Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Consumptief krediet kan verschillende namen en vormen hebben, zoals:

• Persoonlijke lening
• Doorlopend krediet
• Rood staan
• Creditcardkrediet
• Achteraf betalen
• Leasing

Of je nu leent voor een verbouwing van een huis, de aankoop van een nieuwe auto, keuken of meubels, kleding of een vakantie: het valt allemaal onder de noemer consumptief krediet.

Manieren om op je consumptief krediet te besparen

Voor consumptief krediet betaal je vaak een veel hogere rente dan voor een hypotheek. Een rente van bijvoorbeeld 4 à 5% is heel normaal. Niet zelden is de rente zelfs 6% of hoger. Betaal je een hoge rente, dan kun je vaak heel veel besparen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je denken aan:

• Extra aflossen op je consumptief krediet. Een goede optie als je over spaargeld beschikt.
• Je consumptief krediet omzetten naar een goedkoper consumptief krediet.
• Je consumptief krediet omzetten naar een hypothecair krediet.

Bij een hypotheek betaal je een veel lagere rente dan bij een consumptief krediet, maar je moet wel de omzettingskosten goed maken. Hoe hoger je kredietbedrag, hoe hoger de rente die je op je consumptief krediet betaalt en hoe langer de lening nog loopt, hoe meer een omzetting naar een hypotheek loont.

Rekenvoorbeeld

Een consument heeft in 2014 een consumptief krediet afgesloten van € 75.000 en betaalt een rente van 6%. De restantschuld bedraagt € 58.000 en loopt nog 10 jaar.
Stel: deze consument heeft dankzij de gestegen huizenprijzen voldoende overwaarde in zijn woning om een extra hypotheek af te sluiten. En de bijkomende kosten voor de financieel adviseur, taxateur en notaris in deze hypothetische situatie bedragen € 3.000. Dan is een extra hypotheek nodig van € 61.000 om het consumptief krediet af te lossen en de bijkomende kosten te betalen. De rente voor de hypotheek ligt stukken lager, waardoor je in 10 jaar tijd enkele duizenden euro’s bespaart.

Wat kun jij besparen?

Er is bij het omzetten van een consumptief krediet helaas geen simpele vuistregel die geldt voor alle leningen. Er zijn veel persoonlijke omstandigheden en factoren die bepalen of omzetting naar een tweede hypotheek interessant en haalbaar is. Enkele factoren die invloed hebben op de mogelijkheden:

• De hoogte van de rente die je betaalt op het consumptief krediet
• De resterende looptijd
• Welke hypotheekrente er geldt bij je geldverstrekker, als die tenminste bereid is om een tweede hypotheek te verstrekken
• Hoogte van het kredietbedrag
• Is de rente wel of niet aftrekbaar (is er bijvoorbeeld sprake van een restschuldkrediet)

Kosteloze kredietcheck voor jouw consumptief krediet

Jouw adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan kosteloos een kredietcheck doen om te bekijken of je op jouw lening kunt besparen. Tijdens een intakegesprek bekijkt de adviseur wat je mogelijkheden zijn. Is omzetten naar een hypotheek raadzaam? Kies je beter voor een goedkoper consumptief krediet? Of heb je nu al de meest aantrekkelijke optie? Is het zinvol om je krediet om te zetten, dan vertelt de adviseur wat de kosten zijn. Zo kun jij goed onderbouwd een besluit nemen. Vanzelfsprekend houdt de adviseur ook rekening met de kosten voor omzetting. Indien je gaat oversluiten naar een ander consumptief krediet, rekenen wij geen extra kosten. Hiervoor krijgen wij een vergoeding van de kredietverstrekker.

Wil jij onderzoeken of jouw consumptief krediet ook goedkoper kan? Laat een deskundige adviseur je helpen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak