Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verschil maximale hypotheek 56 en 57-jarige is groot

Dit bericht is geüpdatet op: 25-04-2023.

Een hogere hypotheek op uw 56e dan op uw 57e? Dat klinkt gek. Toch kan deze situatie ontstaan. Geldverstrekkers houden bij hypotheekaanvragen rekening met het toekomstige pensioeninkomen als u 10 jaar voor de pensioendatum zit. 

De AOW-leeftijd voor vijftigplussers staat nu gepland op 67 jaar en 3 maanden. Dat betekent dat voor 57-jarigen en ouder rekening wordt gehouden met het pensioeninkomen. Daardoor kan de rare situatie ontstaan dat een 56 en 57-jarige met precies dezelfde inkomens en pensioeninkomens totaal verschillende bedragen kunnen lenen.

Rekenvoorbeeld

Stel, het inkomen is nu € 60.000 en het verwachte pensioeninkomen inclusief AOW is € 35.000. De 56-jarige kan dan (bij een rente van 4,2%) bijna € 266.000 lenen. Maar de 57-jarige met hetzelfde huidige inkomen en pensioen, kan slechts € 220.000 lenen.

Maatwerk

Het is natuurlijk heel gek dat deze verschillen zo groot zijn en juist de rol van een financieel adviseur kan hier van belang zijn. Want ook mensen onder de 57 jaar moeten rekening houden met een lagere pensioeninkomen. Misschien is het wel verstandig om wat extra versneld af te lossen in de jaren voor de pensioenleeftijd of om voor een goedkopere woning te kiezen, die ook op langere termijn betaalbaar is. Maatwerk is sowieso belangrijk omdat u ook rekening moet houden met mogelijk een lagere hypotheekrenteaftrek of zelfs geen hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente over een aangegane hypotheek is namelijk maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor een deel van de vijftigplussers betekent dit bijvoorbeeld dat vanaf 2031 de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is.

Maar maatwerk is ook dat rekening wordt gehouden met uw persoonlijke omstandigheden, of u nu 56 of 57 of een andere leeftijd hebt. Want misschien zijn uw maandlasten wel betaalbaar als u op pensioendatum uw resterende hypotheek aflossingsvrij vrijmaakt. Of krijgt u bij het bereiken van uw pensioenleeftijd uitkeringen uit een lijfrente, waarvan de exacte hoogte nu nog niet bekend is, waardoor uw hypotheeklasten ook na pensionering betaalbaar zijn.

Meer weten over het voorkomen van financiële verrassingen na uw 56e? Lees het hier.