Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Geldverstrekkers durven en willen hypotheekrentes niet verlagen

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Slechts enkele geldverstrekkers verhoogden afgelopen week licht hun hypotheekrentes, maar de meeste geldverstrekkers lieten hun rentes ongewijzigd. Op zich is dat raar, omdat hun inkoopprijzen nu al een paar weken dalen, en ze dus steeds hogere marges behalen. Zie de grafiek hieronder waarin we de swaprente 10 jaar vast afzetten tegen de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG. De marges liggen op dit moment 0,5% à 0,6% hoger dan het gemiddelde van een jaar geleden. Het zou daarom logisch zijn dat de hypotheekrentes met een paar tienden omlaaggaan, maar het gebeurt voorlopig niet.

Grafiek swaprente 10 jaar en gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met nhg op weekbasis

In de uitlichting rechts naast de grafiek laten we ook zien dat de marktrentes een veel grilliger verloop kennen dan de ontwikkeling van de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente, die gestaag is gestegen.

Niet de goedkoopste willen zijn

Geldverstrekkers willen op dit moment niet de goedkoopste zijn. Ze zitten niet te wachten op extra hypotheekaanvragen. Aan de ene kant omdat ze nog druk bezig zijn om een deel van de eerdere aanvragen van dit jaar te verwerken, en ook omdat ze nu niet op extra werk zitten te wachten nu de vakanties beginnen.

Bovendien komt het geldverstrekkers wel even goed uit dat ook alle concurrenten zich even stilhouden. Want daardoor verdienen ze op dit moment meer aan hypotheken dan bijvoorbeeld in vergelijking met vorig jaar.

Geldverstrekkers volgen overigens niet altijd direct de marktrentes, en dat is ook logisch omdat die zo’n grillig verloop hebben. De marktrentes gaan op dagbasis soms met wel tussen de 10% en 20% omlaag of juist omhoog. Geldverstrekkers willen meer stabiliteit in hun hypotheekrentes. Maar nu de trend van de marktrentes, inclusief alle ups en downs al enkele weken dalend is, zou het logisch zijn dat de trend bij de hypotheekrentes ook dalend zou worden, al was het maar licht dalend.

Kortom: wij zien al met al dus best ruimte voor hypotheekrenteverlagingen, maar het is wachten tot een paar belangrijke geldverstrekkers als eerste met verlagingen over de brug komen. Als dat gebeurt dan volgt de rest waarschijnlijk ook. Maar de afgelopen weken hebben laten zien dat de geldverstrekkers het voorlopig wel even best vinden. De kans is dan ook groot dat we net als afgelopen week de komende week weinig hypotheekrentewijzigingen gaan zien.

Gemiddelde renteontwikkeling juli 2021 - juli 2022

Tabel renteverschillen diverse geldverstrekkers per 10 juli 2022 met en zonder nhg

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.