Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Coronavirus drukt hypotheekrente

Het coronavirus maakt beleggers nerveus. De maatregelen die China neemt om verspreiding van het virus te stoppen, zullen gevolgen hebben voor de economie.

Bij de uitbraak van het SARS-virus daalde de groei van de Chinese economie met 2%. Met de snelle groei van het aantal besmettingen lijkt er voorlopig nog geen controle te zijn op de verspreiding en stijgen de economische gevolgen. China heeft één van de grootste economieën ter wereld en omdat veel internationale bedrijven vestigingen in China hebben en zelfs in de miljoenenstad Wuhan, zien we aandelenkoersen dalen.

Lange rente daalt maar hypotheekrente slechts marginaal

De onzekerheid bij beleggers zorgt er ook voor dat de rente daalt. Al is het maar zeer de vraag of zich dat op korte termijn zal vertalen in lagere hypotheekrentes. Aan het einde van de zomer van vorig jaar brak een concurrentiestrijd los rond de hypotheekrentes, die half oktober eindigde, waarna de hypotheekrentes in de laatste twee-en-halve maand slechts marginaal daalden. Op zich ook niet zo raar omdat de lange rentes vanaf september op de kapitaalmarkt juist een stijgende lijn te pakken hebben. Geldverstrekkers reageren vaak niet meteen op rentewijzigingen en kijken vaak eerst even de kat uit de boom.

30 jaar vast daalt het meest

In de eerste maand van dit jaar hebben we al redelijk wat rentewijzigingen voorbij zien komen, maar vaak zijn het rentevaste periodes die door consumenten weinig worden gekozen. De trend is wel duidelijk: dalend en dan vooral de langere rentevaste periodes. De gemiddelde rentevaste periodes voor 10 en 20 jaar vast met NHG zijn met twee honderdste gedaald. Bij 30 jaar vast met NHG zien we de grootste daling, met vijf honderdste. Ook bijzonder om te zien: de rentetarieven voor de rentevaste periodes van 20 en 30 jaar vast zonder NHG dalen iets sterker met respectievelijk 0,4% en 0,8%.

Lees ook ons volgende artikel 'LAGERE HYPOTHEEKRENTE MEDE DANKZIJ CORONAVIRUS' hier.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.