Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Lagere hypotheekrente mede dankzij coronavirus

Opnieuw gingen afgelopen week over de gehele breedte de hypotheekrentes heel licht omlaag. Zowel voor hypotheken met als zonder NHG liggen de gemiddelde hypotheekrentes voor 5, 10 én 20 jaar onder die van de gemiddelde variabele hypotheekrente.

De trend van dalende hypotheekrentes zal de komende weken naar onze verwachting aanhouden. Door het coronavirus daalt de rente. Beleggers stappen onder andere uit aandelen om veiliger te gaan beleggen. Dit leidt ook tot lagere hypotheekrentes, al gaat dat wel in hele kleine stapjes.

Beurzen onderuit

Het coronavirus liet financiële markten lang redelijk onberoerd, maar de gevolgen voor de economie worden steeds duidelijker. Dat China het productiehart van de wereld is, wordt week op week duidelijker. Bedrijven geven waarschuwingen af, omdat zij bepaalde producten niet meer aangeleverd krijgen uit China. Maar ook de verspreiding over andere landen in Azië en de groeiende meldingen uit Europa laten zich steeds meer voelen in de economie. In Nederland hebben maar liefst 130 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor hun personeel, omdat ze minder werk hebben doordat er minder goederen uit China komen.

Lange tijd leken de beurzen zich niks aan te trekken van het coronavirus, maar door de waarschuwingen van verschillende bedrijven is dat nu voorbij. De AEX ging afgelopen week hard onderuit. Inmiddels is de AEX in een week tijd met 13% gedaald. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de AEX zien in januari en februari.

AEX index januari - februari 2020

Er is sprake van een forse en logische correctie (zie onderstaand de lange termijn ontwikkeling van de AEX) en is het vooral afwachten hoe de besmetting van het coronavirus zich verder zal ontwikkelen of de gevolgen uiteindelijk vergelijkbaar zullen worden aan die van 2008.

aex 2004 t/m 2020

Slecht voor pensioenen

De ontwikkelingen op de financiële markten zijn ook slecht voor de pensioenen. Aandelen dalen, waardoor de vermogens van pensioenfondsen dalen. Aan de andere kant daalt de rente, waardoor de pensioenfondsen juist meer vermogen in huis zouden moeten hebben om de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Lees ook onze vorige berichtgeving 'CORONAVIRUS DRUKT HYPOTHEEKRENTE' hier.