Besparen door rentemiddeling

Besparen door rentemiddeling

Bij rentemiddeling blijf je bij jouw huidige geldverstrekker. Je moet wel een vergoeding betalen, omdat je de oude rentevaste periode niet uitdient. Maar je hoeft de vergoeding niet in één keer te betalen, want die wordt verrekend in de nieuwe rente en verspreid over de nieuwe rentevaste periode. Je gaat meteen naar een lagere rente en lagere maandlasten, je betaalt vaak wel administratiekosten. De advies-en bemiddelingskosten zijn vaak een stuk lager dan bij het afsluiten van een geheel nieuwe hypotheek. Maar let wel op: niet alle geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan en de geldverstrekkers die het aanbieden, hanteren soms vervelende voorwaarden. Laat je dus goed adviseren.

Maak een afspraak

In een rekenvoorbeeld laten we zien hoe de nieuwe rente berekend wordt.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt in 2014 een hypotheek afgesloten en de rente 10 jaar vastgezet tegen 3,8%. Je hebt nog 5 jaar te gaan met je oude rente. Wat de rente over 5 jaar zal zijn weet niemand. Maar je weet wel dat de 20 jaar vaste rente bij je huidige geldverstrekker op 2,4% staat. Je kunt dan rentemiddelen, waardoor je de komende 20 jaar weet wat je maandlasten zijn.

De berekening van de nieuwe rente is dan als volgt:

De oude rente geldt nog 5 jaar tegen 3,8%: 5 * 3,8 = 19

De nieuwe rente van 2,4% geldt voor 20 jaar minus de 5 jaar van de oude rente: 15 * 2,4 = 36

Totaal: 19 + 36 = 55 En dit wordt gedeeld door de nieuwe duur in jaren: 55 / 20 = 2,75%

De meeste geldverstrekkers hanteren een rentemiddelingsopslag van 0,2%, zodat de nieuwe rente 2,95% wordt voor de komende 20 jaar.

Voordelen

Je krijgt veel langer zekerheid over je maandlasten en bovendien ga je meteen lagere maandlasten betalen. De kosten zijn relatief laag, naast de kosten van je financieel adviseur betaal je ongeveer € 150 à € 250 aan administratiekosten aan de geldverstrekker en al deze kosten zijn ook nog eens aftrekbaar.

NB je kunt uiteraard ook voor een 10 jaar vaste rentevaste periode kiezen. Daarmee verdubbel je in ieder geval al de periode dat je zekerheid krijgt over je maandlasten van 5 naar 10 jaar. Je maandlasten gaan zelfs iets meer naar beneden omdat de 10 jaar vaste hypotheekrente lager ligt. Maar in vergelijking met de 20 jaar vaste hypotheekrente heb je dan wel de helft minder lang zekerheid over je maandlasten.

Aandachtspunten

Niet alle geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de rente te middelen. Sommige geldverstrekkers hanteren extra voorwaarden, bijvoorbeeld een boete bij verkoop van de woning binnen een bepaalde periode.

Zit je bij een dure geldverstrekker dan is het toch te overwegen om over te sluiten naar een andere geldverstrekker. De oversluitkosten zijn dan groter, maar de uiteindelijke besparing ook.

Heb je een (bank-)spaarhypotheek? Dan moet je extra goed opletten of oversluiten of rentemiddeling wel interessant voor je is. Bij een lagere rente ga je een hogere spaarpremie of spaarinleg betalen. Omdat de rente aftrekbaar is en de spaarpremie of spaarinleg niet, is het maar de vraag of je netto gezien beter uit bent met een lagere rente. Een adviseur kan je helpen hierin de juiste keuze te maken.

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.