Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Terugblik hypotheekrente ontwikkeling

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Voor iedereen was de enorm snelle en grote stijging van de hypotheekrentes in 2022 een grote verrassing. Een stijging van 3% maakten we deze eeuw nog niet mee. Veel jonge huizenbezitters kenden alleen maar dalende hypotheekrentes en tarieven tussen de 1% en 2%. In onze terugblik laten we de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrentes met NHG zien in de periode 2004 tot en met 2022. Omdat we de gegevens van 20 en 30 jaar niet vanaf het begin hebben, beginnen hun lijnen later.

gem hypotheekrente 2004-2022

Enkele conclusies naar aanleiding van deze grafiek:

  • De hypotheekrentes staan op dit moment op een hoger niveau dan we de afgelopen tien jaar zagen, maar deze eeuw hebben we al hogere tarieven gezien tijdens de krediet- en eurocrisis.
  • De stijging van de hypotheekrentes in 2022 was ongekend. De 10 jaar vaste hypotheekrente ging procentueel met 300% omhoog. De stijging bedroeg 3% voor de vaste hypotheekrentes. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente steeg van bijna 1,1% aan het begin van 2022 naar ruim 4,1% aan het einde van 2022. In de aanloop naar de kredietcrisis zagen we de hypotheekrentes ook wel enkele procenten oplopen, maar dat was gespreid over meerdere jaren.
  • Ook heel opvallend: de gemiddelde hypotheekrentes voor de verschillende vaste hypotheekrentes liggen heel dicht bij elkaar (de lijnen liggen bijna over elkaar heen). 20 jaar vast kost gemiddeld slechts 0,2% extra rente dan 10 jaar vast.

5 jaar vaste hypotheekrente 1965 t/m 2022

In de onderstaande grafiek zie je de hypotheekrenteontwikkeling van 5 jaar vast met NHG sinds 1965.

Gemiddelde hypotheekrente 5 jaar vast 1965-2022

Historisch gezien staan de hypotheekrentes nog steeds laag. Bovendien is de vergelijking met de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw interessant. We hadden toen tweecijferige hypotheekrentes als gevolg van een hoge inflatie. Maar de inflatie was destijds minder hoog dan afgelopen jaar. Dat we nu geen hogere hypotheekrentes hebben, komt doordat bij beleggers toch de verwachting is dat over enkele jaren de inflatie weer terug is naar een niveau van rond de 2%.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.