Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Belastingaangifte: in 2022 tijdelijk twee woningen

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Wie in 2022 een andere koopwoning kocht, had waarschijnlijk voor een bepaalde periode twee woningen. Welke lasten zijn dan aftrekbaar en hoe zit het met het eigenwoningforfait? We kijken naar een paar verschillende situaties.

Nieuwe woning aangekocht maar nog niet betrokken

Heb je een woning gekocht maar ben je er nog niet in gaan wonen, dan mag je toch de hypotheekrente en andere kosten die betrekking hebben op de financiering aftrekken, als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Het is de bedoeling dat je zelf in de woning gaat wonen. Je bent in het jaar van aankoop in de woning gaan wonen of het is heel waarschijnlijk dat je in een van de drie daaropvolgende jaren in de woning gaat wonen. Het moet gaan om een leegstaande woning of een nieuwbouwwoning/woning in aanbouw. Voor de periode dat de oude woning nog niet betrokken is, geldt het eigenwoningforfait. Voor de nieuwe woning staat het eigenwoningforfait op €0,-, die gaat pas gelden op het moment dat de woning betrokken wordt.

Voorbeeld:
Je hebt in december 2021 een woning gekocht, waar je na een uitgebreide verbouwing pas per 1 juli 2022 daadwerkelijk gaat wonen. Voor je belastingaangifte van 2022 mag je dan de hypotheekrente voor deze woning aftrekken, ook over de periode januari tot en met juni.

Als het goed is heb je de hypotheekrente van december 2021 en de financieringskosten al afgetrokken in de belastingaangifte van 2021. Stel dat de woning pas in januari 2022 was aangekocht, dan waren dus de financieringskosten (bijvoorbeeld hypotheekadvieskosten, hypotheekaktekosten, taxatiekosten en NHG kosten) aftrekbaar voor de belastingaangifte 2022.

De belastingplichtige uit bovenstaand voorbeeld betaalt over de eerste zes maanden van 2022 eigenwoningforfait voor de oude woning en over de laatste zes maanden eigenwoningforfait voor de nieuwe woning.

Nieuwe woning betrokken en oude woning nog niet verkocht

Ben je al wel verhuisd, maar is de oude woning nog niet verkocht, dan mag je onder voorwaarden toch de hypotheekrente over de hypotheek van de oude woning aftrekken, naast de aftrek van de hypotheekrente over de nieuwe woning. Voorwaarde is dat de woning leeg te koop staat, de woning was in het jaar van verhuizing of in één van de drie voorafgaande jaren hoofdverblijf, en de hypotheek was een eigenwoningschuld (dus geen box 3 lening).

Het eigenwoningforfait gaat naar € 0,- op het moment dat je de oude woning hebt verlaten.

Voorbeeld:
Stel je oude woning staat sinds augustus 2018 te koop en wil maar niet verkocht worden. Dan zijn er inmiddels drie jaren verstreken sinds 2018 en is de hypotheekrente voor het belastingjaar 2022 niet aftrekbaar.

Stel dat de woning te koop staat sinds augustus 2019, dan is de hypotheekrente over heel 2022 aftrekbaar.

Een realistischer voorbeeld is dat je oude woning sinds november 2021 te koop staat en per 30 april 2022 verkocht is. De hypotheekrente over de eerste vier maanden van 2022 is dan aftrekbaar voor het belastingjaar 2022. In dit voorbeeld is het eigenwoningforfait voor de oude eigen woning € 0,-.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.