Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

ECB verhoogt haar rente, maar wat gaan de hypotheekrentes doen?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De verhoging van de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (Fed) met respectievelijk 0,5% en 0,25%, was afgelopen week geen verrassing. Belangrijker was welk verhaal de centrale bankiers erbij vertelden. Dat vonden beleggers een stuk minder duidelijk. De ontwikkeling van de variabele hypotheekrente is voor de komende zes weken redelijk goed te voorspellen, die gaat met ongeveer 0,5% omhoog. Reden: de ECB gaf aan dat ze voornemens is over zes weken haar rente met een opnieuw 0,5% te verhogen. De geldmarktrente loopt altijd vooruit op die verwachte renteverhoging en de variabele hypotheekrente volgt weer die geldmarktrente.

Gaan de vaste hypotheekrentes dan ook met een half procent omhoog de komende weken? Dat valt een stuk lastiger te voorspellen. Dat heeft te maken met de verwachting van beleggers, over wat de effecten zijn van de nu uitgevoerde renteverhoging en de nu al zo goed als zekere renteverhoging in maart. Als beleggers verwachten dat die voor een
afkoeling van de economie gaan zorgen en dat de inflatie rap verder afneemt, dan kan het goed zijn dat de vaste hypotheekrentes nog iets verder omlaaggaan. De kapitaalmarktrentes volgen namelijk niet een-op-een de ECB rente. In juli, november en december vorig jaar zagen we dat in aanloop naar de renteverhoging door de ECB, of er vlak na, de marktrentes opliepen. Maar op andere momenten waren beleggers juist tevreden met de stappen die de ECB zette en leidde dit in augustus, september en begin dit jaar tot dalende kapitaalmarktrentes. En de vaste hypotheekrentes volgen die marktrentes met enige vertraging.

De eerste reactie van beleggers vorige week op het rentebesluit van de ECB was dat de marktrentes daalden. Maar het is lastig te voorspellen wat er de komende weken precies gaat gebeuren als beleggers wat langer de tijd hebben gekregen om na te denken over de verwachte ontwikkelingen van de economie en de inflatie en als de ECB misschien nog meer signalen gaat afgeven voor eventuele verwachte renteverhogingen, na die in maart. Er is een goede kans dat de komende weken de lichte daling van de vaste hypotheekrentes zich voortzet, waarbij de variabele hypotheekrente zelfs hoger uit kan komen dan de vaste 10 jaar hypotheekrente. Maar zo stellig als over de ontwikkeling van de variabele hypotheekrentes zijn we niet, want de ontwikkeling van de kapitaalmarktrentes blijkt dus heel veranderlijk. Er kan net zo goed een scenario uitkomen van licht oplopende vaste hypotheekrentes. Al met al wordt de komende tijd weer een interessante periode, waarbij het belangrijk is om de ontwikkeling van de marktrentes goed in de gaten te houden.

Rentegrafiek

Weinig hypotheekrente wijzigingen

Er waren afgelopen week relatief weinig wijzigingen in de vaste hypotheekrentes. Geldverstrekkers wachten even af, omdat ze niet goed weten welke kant het met de marktrentes opgaat. Wel verhoogden veel geldverstrekkers hun variabele hypotheekrente.

gemiddelde renteontwikkelingen

Renteverschillen geldverstrekkers

Kleine verhoging Fed

De verhoging van de Fed was met 0,25% kleiner dan de eerdere verhogingen van 0,5% en ook de helft van de verhoging door de ECB. Reden voor de kleinere verhoging is dat de inflatie in de Verenigde Staten aan het afnemen is en de Fed het afgelopen jaar al veel meer renteverhogingen doorvoerde dan de ECB. De Amerikaanse rente van de Fed ligt nu tussen de 4,5% en 4,75%, terwijl de rente van de ECB sinds vorige week pas op 2,5% staat.

De algemene verwachting is dat een volgende renteverhoging van de Fed ook een kleine verhoging van 0,25% zal zijn en veel beleggers hopen dat het bij nog maximaal één renteverhoging blijft. Doordat steeds meer beleggers denken dat het einde van de renteverhogingen in zicht is en er mogelijk zelfs eind dit jaar ruimte is voor een renteverlaging door de Fed, leidt dit tot dalende marktrentes in de VS. De Fed zal daar niet blij mee zijn, omdat zij met hun renteverhoging juist de economie willen afremmen, terwijl door een daling van de marktrentes de economie juist gestimuleerd wordt.

Grotere verhoging ECB

De ECB verhoogde haar rente met 0,5% naar 2,5% en maakte duidelijk dat over zes weken ze voornemens is de rente nog eens met 0,5% te verhogen. Daarna gaat de ECB evalueren. De inflatie gaat in Europa wel omlaag, maar nog niet hard genoeg in de ogen van de Europese centrale bankiers. De vraag is dus hoe de vooruitzichten over zes weken zullen zijn.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.