouwkundig rapport. Daarin lees je terug in welke staat de woning verkeert, wat voor onderhoud er nodig is en met welke onderhoudskosten je rekening moet houden.

Aankoopmakelaar inschakelen?

 

Wanneer is een bouwkundige keuring handig?

Vooral bij huizen die vóór 1990 zijn gebouwd, is het aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen. Bij heel oude huizen is zo’n keuring vaak zelfs hard nodig, ook om bijvoorbeeld achter de aanwezigheid van asbest in het huis te komen. Daar kun je maar beter bij voorbaat van op de hoogte zijn.

Ook bij nieuwbouwwoningen is het verstandig om een bouwkundig expert te laten meekijken bij de oplevering. Als er dan gebreken zijn, kun je de aannemer er direct op wijzen en kan die het nog voor je oplossen. Je betaalt dan niet zelf de kosten voor het herstel.

Er zijn situaties waarin een bouwkundige keuring verplicht wordt gesteld door je hypotheekaanbieder. Dit geldt bijvoorbeeld voor oude woningen in vervallen staat. Als de bouwkundige keuring verplicht is gesteld door de bank, mag je de kosten ervoor aftrekken voor de belasting.

 

Voorbehoud van bouwkundige keuring

Wil je precies weten wat de onderhoudskosten zijn en hoe het huis er bouwtechnisch aan toe is? Dan kun je een voorbehoud van bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opnemen zodra je een bod doet.

Je spreekt dan af dat je nog onder het bod uit kunt als uit een bouwkundige keuring blijkt dat de kosten voor noodzakelijk onderhoud boven een bepaald bedrag uitkomen. Vallen de kosten hoger uit, dan hoef je niet meteen van de koop af te zien. Jij bepaalt zelf wat je in dat geval doet, maar het is dan een optie om zonder boete de koop niet door te laten gaan.

Marleen OverduinTip: Komen uit de bouwkundige keuring hoge onderhoudskosten? Dan kun je daar eventueel ook afspraken over maken met de verkopers van het huis. Wellicht kunnen zij je tegemoetkomen en wil je op basis daarvan de koop toch laten doorgaan.

Kosten bouwkundige keuring

Elke bouwkundig specialist hanteert zijn of haar eigen tarief voor een bouwkundige keuring. Ook hangen de kosten af van hoe groot je woning is. Ga uit van gemiddeld zo’n € 350,- voor een rijtjeswoning.

 

Advies bij de aankoop van een huis?

Zit jij op dit moment midden in je zoektocht naar een woning of heb je zelfs al een huis op het oog? Voorkom verrassingen en zorg dat je alles goed uitzoekt voordat je je handtekening zet. Onze aankoopmakelaars helpen je graag en kunnen ook advies geven over een eventuele bouwkundige keuring.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Dat hangt met name af van de grootte van je woning. Ga voor een appartement uit van gemiddeld zo’n € 300,- en voor een rijtjeswoning kun je een tarief rond de € 350,- verwachten. Voor vrijstaande woningen zal het bedrag iets hoger liggen. Het exacte tarief verschilt per bouwkundig specialist.

Nee, meestal niet. De kosten zijn alleen aftrekbaar als de hypotheekaanbieder een bouwkundige keuring verplicht stelt. Als je de keuring op eigen initiatief laat uitvoeren, mag je de kosten niet aftrekken.

De bouwkundig specialist inspecteert allerlei bouwtechnische aspecten die te zien zijn zonder de woning open te breken. Het gaat dan bijvoorbeeld om eventuele lekkageplekken, de staat van het dak, de cv-ketel, mogelijk houtrot, de kozijnen en dakconstructie.