Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Consumenten voorspellen: rente eind 2019 op 2,81%

Eind 2019 staat de hypotheekrente, 20 jaar vast (op basis van annuïteit met NHG), op 2,81%. Dat is de voorspelling van consumenten doorgegeven via een online rentestand actie van Van Bruggen Adviesgroep. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep hebben hun voorspelling ook doorgegeven en voorspellen een iets grotere stijging tot 2,88%.

In totaal hebben ruim 300 consumenten en adviseurs meegedaan aan de voorspellingsactie. De uitkomst geeft hét beeld van hoe consumenten én experts tegen de renteontwikkeling van 2019 aankijken.

Financiële gevolgen rentestijging

Slechts 1 op de 5 consumenten en zelfs maar 1 op de 20 adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep verwachten een rentedaling in 2019. Consumenten verwachten gemiddeld dat de 20 jaar vaste hypotheekrente op basis van annuïteit met NHG met ruim 0,35% stijgt van 2,44% eind 2018 naar 2,81% in 2019. De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep verwachten gemiddeld een iets grotere stijging van bijna 0,45% naar 2,88%. Een stijging van 0,35% à 0,45% loopt over een periode van 20 jaar behoorlijk in de papieren. Natuurlijk kan de stijging in de praktijk meevallen, maar ook groter zijn. Niemand kan met zekerheid de renteontwikkeling voorspellen, maar de consument kan er wel op anticiperen als men de mogelijke financiële gevolgen kent.

Wat is een annuïteitenhypotheek ?

Eerst nog een rentedaling

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep verwacht de komende weken eerst nog een rentedaling. “Sinds de tweede week van oktober hebben we geen echt serieuze hypotheekrenteverlaging meer gezien en vertonen de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrentes een vlakke lijn, terwijl de kapitaalmarktrente wel met ruim 0,3% is gedaald. Ik verwacht dat geldverstrekkers in dit nieuwe jaar actief inzetten op een betere concurrentiepositie en dat we de komende weken eerst hypotheekrenteverlagingen gaan zien.”

Ook experts kunnen er naast zitten

Michiel Meijer: “Net als de consumenten en onze adviseurs bij Van Bruggen Adviesgroep verwacht ik dat gedurende het jaar de hypotheekrentes zullen gaan oplopen. Echter alle voorspellingen ten spijt wil ik toch ook waarschuwen dat experts er naast kunnen zitten. Toen in 2011 de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente nog tussen de 5,5% en 6% lag, was er geen enkele expert die voorspelde dat dit tarief de jaren erna nog zou halveren. Het omgekeerde scenario van een sterk stijgende hypotheekrente is niet heel waarschijnlijk, maar het is toch raadzaam in je overwegingen mee te nemen.”

Over Van Bruggen Adviesgroep

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaardijdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis.

Maak direct een afspraak