Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoe bespaar je op energie? 10 tips voor deze winter!

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

De winter staat weer voor de deur. Oftewel: de maanden van een hogere energierekening komen eraan. Vrees jij al voor de energiekosten of wil je gewoonweg energie besparen uit oog voor het milieu? Wij geven je handige tips om je huis warm te houden, terwijl je tegelijkertijd energie en daarmee geld bespaart. Met deze simpele stappen kun je je energieverbruik verminderen zonder dat je er opeens wel heel frisjes bij zit.

  1. Isoleer je huis. Een lager energieverbruik begint bij goede isolatie van je woning. Controleer daarom de isolatie van je zolder, muren en ramen. Zijn die in orde of is daar nog verbetering mogelijk? Je bestaande isolatie verbeteren (bijvoorbeeld onder de vloer, in het dak en bij de spouwmuur) helpt om minder warmte te verliezen. Zeker het overwegen waard dus! Dan stook je niet voor de mussen én blijft het aangenamer warm in huis
  2. Dicht kieren met tochtstrips. Kieren en tocht zijn grote energieverspillers. Controleer daarom je deuren en ramen op kieren en gebruik tochtstrips om ze af te dichten. Dat scheelt veel warmteverlies.
  3. Neem een programmeerbare thermostaat. Hiermee kun je de temperatuur automatisch verlagen als je niet thuis bent of in bed ligt. ’s Ochtends of als je thuiskomt, kun je de temperatuur in huis weer omhoog laten gaan.
  4. Laat je verwarmingssysteem regelmatig onderhouden. Zorg ervoor dat je verwarmingssysteem goed werkt door het regelmatig te laten controleren en onderhouden. Een efficiënt systeem verbruikt minder energie.
  5. Maak gebruik van het zonlicht. Laat overdag de zon binnenkomen door je gordijnen open te houden. Daardoor kan je huis opwarmen zonder dat je de verwarming hoeft te gebruiken.
  6. Kleed je warm. Trek warme kleding aan in huis en gebruik dekens om warm te blijven. Daardoor kun je de thermostaat wellicht een graad lager zetten.
  7. Sluit niet-gebruikte kamers af. Gebruik je bepaalde kamers maar weinig? Sluit dan de deuren van die kamers. Dan blijft de verwarmingswarmte alleen in de ruimtes waar je wel bent. Ook dat betekent dat je minder hoeft te verwarmen. Doe bijvoorbeeld altijd de gangdeur dicht, zodat de warme niet de gang op en richting de overloop glipt.
  8. Vervang gloeilampen door energiezuinige ledlampen. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie en produceren minder warmte. Beter voor het milieu dus én beter voor je energierekening!
  9. Gebruik een elektrische deken of warmwaterkruik. Dat is een goede manier om bijvoorbeeld op de bank ’s avonds, tijdens het thuiswerken of in bed warm te blijven. Dan hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten.
  10. Laat je warmwaterboiler nakijken. Zorg ervoor dat je warmwaterboiler goed is geïsoleerd en goed werkt. Dit kan helpen om energie te besparen bij het verwarmen van water.

Met deze stappen kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook je ecologische voetafdruk verminderen. Kies vooral de tips uit dit lijstje die voor jou het meest passend zijn om de winter energiezuinig door te komen.

 

Wil jij je huis verduurzamen?

Een nog betere manier om te besparen op je energieverbruik is verduurzaming van je woning. Denk aan zonnepanelen op het dak (waarmee je zelf energie opwekt), een warmtepomp of koken op inductie in plaats van gas.

Wist je dat je verduurzaming niet per se van je spaargeld hoeft te betalen? Wellicht biedt je overwaarde opties. Onze financieel adviseurs vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden.

Maak een afspraak